Alföldi jövőre kortársat rendez és Bálint András is dolgozni fog Szombathelyen

Jordán Tamás egy pogácsázós, beszélgetős sajtótájékoztatón a WSSZ-ben ma szezont értékelt, és felvillantott pár érdekességet, amiért érdemes lesz újfent színházba járnunk.
 
 

Alföldi jövőre kortársat rendez és Bálint András is dolgozni fog Szombathelyen

Jordán Tamás egy pogácsázós, beszélgetős sajtótájékoztatón a WSSZ-ben ma szezont értékelt, és felvillantott pár érdekességet, amiért érdemes lesz újfent színházba járnunk.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Alföldi jövőre kortársat rendez és Bálint András is dolgozni fog Szombathelyen

Jordán Tamás egy pogácsázós, beszélgetős sajtótájékoztatón a WSSZ-ben ma szezont értékelt, és felvillantott pár érdekességet, amiért érdemes lesz újfent színházba járnunk.

Új fejlemények a szombathelyi színház háza-tájáról:

Hihetetlen jól sikerült az idei a szezon zárása, A salemi boszorkányok-at nem csak mi, a nézők is imádják. Zajos siker lett Horgas Ádám rendezése is (A bizonyítás körvonalai), így mindkét záró bérletes előadás marad szeptembertől is műsoron. Fáj a szívünk, mert Bányai Kelemen Barna és Bánfalvi Eszter, valamint másik nagy kedvencünk, Mertz Tibor is elmegy a szombathelyi társulatából. Távozik még Vass Szilárd is, aki az alapítás óta tagja volt a csapatnak. Jönnek viszont újak - erről később. A hazai szakma krémje rendez jövőre is Szombathelyen: Mohácsi, Alföldi, Lukáts Andor és Valló sem maradhat ki a sorból, és várjuk, mit hoz ki a szombathelyi csapatból Bálint András vagy a filmrendező Pálfi György.

Mielőtt belekezdenénk a sajtótájékoztatóba, még néhány adat

- 2017 őszén 102 előadás futott a WSSZ-ben, 20.909 nézővel - ez 86,66 százalékos kihasználtságot jelent.
- 2018 tavaszán 94 előadást játszottak, 20.228 néző előtt - ez 92,17 százalékos "lefedettségnek" számít.
- A Karneválszínházban tavaly 9 előadás futott, összesen 3.839-en látták - ami 99 százalékos nézettséget jelent.
- A Thea-tér programjai (pl. a Lamantin-jazzkoncertek és a Kötelező olvasmány sorozat) 70 százalékos nézettséggel mentek.

Szám szerint ez volt a 10. szombathelyi évad

Ahogy a jubileum kapcsán Jordán Tamás fogalmazott: „Az a művészeti koncepció, amivel annak idején mi itt elkezdtük, az nagymértékben különbözött attól az általánostól, amit a vidéki színházaktól a közönség megszokhatott.Mi a nehezebb ellenállás felé vettük az irányt - azt gondoltuk, nem hallgatunk azokra, akik szerint a színházba járók zöme vidéken elsősorban kikapcsolódni és szórakozni akar, nem pedig gondolkodni. Nem beszélve arról, hogy mennyien akartak lebeszélni arról, hogy itt színház legyen!” Hiszen Szombathelyen a színházalapítás előtt csak kevesen láthattak egyáltalán előadásokat, és nem erre szocializálódott a város - fogalmazott.

Most, hogy eltelt tíz év, folytatta Jordán: „Megállapíthatjuk, hogy ez a koncepció végül átment az akadályokon. A salemi boszorkányok-nak például olyan sikere, akkora látogatottsága van, mintha egy musical vagy egy zenés bohózat volna. Ami nagyon nagy diadallal tölt el bennünket, mert lám-lám a szorgos munkának köszönhetően elértünk oda, hogy azt játszunk, olyat játszunk, és olyan módon, ahogy ma a színházba játszani és gondolkodni kell.”

Az idei szezonból még hátra van három hétnyi játékidő, és még terveznek egy bérleten kívüli bemutatót is: a DNS-t

A kortárs fiataloknak szóló előadást Matusek Attila állítja színpadra. A darab olyan problémákkal foglalkozik majd, ami a mostani fiatalokat érinti: kiközösítés, bandákba verődés, gyermekkori sérelmek... DNS a címe, június 17-én lesz a bemutatója és a jövő szezonban is fut majd.

Valló rendezi a nyári Karneválszínházat

Még az idei évnél maradva Valló Péter rendezi az idei Karneválszínházat, ami vígjáték lesz - a címe pedig: Szerelmi üzletek.

Le Sage 1709-ben írt darabja korának legkíméletlenebb társadalomkritikáját nyújtotta: szereplői között egy sem akad, aki őszinte lenne a másikhoz és ne a saját érdekeit érvényesítené. A komédia átdolgozott, mai világunkhoz közelebb hozott változatában a fontosabb szerepeket Bezerédi Zoltán, Nagy Cili és Jordán Tamás alakítja.

Akik kirepülnek

Fáj a szívünk, írtuk fentebb is, hogy Bányai Kelemen Barna és Bánfalvi Eszter, valamint másik nagy kedvencünk, Mertz Tibor is elmegy a szombathelyi társulatából. Távozik még Vass Szilárd is, aki az alapítás óta tagja volt a csapatnak.

Ahogy Jordán Tamás fogalmazott, bármennyire sajnálja a színészek távozását, a "kimagasló tehetségeknek hosszútávon nem Szombathelyen van a helyük". Egy színésznek, ahhoz, hogy új impulzusok érjék, 7-8 évente muszáj új társulathoz szerződnie.

Akik helyettük érkeznek:

Gubik Ági (első alkalommal Pálfi György rendezésében, a Titus Andronicus-ban lép a WSSZ-ben színpadra) 1977. február 4-én született a szlovákiai Zselízben. Első filmszerepét 2001-ben kapta a Resurrezione című filmben. 2011-ben évekre állandó szereplője lett a Hacktion című krimisorozatnak, amely országos ismeretséget hozott a számára, visszatérő szereplője a Barátok közt című szappanoperának.

Antal D. Csaba (első alkalommal a Karneválszínházban játszik majd) pályáját a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházban kezdte, 2009-től ezidáig a Tomcsa Sándor Színház tagjaként játszott. Bányai Kelemen Barna és Szabó Tibor ajánlásával érkezik - tette hozzá Jordán.

Nagy-Bakonyi Boglárka, akit a Sztárcsinálók című rockoperájában Ulrica szerepében már láthattunk.

Dunai Júlia a Vőlegény című színműben Sári szerepét alakította.

Közösségi színházat rendez Czukor Balázs

A Weöres Sándor Színház előző év októberében csatlakozott a negyven európai színházat tömörítő Európai Színházi Konvencióhoz (ETC). Ahogy Németh Károly fogalmazott, ebből a szempontból is kellenek az újabb, immár nemzetközi kihívások. 3 projektet is terveznek, mozgásszínházat, kutatási és ifjússági színházat, egy-egy előadással, külföldi rendezőkkel együttműködve.

A kutatási színházhoz is kapcsolódhat az a kísérleti előadás, amelyet Czukor Balázs visz a hátán, és ami a szülés és születés témáját járja majd körül. Az előadás a szombathelyiek elmesélései alapján és részvételével készül, Czukor Balázs, Surányi Nóra és Salamon Júlia közös átiratában kerül majd színre. A darab alapjául tizenkét interjú szolgál majd, amelyek tragikusak, felemelőek és elgondolkodtatóak egyaránt. Nem állásfoglalásnak szánják, hanem pillanatképeket rögzítenek.

Színház a színházról - Jordán rendezésében

Jordán Tamás pedig azt tervezi, hogy megvalósítja régi vágyát, és Emlékpróba címmel rendez egy olyan előadást, ami arról fog szólni, hogyan is működik a színház, benne a színész, hogyan készül egy-egy előadás.

Bérletes előadások - 2018/2019

2018 ősz-tél

Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor
Rendező: Mohácsi János
Jean Anouilh: Médeia (tragédia) Rendező: Lukáts Andor William Shakespeare: Titus Andronicus
Rendező: Pálfi György
Robert Harling: Acélmagnóliák
Rendező: Nagy Cili

2019 tavasz

Mark Haddon-Simon Stephens: A kutya különös esete az éjszakában
Rendező: Réthly Attila
Székely Csaba: Öröm és boldogság
Rendező: Alföldi Róbert
George Bernard Shaw: Sosem lehet tudni
Rendező: Valló Péter
Terry Johnson: Diploma előtt Rendező: Bálint András
 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés