Az NVB megakadályozza, hogy választókerületenként egy kihívója legyen a Fidesz jelöltjének

Az egymás javára történő visszalépéseket az országos lista törlésével büntetnék.
 
 

Az NVB megakadályozza, hogy választókerületenként egy kihívója legyen a Fidesz jelöltjének

Az egymás javára történő visszalépéseket az országos lista törlésével büntetnék.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Az NVB megakadályozza, hogy választókerületenként egy kihívója legyen a Fidesz jelöltjének

Az egymás javára történő visszalépéseket az országos lista törlésével büntetnék.

Az MTI híre szerint a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén úgy döntött, iránymutatást ad ki a a pártok országos listájával kapcsolatban. A lényeg, hogy az NVB szerint, ha egy párt egyéni jelöltjeinek száma 27 alá csökken, és nem felel meg a jelöltállítás területi követelményének, akkor törölni kell az országos listát.

Ami azt jelenti, hogy szűk korlátok közé szorítják, hogy az ellenzéki jelöltek még a választás előtt visszaléphessenek a választókerületben legesélyesebb jelölt javára. Márpedig egyre több jel van arra, hogy ez is valós opció lehet a Fidesz leváltása érdekében.

Ha bonyolultnak tűnik, nem véletlen

A rendszerváltás óta egészen 2014-ig az országgyűlési választások kétfordulósak voltak. Az első fordulóban sok jelölt és sok párt versengett, a második fordulóra pedig az elért eredmények alapján a választókerületben a legesélyesebb két-három jelölt jutott tovább. És így lehetőség volt arra, hogy az esélytelenebbnek bizonyult jelöltek visszalépjenek az esélyesebb javára.

Volt, amikor ez a lehetőség konkrétan a választások kimenetelét döntötte el, és éppen a Fidesz javára.

1998-ban, az első forduló után a Fidesz vesztésre állt az MSZP-vel szemben, de Torgyán József, az FKGP akkori elnöke 82 kisgazda képviselőjelöltet léptetett vissza a Fidesz javára a második forduló előtt, és így a Fidesz nyerte a választást.

A 2010-es, kétharmados győzelem után a Fidesz egyik első lépése volt a választási törvény módosítása, és ennek részeként a választást egyfordulóssá alakították át. Akkor is tudható volt, hogy az ellenzéktől ugyanazt a jelöltkoordinációs lehetőséget veszik el ezzel, ami 1998-ban éppen a Fideszt segítette hatalomra.

Volt lehetőség az esélyek felmérésére

Most, bő két hónappal az április 8-i választások előtt egyre jobban látszik, hogy az ellenzék hajlandónak mutatkozik a koordinációra, és akár arra is, hogy a választások előtt visszaléptessék a kevésbé esélyes jelölteket azért, hogy az ellenzékre leadott szavazatok a legerősebb ellenzéki jelöltet támogassák. Ezt a célt tűzte ki nemrég Gulyás Mártonék mozgalma is.

Az NVB állásfoglalása viszont ezt megakadályozhatja. Ha egy adott párt több jelöltjét is visszalépteti, akkor könnyen elveszítheti országos listáját, és így saját magát zárja ki a parlamentből. Vagyis

az NVB állásfoglalása tovább szűkíti az ellenzék lehetőségeit és erősíti a Fideszt.

Gyakorlatilag arról van szó, hogy a NVB szerint nem elég a jelöltek regisztrációja és a jelöltséghez szükséges ajánlások összegyűjtése, az országos pártlista állításához szükséges feltételeket a választásokig meg kell tartani. Ezek pedig:

- legalább 27 egyéni választókerületben legyen regisztrált jelöltje az adott pártnak

- legalább kilenc megyében és Budapesten legyen jelöltje az adott pártnak

Ha valamelyik feltételt nem teljesíti a párt, akkor törlik az országos listáját.

Meg kell jegyezni, hogy a korábbi választási törvény ezt a kitételt nem tartalmazta, akkor elég volt egyszer igazolni a pártlista feltételeinek meglétét, ezt a későbbi visszalépések már nem befolyásolták.

Az NVB várhatóan a következő ülésén foglalja pontos szövegbe az iránymutatását.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés