„A TASZ elnöke szerint rasszista vagyok!”

Szendrő Németh Tamást vállalhatatlannak minősítette a Társaság a Szabadságjogokért szervezete. Az évek óta jogvédőknek dolgozó ügyvéd véleménye szerint a TASZ álomvilágban él.
 
 

„A TASZ elnöke szerint rasszista vagyok!”

Szendrő Németh Tamást vállalhatatlannak minősítette a Társaság a Szabadságjogokért szervezete. Az évek óta jogvédőknek dolgozó ügyvéd véleménye szerint a TASZ álomvilágban él.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

„A TASZ elnöke szerint rasszista vagyok!”

Szendrő Németh Tamást vállalhatatlannak minősítette a Társaság a Szabadságjogokért szervezete. Az évek óta jogvédőknek dolgozó ügyvéd véleménye szerint a TASZ álomvilágban él.

Mi miatt lettél kegyvesztett a TASZ-nál?

Egy évvel ezelőtt felvállaltam egy ügyet: tíz roma bántalmazta súlyosan egy szombathelyi szórakozóhely kidobóját. A Nyugaton megjelent cikkben felhívtam a figyelmet arra, hogy ez az eset nem egyedülálló, és párhuzamot vontam az országban történt, más, csoportosan elkövetett bűncselekményekkel. Ez nagy felháborodást váltott ki bizonyos körökben.

Leginkább ez a cikkrészlet: "Szendrő több ponton párhuzamot vélt felfedezni a szombathelyi eset, és a közelmúlt nagy port kavart esetei között. Ide sorolja a Cosma-gyilkosságot, az olaszliszkai, a berzéki, az ibrányi, a nyírkátai és a biharnagybajomi bűncselekményeket, ahol szintén csoportosan követtek el élet és személy elleni bűncselekményeket."

Végül is érthető, ezekben az esetekben mind romák voltak az elkövetők, és többnyire lincseléses ügyek voltak. Pedig a TASZ romák jogvédelmét is ellátja.

Igen, de bennem már a tapasztalataim alapján megfogalmazódtak kételyek. A cikk megjelenésével egyidejűleg leírtam néhány gondolatot, ami már régóta nem hagyott nyugodni. Úgy éreztem, felelősséggel tartozom azért, hogy ki merjem mondani jogvédőként is azt, amit mások nem mernek felvállalni. Ezt elküldtem a TASZ-nak is, és kíváncsi lennék az olvasók véleményére is:

1. Elítéljük a rasszizmust!
2. Károsnak tartjuk a cigánybűnözés kifejezést, mivel azt a téves érzetet kelti, hogy minden roma bűnöző, ami igazságtalanul megbélyegzi a tisztességes roma embereket is.
3. Úgy gondoljuk, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek társadalomba való beilleszkedését az oktatás és az annak a segítségével megszerzett munkalehetőség valósíthatja meg, amit támogatnunk kell! A hátrányos helyzetű gyerekek támogatása minden polgártársunk feladata, roma polgártársainké is!
4. Mindenkitől elvárjuk, hogy tartsa be a társadalmi együttélés szabályait, és senkitől nem tűrjük el, hogy másokat félelemben tartson, elvegye mások tulajdonát, egyedül, vagy csoportosan garázdálkodjon, önbíráskodjon.
5. Mindenkitől elvárjuk, hogy amennyiben valaki támadás áldozatává válik, a hatóságok értesítését követően annak segítségére siessen, akár túlerővel szemben is.
6. A törvényhozóktól és a hatóságoktól elvárjuk, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően szigorúan lépjenek fel a társadalmi normákat rendszeresen és szándékosan megsértőkkel szemben, és ne hátráljanak meg az elkövetők felelősségre vonása elől, félve a rasszizmus alaptalan vádjától!
7. Úgy gondoljuk, hogy ember származása éppúgy nem lehet hátrány, mint ahogy előny sem!
8. Szembe akarunk nézni azzal, hogy nap mint nap történnek olyan bűncselekmények az országban, amelyekért ugyanaz az elkövetői kör felelős. Hiszünk abban, hogy a társadalmi összefogás erősebb náluk, melynek segítségével az élősködő bűnözők nem kerülhetik el a felelősségre vonást!

És felsoroltam néhány példát is, például az olaszliszkait, a veszprémi Cosma gyilkosságot, a berzéki kocsmás gyilkosságot, vagy éppen a jánosházi ostromot., az ibrányi, a nyírkátai és a biharnagybajomi esetet.

Ezek valóban kemény mondatok egy jogvédőtől. Nem csodálkozom, hogy nem arattál osztatlan sikert velük, gondolom nem ezt várták tőled. Bár mi tudjuk itt a Nyugatnál, hogy nem vagy könnyű ember, hiszen régóta dolgozunk együtt.

Meg is lett az "eredménye", mivel azóta a TASZ-nál elnyertem a persona non grata minősítést. Annak ellenére, hogy a közérdekű adatok nyilvánossága iránti programjukban az összes ügyet papírforma szerint hoztam. Például, amikor a Falco kosárcsapatának vezetői nem akarták kiadni a gazdálkodási adataikat, amikor ugyanezt tették a közművek esetében, vagy amikor a SZOVA nem akarta elárulni, milyen szabályok alapján dolgoznak pontosan a parkolóőrök.

Rögtön közölték, hogy túllépted az általuk megszabott határt?

Már az is jól jellemzi a "szabadságjogi harcosok" mentalitását, hogy közel egy éven keresztül nem mondták a szemembe, hogy nemkívánatos személy vagyok számukra. Semmilyen eljárást nem folytattak le velem szemben, határozatot sem hoztak arról, hogy a TASZ elveit megsértettem. Pedig nekik kellene a legjobban tudniuk, mivel a jelmondatuk szerint: "joggal vagy szabad". Úgy gondolom, hogy aki jogvédőként döngeti a mellét, az házon belül is akként járjon el, még ha egy éven belül három elnökváltáson, alapítói, illetve ügyvivői generálozáson esett is át. Igazából csak azt nem értem, hogy a nevüket miért tartották meg.

Akkor honnan tudtad meg, hogy nem vagy vállalható a TASZ-nak?

Az idén nyáron egy országos visszhangot kiváltó ügyet képviseltem és kértem a segítségüket. Hosszas kínlódást követően átlátszó kifogásokkal utasították el. Ekkor hívtam fel a frissen megválasztott elnök asszonyt, és kértem meg arra, hogy legyen kedves a valós okot megnevezni, miért nem segítenek. Ekkor mondta el, hogy az egy évvel ezelőtti ügy miatt. A beszélgetés során kértem, hogy ha már egyszer informálisan rasszistának minősítettek, akkor talán indokolják meg, hogy miért.

Akkor elérkeztünk a lényeghez, miért tartanak rasszistának?

Az elnök asszony levélben leírta. A teljes levél itt olvasható, melynek nyilvánosságra hozatalához elnök asszony hozzájárult.

Amikor elolvastam, nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek, de végül nagyon komolyan elkeseredtem, hogy egy jogvédő szervezet csak azért felvállal egy elvtelen érvelést, hogy ne kelljen szembenézni a valós helyzettel.

Kezdjük az alapoknál! Ha már egyszer rasszista vagyok, szeretném tudni, mit is jelent annak lenni. A Wikipédia erről ezt írja:
"A rasszizmus olyan gondolkodásmódot jelent, amely az emberek külsejében megfigyelhető eltéréseket kiemeli, ezekhez morális, társadalmi vagy politikai különbségeket rendel hozzá, és az így létrehozott csoportok között – feltételezett tulajdonságaik vagy értékeik alapján – hierarchiát állít fel."

Akárhogy is szeretnék megfelelni a TASZ elvárásainak, sehogy sem tudom beleerőszakolni magamat a rasszista kategóriába. Nem csak azért, mert éveken át dolgoztam a Helsinki Bizottságnak, ahol számtalan fekete, arab, kínai menekült ügyében jártam el. Többször támogattam roma gyerekeket, arról nem is beszélve, hogy az ügyfélkörömben is megfordultak közülük páran.

Még nem láttam olyan rasszistát, aki nem csoportok között, hanem csoporton belül emeli fel a szavát egy bizonyos bűnözői körrel szemben. Azért vagyok rasszista, mert azt merem mondani, hogy a roma társadalmon belül sajnálatos módon létezik egy olyan konkrétan meg nem határozható réteg, akik rendszeresen bűnözésből él? Szörnyű dolognak tartom, hogy vannak olyan gyermekek, akik ezt a példát látják, természetesen nem csak a roma családokban. Az ő jogaik nem szorulnak védelemre?

Magyarországon ez a téma évtizedek óta tabu. Aki így beleavatkozik, ne csodálkozzon, hogy méhkasba nyúl.

El kell ismernem, hogy "freudi elszólásom", amely során a "többség" szót mertem használni, még csak véletlenül sem a roma kisebbség kontextusában értelmezendő, kizárólag azoknak, akik csak ezen kategóriákban látják a világot. Hiszen akinek csak egy kalapácsa van, mindent szögnek néz. Ezek után nyilvánvaló számomra, hogy a TASZ elnöke bennem nem egy kopasz embert, hanem egy bőrfejűt lát a saját szemüvegén keresztül.

Elnök asszonynak ajánlom figyelmébe a magyar értő olvasást: "Mivel már megtanultuk, hogy a politikára nem számíthatunk a problémáink megoldásával kapcsolatban, nekünk kell megmutatnunk, hogy 
nincsenek megoldhatatlan kérdések!" Azaz én, és a velem egyetértők vagyunk a kisebbség, akik úgy gondolják, hogy tehetünk azért, hogy egy jobb országban éljünk.

Tudod Tamás, hogy a cigánybűnözés fogalma hivatalosan nem létezik és nem is létezhet, ahogy nem használják a fehérbűnözés kifejezést sem. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a rendőrség a nyomozás során igenis felhasználja, amit a roma bűnözőkről tud. Ha egy népcsoporttal szemben létezik előítélet, akkor nem látod természetesnek velük szemben a pozitív diszkrimináció?

Elnök asszony egyik érve is ez volt: "Ez a mondat is nyilvánvalóan a bűnözés és a származás kapcsolatára, vagyis a "cigány bűnözésre" utal: "Úgy gondoljuk, hogy ember származása éppúgy nem lehet hátrány, mint ahogy előny sem!"

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a szombathelyi ügyben is az előállított elkövetők a letartóztatásukkor azonnal azt kiabálták a rendőröknek, hogy mindez roma származásuk miatt történik. A diszkriminációra hivatkozva próbáltak takarózni.

Véleményem szerint az sem egyedi eset, hogy a roma származású bűnözők, a bűncselekmény elkövetését követően családostól többször megfenyegetik a sértettet (mint ahogy ez a szombathelyi esetben is történt), hogy amennyiben rokonaikra terhelő vallomást mer tenni, úgy veszélybe kerül saját és családja egészsége, és élete.

Azt azért mindannyian tudjuk, ha nem is ilyen látványosan, de más bűnözők és bűnözőcsoportok is élnek a fenyegetés eszközével.

Igen. De ettől még az általam leírtak is léteznek. A TASZ elnökétől érkezett levél legfelháborítóbb megállapítása: "Ezzel pedig – a petíció előbbi pontjainak kontextusában - nyilvánvalóan azt mondtad, hogy a cigányok a felelősek a nap mint nap az országban történő bűncselekményekért." Én ehhez képest azt írtam: "Szembe akarunk nézni azzal, hogy nap-mint nap történnek olyan bűncselekmények az országban, amelyekért ugyanaz az elkövetői kör felelős. Hiszünk abban, hogy a társadalmi összefogás erősebb náluk, melynek segítségével az élősködő bűnözők nem kerülhetik el a felelősségre vonást!"

Ha valaki szándékosan nem akar megérteni valamit, akkor saját magát hibáztassa, és ne a másikat! Teljesen egyértelműen fogalmaztam, miszerint a roma közösségen belül létezik egy réteg, amelyik bűnözésből él, akik sajnálatos módon szégyent hoznak a tisztességes, becsületes dolgozó roma emberekre és nagyon nehéz helyzetbe hozzák őket a mindennapi boldogulásban. Hanyagoljuk azt az álságos félrebeszélést, hogy a magyarok között is pont annyi tisztességtelen ember van, mivel nem ez volt a kérdés, hanem az, hogy a magyar elkövető nem hivatkozik arra, hogy őt a magyarsága miatt érte joghátrány, csak azért, hogy jogtalan előnyhöz jusson. Igazán küldhetett volna a TASZ elnöke levelében olyan eseteket, ahol magyar elkövetők családosan öten-tizen vernek agyon védekezésre képtelen embereket vélt sérelmeik megtorlása végett.

A roma bűnözők egy része a legnevesebb-legdrágább sztárügyvédekkel dolgoztat, miközben a fél életükben munkanélküliek voltak, a másik felét pedig börtönben töltötték.

Belementél egy olyan kérdéshalmazba, amire évtizedek óta nem találnak választ. Ráadásul még nyíltan vállalod is, hogy emiatt szakított veled egy jogvédő szervezet. Mire volt ez jó?

A cikkel a TASZ-nak akartam "segíteni" abban, hogy a továbbiakban senki ne azonosítson engem velük, mivel nem szeretném rombolni a renoméjukat, tudjuk jól, hogy az fontos a támogatások elnyerése érdekében. Ezek után ez nekem is legalább annyira fontos mint nekik!

Nem félsz attól, hogy ezekkel az elvekkel a szélsőjobboldal felé sodródsz?

Pont ellenkezőleg! Magánvéleményem a TASZ romapolitikájának eredményéről: azzal, hogy nem emelik fel szavukat a roma bűnözői körök ellen, és nem mutatnak érzékenységet ezen bűnözői csoport nem ritkán roma áldozatai iránt, pont ők erősítik a jobboldali, valóban rasszista szervezeteket. Mivel a tétlenség következtében még a jóérzésű emberek is inkább feléjük fognak hajlani, azért hogy ki merjenek menni az utcára, a kertjükbe, és éjszaka ne legyen halálfélelmük.

Végül megjegyezném, nagy megtiszteltetés volt együtt dolgozni Dénes Balázzsal, a TASZ volt elnökével és kollégáival, nagyon sokat tanultam tőlük! Nagy meglepetés volt, hogy lemondása óta egy éven belül már a második elnöke van a TASZ-nak. A tanulság: nem árt, ha tudja az ember, hogy kinek dolgozik.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés