Veszélyes mértékben terjed a törzsi gondolkodás Magyarországon

Ennek lényege, hogy a követők az erős vezér köré gyűlnek és elutasítják a másik törzset.
 
 

Veszélyes mértékben terjed a törzsi gondolkodás Magyarországon

Ennek lényege, hogy a követők az erős vezér köré gyűlnek és elutasítják a másik törzset.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Veszélyes mértékben terjed a törzsi gondolkodás Magyarországon

Ennek lényege, hogy a követők az erős vezér köré gyűlnek és elutasítják a másik törzset.

A Political Capital új tanulmánya a magyarországi és a lengyelországi populizmus társadalmi hátterével, a jelenséggel kapcsolatos veszélyekkel, illetve az azokra adható válaszokkal foglalkozik. Lengyel partnerükkel, az Institute of Public Affairs-szel mindkét országban a társadalmi és politikai törésvonalakat mozgató erőket kutatták, és igyekeztek felfedni a populizmus keresleti oldalát.

De annak hátterében valami sokkal kártékonyabbat találtak: a törzsies gondolkodás újjáéledését, a tribalizmust – egy autoriter, pluralizmusellenes politikai megközelítést, ami akár erőszakba is torkollhat. A tribalizmus súlyosan aláássa a demokratikus rendszereket, a politika egyetlen céljává a „törzs” vezetőjének védelmét és az ellenségesnek tartott „törzs” legyőzését teszi. Ezzel aláássa a politikai vitákat, tovább erősíti a fekete-fehér szemléletmódot, és zárójelbe teszi a valóságot.

Bár mindez inkább tűnik korszellemnek mintsem regionális jelenségnek, a tribalizmus a közép- és kelet-európai országok demokratikus intézményrendszerére különösen pusztítót hatással lehet, mert itt a ezek az intézmények fiatalok, törékenyek és a demokratikus normák is gyengébbek.

A kutatás főbb megállapításai a következők:

Az egyre élesebb társadalmi és politikai polarizáció jelenti az egyik legnagyobb veszélyt a közép- és kelet-európai demokráciákra és a jelenlegi Európai Unió összetarthatóságára nézve.

A társadalmi-demográfiai indikátorok nagyon gyenge előrejelzői a populizmussal kapcsolatos befogadókészségnek. A társadalmi csoportok szintjén tehát nincsenek jól elkülöníthető haszonélvezői, támogatói a populista politikának. Az általános vélekedéssel ellentétben a jobboldali populizmus inkább szól a cirkuszról, mint a kenyérről, így minden társadalmi rétegből szerez híveket.

Nyilvánvaló különbség van a kormányzati és az ellenzéki populizmus között: a kettő máshol látja az elitet. Míg az ellenzékben levő populisták az országos elittel (és főleg a kormánnyal) foglalkoznak, a kormányon levő populisták inkább a nemzetközi elitek (és hazai szövetségeseik) irányába csatornázzák a társadalmi elégedetlenséget. A lengyel és magyar kormányzó pártok szavazói megbízhatónak tartják a nemzeti parlamentjeiket, de nem így tekintenek az Európai Parlamentre.

A populizmus ezekben az országokban a teljes pártpolitikai skálán fellelhető: nem csak a populista pártok támogatói nyitottak a populista narratívákra. Vannak olyan baloldali és liberális szavazók, akik a két kormánypárt választóihoz hasonlóan fekete-fehérben látják a politikát.

Az emberek, illetve a többség akaratára, mint a legitimáció legfőbb forrására való hivatkozás gyenge a magukat „az emberek” egyetlen képviselőjének beállító kormányzó pártok – a Fidesz és a PiS szavazói – körében.

A „tribalizmus” fogalma jobban leírja a vizsgált társadalmakat fenyegető veszélyt, mint a „populizmus”. A tribalizmus lényege, hogy a követők a vezér köré gyűlnek és elutasítják a másik törzset. Ez a manicheista, fekete-fehér, a világot a jóra és a rosszra felosztó világnézet és az erős vezetőben bízó tekintélyelvűség kombinációja. A tribalisták körében erősebb a hajlam a politikai erőszak támogatására és a politikai pluralizmus elutasítására. A tribalisták részaránya Magyarországon 10 százalék, Lengyelországban pedig 15 százalék. A tribalisták felülreprezentáltak a kormányzati oldalon, főképp Magyarországon: 59 százalékuk szavazna a Fideszre.

Mind a lengyel, mind a magyar társadalomban magas azoknak az aránya, akik a választott politikusok helyett egy erős vezetőt támogatnának. Ez az arány magasabb Lengyelországban (35 százalék), mint Magyarországon (26 százalék).

Az autoriter populizmus a tribalisták arányának növekedéséhez vezet a társadalomban. Ez a jelenség kifejezetten veszélyes Közép- és Kelet-Európában, ahol a „populista intézmények” átalakíthatják és újraírhatják a teljes társadalmi-politikai környezetet.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés