Tudják, miért épült kápolna Vát és Szeleste közt, a 86-os út mellett?

Egyszer egy vak lovat is meggyógyított a váti Szentkút vize. Ma búcsút is tartanak a szent helyen, ennek apropóján elmeséljük a kút legendáját.
 
 

Tudják, miért épült kápolna Vát és Szeleste közt, a 86-os út mellett?

Egyszer egy vak lovat is meggyógyított a váti Szentkút vize. Ma búcsút is tartanak a szent helyen, ennek apropóján elmeséljük a kút legendáját.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Tudják, miért épült kápolna Vát és Szeleste közt, a 86-os út mellett?

Egyszer egy vak lovat is meggyógyított a váti Szentkút vize. Ma búcsút is tartanak a szent helyen, ennek apropóján elmeséljük a kút legendáját.

Vát határában (Váttól két kilométerre Szeleste irányában) található a Szentkúti kápolna, amelyet sokan talán nem ismernek. Jelenleg is népszerű a zarándokok körében és látogatott búcsújáróhely, keresztelőket tartanak ott és olykor-olykor még esketéseket is. A kápolna felújításra szorul, amire már be is adták a pályázatot, körbejártuk az épületet alaposan kameránkkal, a képek mellett még a történetéből is adunk egy kis ízelítőt cikkünkben.

Egy vak ló csodája ihlette a kápolnát

Nádasdy Tamás egy reggelen, egy közeli tisztáson reggelizett, amikor egy koldus érkezett vak lován, amely belegázolt a forrásba, a víz a szemébe fröccsent, a ló pedig újra látott. A főúr ekkor határozta el, hogy kápolnát alapít azon a helyen. Az első épület deszkából épült, majd azt egy téglából rakott követte, 1721 augusztus 20-án szentelték fel, 1734-ben már szervita szerzetesek gondozták. A templomnak 1745-ben volt az alapkőletétele, ami 1750-re el is készült.

1788-ig működött, majd a császár bezáratta, kiüríttette, 1792-ben nyitotta meg újra kapuit, Szily János püspöksége alatt. 1840-re nagyon leromlott a kápolna állapota, tulajdonosváltást követően 1850-ben újjáéledt.

A II. világháborút viszonylag kis károkkal átvészelte, 1945-ben feltörték a kápolna alatti kriptákat, a templom belsejét szétdúlták. Az értékes kegyképet (amely a szicíliai Messinában lévő csodálatos Mária-kép mintájára készült és 1743-ban helyezték el a szentkúti kistemplom főoltárán) egy szelestei lakos magához vette és átadta a váti tanítónak, nehogy nyomavesszen. Jelenleg ennek másolata található a kápolnában.

A templomot az ötvenes években szó szerint széthordták, bontani kellett

Az 1950-es években elhagyatottan, üresen állt a kápolna, tetejét és a téglafalat szép lassan elhordták. 1964-ben elhatározták a felújítást, de az eredeti állapot visszaállítására nem volt mód, ezért Heckenast János építészmérnök a hajó elbontását és a mai épület kialakítását javasolta. Újjáépítés után már a mai formáját mutatta, 1967 augusztus 20-án szentelték fel.

A felújítás után követően élénkebb lett a búcsújárás, Jelenleg augusztus 20-án tartanak ünnepélyes szentmisét, május és október hónapban minden vasárnap, közte pedig minden hónap első vasárnapján tartanak litániát.

A kápolna jelenleg felújításra vár

A külső falak nedvesek, a fém kerítés hiányos. A tervek szerint a felújítás során a tetőfedés teljes cseréjét megvalósítanák, újravakolnák az épületet, a fémkerítést kőkerítésre cserélnék, a bejárat előtti betont pedig térkővel fednék be, ahova padok is kerülnének. A kápolna mögötti forráshoz vezető lépcsőt is megújítanák és a hátsó támfal is új felületképzést kapna.

Idén lesz 295 éve a kápolna felszentelése, 270 éves pedig az alapkőletétel, tehát dupla évfordulót ünnepelnek. Amikor ott jártunk Márk Ágostonné - az egyházközösség világi elnöke - elmondta, hogy kilencmillió forintba kerül összesen a felújítás, amire nagy szükség van, hiszen legutoljára 1994-ben újították fel, a 22 év már látszik az épületen.

Az augusztus huszadikai misén körülbelül ezer ember vesz részt, esőbeállót is szerettek volna, de a terület beépítettsége ezt nem engedi. Jelenleg a szomszédos terület kezelőjével/tulajdonosával próbálnak egyezkedni, hogy némi területet "felajánlva" megépülhessen a beálló. A Mariazelltől Csíksomlyóig tartó Mária zarándokút egyik megállója a váti Szentkút, fontos hogy szép állapotban legyen, az utókor számára is.

Márk Ágostonné azt is elmondta, hogy ha nyerne a lottón, akkor visszaépítettné az eredeti templomot. 1992 óta él Váton, azóta odafigyel az önkormányzattal karöltve, hogy mindig rendben legyen a környezete, takarítsanak, kaszálják a füvet, stb. Annyira szívén viseli a Szentkúti kápolnát sorsát, hogy 1997-ben a teljes történetét is megírta egy könyvbe. A kiskápolna egyébként bekerült a Vas megyei Értéktárba, Márkné reméli, hogy a fiatalabb korosztály is felfedezi kicsit jobban a kegyhelyet, mert jelenleg szinte csak idősek járnak oda.

Cikkünk még 2016-os írásunk újraközlése.
 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés