Vas megyei festőművész kapott Kossuth-díjat

 
 

Vas megyei festőművész kapott Kossuth-díjat

 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Vas megyei festőművész kapott Kossuth-díjat

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Kossuth-nagydíjat kapott Velemben élő Törőcsik Mari.

De az idei Kossuth-díjasok közül nem ő az egyetlen Vas megyei kötődésű.

Kisléghi Nagy Ádám Budapesten született, de már jó ideje az Oszkó melletti erdőben él és alkot.

Vas megyében már számos kiállítása is volt, és a Szombathelyi Székesegyházban 1999 és 2003 között megfestette a a Szűz Mária életét ábrázoló festménysorozatot.

Valószínűleg nem függetlenül ettől 2003-ban az év embere lett Vas megyében.


Az MTI-n megjelent életrajza :

KISLÉGHI NAGY ÁDÁM festőművész, érdemes művész 1961. augusztus 17-én született Budapesten.

1985-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán. 1995-ben ösztöndíjasként a Római Magyar Akadémián, 1998-ban a nápolyi II. Frigyes Egyetem művészeti tanszékén tanult.

Már az 1980-as években festett expresszív képei is vallásos témájúak. Stílusát drámai, sötét tónus, klasszikus ábrázolásmód és képszerkesztés, fény-árnyékra épülő festésmód jellemzi, amely az itáliai kora barokk hagyományokra támaszkodik. Művészi pályáját végigkíséri a keleti kereszténység festészeti nyelvezetének, formavilágának alkalmazása falképeken, ikonokon.

Megfestette a tiborszállási és mérki görögkatolikus templomok ikonosztázait. A rákoscsabai görögkatolikus templom homlokzata mellett a spanyolországi San Pere di Villa Major templomának falát is az ő freskója díszíti. Az olaszországi Madognana templomában található secco falképe, ő festette Pieve di Capanne templomának oltárképét is. 1999-2003 között megfestette a Szűz Mária életét ábrázoló festménysorozatot a szombathelyi székesegyházban.

Művészetét 1980-ban Domanovszky-díjjal, 1985-ben a Kortárs Művészeti Fórum nívódíjával, 1987-ben Herman Lipót-díjjal ismerték el. 2004-ban Vas megyében az Év vasi embere 2003 elismerő címmel tüntették ki, 2011-ben érdemes művész lett.

2014-ben jelent meg a művészetét bemutató könyv Kisléghi Nagy Ádám - A szent festője címmel, amelyet a Római Egyetem művészettörténész professzora, Daniel Estivill írt.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés