Donald J. Trump megrohanta Szíriát: több mint száz rakétát vetettek be

Eddig ez volt a legnagyobb katonai akció Bassár el-Aszad rezsime ellen.
 
 

Donald J. Trump megrohanta Szíriát: több mint száz rakétát vetettek be

Eddig ez volt a legnagyobb katonai akció Bassár el-Aszad rezsime ellen.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Donald J. Trump megrohanta Szíriát: több mint száz rakétát vetettek be

Eddig ez volt a legnagyobb katonai akció Bassár el-Aszad rezsime ellen.

Ma hajnalban a szíriai katonai és polgári objektumai ellen az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország légi és tengeri hordozóeszközei több mint 100 szárnyas rakétát és levegő-föld osztályú rakétát lőttek ki.

Donald Trump amerikai elnök még helyi idő szerint pénteken este 9 órakor jelentette be, hogy elrendelte a légicsapások megindítását Szíria ellen

Az elnök a Fehér Házban a nemzethez címzett - és a nagy amerikai televíziós állomások által élőben közvetített - nyilatkozatában közölte: precíz, azaz célzott légicsapásokra adott utasítást, válaszul az április 7-én a kelet-gútai Dúma városában elkövetett vegyifegyver-támadásra. A légicsapásokat az Egyesült Államok nem egyedül, hanem az Egyesült Királysággal és Franciaországgal egyeztetve és együttműködve hajtja végre szíriai feltételezett vegyifegyver-raktárak ellen. A légicsapás-sorozat - amely az eddigi legnagyobb katonai akció Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen - Trump elnök bejelentésekor már folyamatban volt.

Beszédében Donald Trump kiemelte: a légicsapások célja az elrettentés vegyi fegyverek előállításától, terjesztésétől és alkalmazásától. A Dúmában elkövetett vegyifegyver-támadásról és Aszad elnökről Trump azt hangoztatta: "ezek nem egy ember tettei voltak. Ez egy szörnyeteg által elkövetett bűncselekmény volt". Az amerikai elnök élesen bíráló szavakat fogalmazott meg Oroszország és Irán - az Aszad-rendszer két támogatója - címére is. "Irántól és Oroszországtól azt kérdezem: milyen nemzet az, amely ártatlan férfiakat, nőket, gyermekeket legyilkoló tömegmészárossal akar közösséget vállalni" - fogalmazott Trump. Hozzátette: Oroszországnak el kell döntenie, hogy ezen a sötét úton halad-e tovább, vagy csatlakozik a civilizált nemzetekhez.

Donald Trump hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államok semmilyen körülmények között nem akar meghatározatlan ideig Szíriában maradni.

Az amerikai televíziók híradásai szerint az Egyesült Államok és szövetségesei Tomahawk robotrepülőgépeket vetettek be több szír helyszínen is. A Fox és a CNN hírtelevíziók helyszínen lévő tudósítókra hivatkozva jelentették, hogy a szíriai fővárosban legalább hat robbanás hallatszott.

Anglia és Franciaország is a légicsapások szükségességét hangsúlyozta

Theresa May brit miniszterelnök azt mondta, nem láttak más alternatívát, de kihangsúlyozta, hogy a légi csapások nem rezsimváltást céloznak. Emmanuel Macron francia elnök is megerősítette, hogy részt vettek az akcióban, mert Aszad átlépett egy határt - emeli ki az index.hu is.

Az amerikai hivatalos bejelentés szerint a célpontok között volt egy kutatóközpont Damaszkuszban, egy Homszhoz közeli vegyifegyver-raktár, és ennek közelében egy olyan irányítóközpontot, aminél vegyi fegyverekhez köthető eszközöket is tároltak.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés