Nemény András a legnépszerűbb ellenzéki jelölt, de a rejtőzködő szavazók Balassát erősítik

A Közös Ország Mozgalom Szombathelyen is megvizsgálta az ellenzéki jelöltek esélyeit.
 
 

Nemény András a legnépszerűbb ellenzéki jelölt, de a rejtőzködő szavazók Balassát erősítik

A Közös Ország Mozgalom Szombathelyen is megvizsgálta az ellenzéki jelöltek esélyeit.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Nemény András a legnépszerűbb ellenzéki jelölt, de a rejtőzködő szavazók Balassát erősítik

A Közös Ország Mozgalom Szombathelyen is megvizsgálta az ellenzéki jelöltek esélyeit.

Január közepén jelentette be a Gulyás Mártom aktivista nevével fémjelzett Közös Ország Mozgalom, hogy az ország tíz választókerületében mérik meg, hogy melyik ellenzéki jelölt lenne a legalkalmasabb a Fidesz jelöltjének legyőzésére. Ma tették közzé a szombathelyi, vagyis Vas megye 1. választókerületében mért adatokat és következtetéseket.

A furcsának és némileg megalapozatlannak tűnő eredményekből kiderül, hogy

a szombathelyiek 53 százaléka szeretne kormányváltást.

Az is, hogy a választókerületben az elmúlt egy év gazdasági helyzetének alakulásával, a közpénzek felhasználásának hatékonyságával elégedetlenek jelentős többségben vannak a gazdasági helyzetet javulónak látó, illetve a közpénzek felhasználásának hatékonyságában javuló trendet látó választópolgárokkal szemben.

Javított a Fidesz Szombathelyen?

Meglepőnek tűnhet, de a mérés és a becslések szerint a Fidesz javított pozícióján, három százalékponttal szavaznának rá többen listán, mint négy éve. Négy százalékpontot javított a Jobbik, egyet az LMP, a baloldali pártok a négy évvel ezelőtti szinten vannak. Vagyis:

Fidesz-KDNP40 százalék
MSZP-Párbeszéd17 százalék
Jobbik14 százalék
DK10 százalék
LMP6 százalék

Az egyéni jelöltek esetében külön vesszük a mért és a rejtőzködő szavazókra becsült adatokat. (A mérés készítésekor még Varga Tamás (Együtt) is szerepelt, ő viszont nem is jelentkezett be képviselőjelöltnek. A Vargára mért adatokat kihagyjuk. A Momentum akkor még Kaisinger Andrést jelölte, később Falta Pétert, az adatokban még az előz jelölt neve szerepel. Ráadásul az eredeti anyagban Németh Ákos (LMP), nevét is rosszul írták.)

- Közvetlen becslésIndirekt becslés
Nemény András (MSZP-P)1822
Németh Ákos (LMP6
Kaisinger András (Momentum2 5
Balassa Péter (Jobbik)1618
Hende Csaba (Fidesz-KDNP) 3440
Nem tudja, nincs válasz20

A becslések szerint, ha nincs visszalépés az ellenzéki jelöltek között, akkor Hende Csaba érdemi verseny nélkül nyerne, 43 százalékkal.

A második legerősebb, Nemény András, mindössze a voksok 23 százalékát szerezné meg, tőle alig lemaradva harmadik helyen futna be Balassa Péter minden ötödik megszerzett vokssal.

Visszalépések esetén Nemény tudná elérni a legjobb eredményt, teljes ellenzéki koordináció esetén 35 százalékot tudna elérni a szocialista politikus, a Jobbik valamivel rosszabb, 33 százalékos eredményt érhetne el.

A különböző jelöltkombinációk eredménye a közvetlen becslések alapján:

A kutatás szerint, ha figyelembe veszik a rejtőzködő szavazókat, akkor úgynevezett indirekt becslést végeznek, de ennek módszertanát nem részletezik. A közölt adatok alapján ebben az esetben Balassa Péter lenne képes a leginkább integrálni az ellenzéki szavazókat, ugyanis egy szemtől szembeni csatában egy kiszámíthatalan kimenetelű csatát vívhatna Hendével. Teljes koordináció esetén az MSZP és az LMP jelöltje valamivel gyengébb, 41 százalékos eredményt érne el, tehát az indirekt becslés alapján az LMP-s jelölt vonzereje is eléri a szocialistáét.

A különböző jelöltkombinációk eredménye az indirekt becslések alapján:

A legfontosabb tanulság a mérésből, hogy nehéz megállapítani a legesélyesebb ellenzéki jelöltet ebben a választókerületben. Nemény András magas támogatottsága nem tűnik elégségesnek ehhez a címhez, viszont Balassa Péter a direkt becsléses eredményeket figyelve van lemaradva.

Vagyis, nyitott a mérkőzés, miközben Hende Csaba magasan vezet, Legalábbis a Közös Ország Mozgalom mérése alapján.

Nálunk is szavazhat

A hét elején mi is indítottunk néhány szavazást az ellenzéki összefogásról, visszalépésekről, esélyekről. Szavazni jövő keddig lehet, utána kiértékeljük az eredményeket. A szavazásért kattintson ide.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés