VaLyo Part a Duna mellett 

Budapest legjobb bulija a Lánchíd mellett zajlik. Folyamatosan! Ingyen!

És ehhez nem kellettek milliók, csak egy jó miliő, amit mindenki a magáénak érezhet és jó mélyen letüdőzhet.
 
 

Budapest legjobb bulija a Lánchíd mellett zajlik. Folyamatosan! Ingyen!

És ehhez nem kellettek milliók, csak egy jó miliő, amit mindenki a magáénak érezhet és jó mélyen letüdőzhet.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Budapest legjobb bulija a Lánchíd mellett zajlik. Folyamatosan! Ingyen!

És ehhez nem kellettek milliók, csak egy jó miliő, amit mindenki a magáénak érezhet és jó mélyen letüdőzhet.

Magyarország fővárosának egyik legnagyobb hendikepje - ami a testeket ugyan nem gyilkolja, a lelkeket és a jó közérzetet már annál inkább - az, hogy elbarikádozta lakosságát a folyójától. Itt hömpölyög a Duna nevű irgalmatlan víztömeg, Európa második leghosszabb folyama, a helyi lakos pedig nem nagyon tud leülni a szélére és megbékélni a világuniverzummal. Helyette kocsisorok kígyóznak végig a rakpartjain, mintha ez lenne a legtermészetesebb dolog, holott éppen a legtermészetellenesebb: a kontinens gondolkodó nagyvárosai nem véletlenül adják sorra vissza a népnek a folyópartokat, parkosítják őket, sétálóövezeteket alakítanak ki, kitiltják a füstöt köhögő járműveket.

Pont ebből az elgondolásból született meg barátitársaságilag bő négy éve a VaLyo csoport (a név a város + folyó szavakból áll össze), akik arra áldozzák szabadidejüket, hogy összekapcsolják a Dunát Budapesttel. A maguk szerény kis eszközeivel. Kezdték mindezt egy játékos "tanösvénnyel":

Szerveztek azóta programot a legcsúnyább dunaparti részre, a Petőfi híd alá, ahol „interaktív lámpák alá szerelt motort indított be egy mozgásérzékelő, vagyis minél többen jelentek meg a parton, annál szebbé vált az aszfalt” - mesélte el nekünk Vivien, a VaLyo-csapat egyik tagja.

Nyerészkedés helyett henyélgetés

Az első, több ember megmozgatására tervezett események a kacsakődobó bajnokságok voltak, amik odáig nőtték ki magukat, hogy a szervezők aztán már parkot terveztettek a Lánchíd pesti hídfője mellé, végül pedig megkapták ezt a partszakaszt, hogy átmenetileg kezdjenek vele valamit. És kezdtek, nem is kicsit, ha már az ölükbe hullott ez a páratlan lehetőség, amiért egy vendéglátóipari vállalkozó valószínűleg hónapokon át kilincselhetett volna. Ők azonban nem valamiféle fancy, giccses koktélozós helyet készültek idetelepíteni, hanem némi lélekemelő, kulturális pihenőplaccot.

Lépésről lépésre alakult ki a helyszín tavaly: raklapokból tákolt színes térbútorok, cirkuszi kocsira emlékeztető fröccsmérő büfé, szelektív hulladékgyűjtő, toi-toi vécék, függőágyak és babzsákok települtek a helyre fokozatosan, ami mára odáig bontakozott ki, hogy egyre több fiatal kezdi itt az estéjét, szervez találkozót - és ami a legfontosabb: ismerkedik meg újra a Dunával.

„A VaLyo Parttal egy pontba sűrítve akartuk megmutatni azokat a dolgokat, amik hiányoznak a partról. Például bármerre mész, nem tudsz elmenni vécére, nem tudsz kezet mosni - most már van kutunk is -, és kellenek barátságos programok, amik lehozzák ide az embereket. Hosszú távon persze az a cél, hogy az autóforgalom is elkerüljön innen.”

Bakelit, petanque, kutyázás

Az irány mindenesetre jó: egy lépéssel közelebb kerültünk például Berlinhez, amiről már korábban is elmondtuk, hogy nem hülyeség példát venni róla. És ahol például a hidak tövében rendszeres a délutánonkénti bulika. Pár éve még senkinek eszébe nem jutott, milyen remek szabadidős zónát lehet kialakítani Budapest legméltóságteljesebb oroszlánszobros építménye mellé, mára pedig már a legkedvesebb open air hely lett, ahol esténként hálószobazenekar játszik vagy deep house szól bakelitről, mehet a petanque és az önfeledt kutyázás, lehetett meccset vagy filmet nézni, de akár közös főzőcskében is részt venni. Érzékelhető űrt hagyna maga után, ha végleg eltűnne (pedig most, egy augusztusi gigabuli előtt egyelőre lehúzzák a rolót ideiglenesen).

Na és mi lesz, ha valaki lecsapja mindezt a kezükről? A VaLyo-sok nem aggódnak, mert szerintük pont az a cél, hogy végre többen is felismerjék, a Dunapartban érdemes gondolkodni, és tegyenek is azért, hogy élettel teljen meg a város természetes főutcája.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés