Sztrájkra készülnek a Tesconál

Öt pontban fogalmazták meg követeléseiket a szakszervezetek.
 
 

Sztrájkra készülnek a Tesconál

Öt pontban fogalmazták meg követeléseiket a szakszervezetek.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Sztrájkra készülnek a Tesconál

Öt pontban fogalmazták meg követeléseiket a szakszervezetek.

Közlemény

Versenyhelyzet a Tesco sztrájk ügyében?

A 2017-es évben esedékes bértárgyalások során korábban sosem tapasztalt módon fogott össze a Tesco áruházakban működő két szakszervezet a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ). A tárgyalások során a felek meghatározták azokat a közös követeléseket, amelyeket el kívántak érni. Az egyeztetések sikertelenül zárultak, ezért a két szakszervezet 2017. július 8-án egy közös szervezésű demonstrációt tartott a Fogarasi úti áruház előtt, amelynek keretében átadták követeléseiket a munkáltató képviselőjének.

Az akkor átadott követelések az alábbiak voltak:

1. Követeljük, hogy a Tesco tartsa be a korábban tett ígéretét, miszerint szeretne a három legjobban fizető munkáltató közé tartozni a szektorban

2. Követeljük, hogy a korábban alkalmazott rendszernek megfelelően a vállalat bérben is különböztesse meg a különböző felelősségi és nehézségi szinten dolgozó munkavállalókat.

3. Követeljük, hogy becsüljék meg azokat a munkavállalókat, akik már régóta dolgoznak a vállalat eredményességének érdekében.

4. Követeljük, hogy az alkalmi bérrendezéseknek egyszer és mindenkorra vessenek véget, és a Tesco térjen vissza a rendes éves bértárgyalásokhoz és béremelésekhez.

5. Követeljük továbbá, hogy a vállalat biztosítson olyan létszámot az üzleteiben, amely csökkenti a munkavállalókra háruló óriási megterhelést.

Kértük, hogy a vállalat reagáljon a követelésekre, illetve jelöljön ki egy időpontot az egyeztetésre, legkésőbb augusztus elején. Eddig sem reagálás, sem egyeztetés nem volt, és időpont sincs.

Ezért a mai napon felszólítottuk a TESCO vezetését, hogy egy héten belül jelölje ki a konkrét egyeztetés időpontját. Amennyiben ez elmarad, illetve az érdemi tárgyalások nem indulnak be, a KASZ felállítja a sztrájkbizottságot, amely megfogalmazza a konkrét követeléseinket, illetve elkezdi megszervezni a sztrájkot. A korábbi követeléseket nem adjuk fel, de konkrétan megfogalmazzuk, hogy milyen időponttól, milyen munkakörökben, hány %-os béremelést akarunk, illetve mit várunk el a létszámhiány enyhítése ügyében, ha kevés embert vehetnek fel a boltok, a vállalat indokolatlanul spórol.

A KDFSZ már megalakította sztrájkbizottságát, de bennünket erről nem értesített. Ugyancsak nem ismerjük a konkrét követeléseket sem, illetve amit a sajtóból ismerünk, az nem is értelmezhető. Számunkra a munkavállalók képviselete nem egy verseny, amiben jobbnak kell lennünk bármely másik szakszervezetnél. Az érdekképviselet egy cél, ami mindenkor a munkavállalók érdekét szolgálja, és fölötte áll bármilyen egyéni és szakszervezeti érdeknek.

A szakszervezeti tagokon kívül egyre több dolgozó támogatja a sztrájkot, az alacsony bérek, illetve a túlzott leterhelés miatt, amit az alacsony létszám, a fluktuáció, a szakképzetlenség okoz.

Úgy tűnik, a Tescónál mindenképpen sztrájkolni kell!

Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete
KASZ TESCO alapszervezete

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés