amikor a robot tetovál 

Küszöbön az új kor, amikor már robotok fognak tetoválni

És esetleg azzal a tetoválással még a tévét is bekapcsolhatjuk, meg a villanyt le.
 
 

Küszöbön az új kor, amikor már robotok fognak tetoválni

És esetleg azzal a tetoválással még a tévét is bekapcsolhatjuk, meg a villanyt le.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Küszöbön az új kor, amikor már robotok fognak tetoválni

És esetleg azzal a tetoválással még a tévét is bekapcsolhatjuk, meg a villanyt le.

Ugyan még ma is sokan beleszaladhatnak a kislányom, mit műveltél magaddal, meg fogod bánni-frázisokba, a tetoválás jelensége jórészt már kibújt a társadalmi tabuk előítéletektől ragadó rácsos dobozából, és lassan, de biztosan sztenderd testdekorációvá középszerűsödik. Egy tintarajz tulajdonosáról már régen nem gondoljuk azt, hogy nicsak, ott jön egy bűnöző, menjünk át az utca túloldalára. Ha csak éppen nem visel egy szándékoltan börtöntetkós vonalvezetésű ábrát (mint én, akinek egyszer még egy pizzafutár is örömmel kezdett tanácsokat osztogatni, hogy hol kéne még árnyékolni a felkaromra került betűket, na fogd a jattodat testvérem, és haladjunk inkább).

Kivirágzásával pedig megnyíltak előtte a lehetőségek, ahogy az ilyenkor lenni szokott: első körben stilisztikailag kezdtek számos irányba tapogatózni a tűvel bensőséges viszonyt ápoló tetoválóművészek. Mostanra például a hiperreál rajzoktól elkanyarodtunk

a szemzsibbasztó, technoid geometriapornó felé:

a szándékosan szétesett, dekonstruktív formák irányába:

és akad, aki klasszikus képzőművészeti absztrakciók előtt hajt fejet:

Szóval a műfaji kibontakozás korát éljük, aminek természetes motorja a közösségi média: a tetováló, éppúgy, mint minden kreatív alkotó, a figyelemért harcol, aminek webuniverzumi kifejezője a lájkszám és a követősereg. Nyilván mindenki az egyedi hangvételre feszül, hogy kitörjön a zajból, beszéljenek róla. Ez azonban csak a felületi dimenzió, amit érdemes ugyan kapargatni, de a témában sokkal több robbanékony potenciál húzódik, mint azt elsőre gondolná az ember, aki elmegy felkarcoltatni lapockára egy ugró delfint.

Mert van a tetoválás iparágának egy másik fontos vetülete is, amiről ha valaki kimarad, akkor lemarad: ez a technológia egyre markánsabb belefonódása az ügybe.

A cég, ami megőrzi a tetoválásodat, miután meghaltál

A Save My Ink nevű nonprofit (!) vállalkozás missziója például az, hogy az emberi bőrön elhelyezett művészet ne vándoroljon az ember bőrével együtt a sírba, hanem váljon egyfajta ereklyévé. Képkeretben. Kvázi mumifikálva. Miután a tetkótulajdonos még élő mivoltában erre felhatalmazást adott. A szolgáltatást a National Association for the Preservation of Skin Art (NAPSA) viszi, aminek a vezetője, Charles Hamm végülis teljesen elfogadható magyarázatot ad az őrültnek tűnő ötletre: "egy Picassót sem égetnél el, ha már pénzt és szenvedélyt fektettél a megszerzésébe."

A bőrmegőrzési eljárást egyébként jó egy évig tökéletesítették, és most már ott tartanak, hogy nem is csak simán megőrzik a tintával festett bőrdarabot, hanem felerősítik annak jegyeit. Valahogy úgy, mint amikor egy régi festményt restaurálnak. Amikor pedig elkészült a remekmű, a tulajnak már csak arra kell figyelnie, hogy ne tegye ki direkt napsugárzásnak, és onnantól örök műtárggyá válik.

A cég, ami a bátortalanokat célozza

Akikből ugye elég sok van. Mármint azokból, akik szeretnének varratni, de szénné parázzák magukat attól, hogy vajon jó motívum mellett döntöttek-e, és egyáltalán hogy fog az kinézni a bőrükön. A Momentary Ink azt nyújtja, amit a neve: ahelyett, hogy golyóstollal hülyéskednénk, az eredeti tetoválástól látványban gyakorlatilag nem különböző, profi színvilágú dizájnt felnyalhatjuk a kívánt felületre, és így foroghatunk vele egy sort a tükör előtt, mielőtt meghoznánk a végső döntést.

Ehhez csak fel kell tölteni az általunk kinézett - vagy megtervezett - képet a weboldalukra, ők aztán elküldik a végeredményt, amit vízzel és egy "titkos megoldással" applikálhatunk a bőrre. És ami nem olyan nedvesen-fénylőn fog mutatni, mint más ideiglenes tetkó. Hanem takkra úgy, mint egy igazi. Mondja valaki, hogy nem hiánypótló!

Már elkészült a világ első robot általi tetoválása is

A legfrissebb fejlemény tintafronton viszont mindenképpen ez: az egyetemi hallgatókként összespanoló Pierre Emm és Johan da Silveira először még csak egy 3D nyomtatót fejlesztettek tovább tetoválógéppé, de aztán egy ipari robotokkal foglalkozó céggel kezdtek együttműködni, hogy végül saját maguk feküdjenek le a világ első tetoválórobotja alá.

Ha belegondolunk, ez is teljesen logikus: hát mennyi oltári módon elcseszett tetoválást látunk a benzinkutakon, strandokon, sétálóutcákon? Rengeteg ember nem is azon dilemmázik, hogy mi kerüljön rá egy életre, hanem hogy ki tetoválja rá azt úgy, hogy ne kelljen szégyellnie egy életre. És vajon kinek biztosan nem fog remegni a keze? Ki képes tartani ugyanazt a tűmélységet a bőrben, hogy a végeredmény egyenletes legyen? A válasz ott zümmög az előző videóban.

A következő lépés: amikor a tetoválás már nem csak esztétikai célokat szolgál, de funkciója is lesz

És akkor ugorjunk előre: sci-fikben láttunk már bőrbe applikált kütyüket, amik dolgokat működtetnek, és ne számítsunk rá, hogy ezek nem fognak pár éven belül megvalósulni.

Ha pedig már megvalósulnak, miért ne olvadhatnának össze valami széppel, mondjuk a tulajdon bőrdíszítésünkkel? Pár napos a hír, hogy az MIT tudósai és a Microsoft fejlesztői készítettek egy olyan - egyelőre ideiglenes - tetoválásként funkciónáló felületet, amivel adatot továbbíthatunk meghatározott elektronikus készülékre. Okostetoválás! Nyilván csak idő kérdése volt.

Hogy a fenti kezdemények közül melyik hova fejlődik, már ha egyáltalán, és még mi minden jöhet tetkótech-fronton, arra térjünk vissza öt év múlva. Ha semmi előremozdulás nem történik, itt, olvasótábor előtt esküszöm, hogy visszaadom a prekog diplomámat.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés