Kis vasi árvíztörténelem

Az 1965-ös volt a legnagyobb, de most kimaradunk a „történelmi árvízből”.
 
 

Kis vasi árvíztörténelem

Az 1965-ös volt a legnagyobb, de most kimaradunk a „történelmi árvízből”.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Kis vasi árvíztörténelem

Az 1965-ös volt a legnagyobb, de most kimaradunk a „történelmi árvízből”.

A megye legnagyobb veszélyforrása a Rába folyó. Egy része ma már szabályozott, de ez nem állja útját az árnak. A folyó árvízének pusztításáról először 1226-ból maradt fent írásos dokumentum, ami arról tanúskodik, hogy már akkor gátakat és vízelvezető csatornákat építettek védekezésül. 1636-ban törvényt hoztak arról, hogy a medret ki kell takarítani és védekezni kell az árvíz ellen.

A 19. században szabályozták a Rábát

1870-ben Szombathelyen tartottak egy tanácskozást a Rába szabályozásáról és arra kérték a kormányt, hogy készíttesse el a terveket, a munka azonban hosszú ideig elhúzódott. 1879-ben ismét óriási árvíz pusztított, négy évvel korábban ismét kilépett a folyó a medréből, a legnagyobb pusztítást Győrben okozta, ahol emberek ezreit kellet kitelepíteni.

1893-ra alapjában véve befejeződött a szabályozás. 1900-ban egy nagyobb árvíz átszakította ugyan a töltést, és 30 ezer hektár került víz alá, de az 1910-es, 1925-ös és 1963-as áradások nem okoztak komolyabb bajokat. Az 1965-ös, máig emlékezetes árvíz több helyen gátszakadást okozott, de a gyors apadás miatt ekkor sem történt komolyabb kár.

A 80-as évek második felében betonból építettek támfalakat Szentgotthárd belterületi szakaszán, később Körmenden is. A 90-es években Szentgotthárd mellett készült el a vízapasztó vápa, azóta a Rába csak fenyeget, igaz., ezt elég gyakran teszi, átlagban évente kétszer, a tavaszi olvadáskor és az őszi esőzésekkor. Legutóbb az idén februárban.

Az utcákon is víz folyt

Szombathelyt a Perint és a Gyöngyös patakok fenyegetik árvízzel. Érdekes egyébként, hogy tulajdonképpen egy patakról van szó, ami a velemi hegységben ered, és a mai Gencsapátinál válik ketté, a keleti ág a Gyöngyös, a nyugati a Perint. A feltételezések szerint a rómaiak választották ketté a patakot, és építették ki a nyugati, a mai Gyöngyös medrét, azért, hogy a városban több helyen legyen vízkivételi hely. A két patak Szombathelytől délre egyesül, és torkollik a Sorok patakba, majd a Rábába.

A két patak mindig is veszélyeztette a környező településeket, a legnagyobb dokumentált árvíz 1965-ben volt, amikor a Perint elöntötte az egész várost, hidakat sodort el, elmosta a meder falát, az utcákon félméteres víz hömpölygött. Az alábbi galériában néhány fotó látható erről, a képeket Kaczmarski Béla készítette, és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság anyagából származnak.

A 65-ös árvíz után merült fel először a lukácsházi víztározó gondolata, de akkor nem tudták megépíteni, így maradt a Perint medrének mélyítése, akkor alakult ki a most is látható mégy és széles meder, a hosszú hidakkal. Azóta a Perint csak veszélyeztet, de komoly árvíz Szombathely belterületén nem alakult ki.

Továbbra is valós veszély

2010-ben aztán átadták a lukácsházi víztározót, ami úgymond „bevédi” a két patakot, nagyobb árhullám esetén is csak akkor mennyiséget enged tovább, amit a két meder le tud vezetni. Persze, az árhullám itt is látszik, elsősorban az Aranypatak miatt, ez ugyanis a víztározó után ömlik a Perintbe, így annak vízhozama nincs szabályozva. Legutóbb itt is áprilisban készülhettek árvizet jósló fotók.

A tavaszi és az őszi esőzések azért megemelik a két patak vízszintjét, éppúgy, mint a megyét érintő többi patakét is, a helyzetet erős esőzés esetén a belvíz is nehezít. Az árvíz továbbra is valós veszély, az más kérdés, hogy a miniszterelnök által történelminek minősített árvíz nagy része elkerüli Vas megyét és Szombathelyt.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés