Ferences templom kriptabejárás 

Feltárják a szombathelyi ferences templom alatti titokzatos kriptát

Megnéztük milyen a templom alatti nagy kripta, körbefotóztuk.
 
 

Feltárják a szombathelyi ferences templom alatti titokzatos kriptát

Megnéztük milyen a templom alatti nagy kripta, körbefotóztuk.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Feltárják a szombathelyi ferences templom alatti titokzatos kriptát

Megnéztük milyen a templom alatti nagy kripta, körbefotóztuk.

Kriptabejárással indult szerdán reggel a polgármester és így tucatnyi sajtós napja. Bevallom magamtól nem sűrűn fordulok meg kriptákban, ezért kaptunk az alkalmon, hogy megnézhessük milyen a föld alatt egy ilyen hely.

Még a templomban megkaptuk az eligazítást, hogy miért is vagyunk itt. Ennek lényege pedig az, hogy:

új lejáratot kap a templom alatti kripta

Mégpedig azért, mert a jelenlegi lejáró a padsorok közt helyezkedik el, a gondnoknak kell felnyitni, olyankor elég “problémás” a közlekedés, de az új lejárattal az oldalfolyosóról bármikor, kényelmesen tudnak majd lejutni az emberek hozzátartozóikhoz és még látogathatóvá is válik a terem.

A munkálatokról egy budapesti találkozón döntöttek, ahol előadták tervezők és régészek is az ötletet, ott volt Puskás Tivadar polgármester is. A találkozón szóba jött a másik kripta is, ami nem a főhajó, hanem a szentély alatt van. Ez jelenleg nem látogatható, egy méretes kőtömb alatt rejtőzik a lejárata és csak két szerzetes nevét tüntették fel a kriptákon, hogy a befalazott sírboltok mögött mi van, azt senki sem tudja.

Alig vártuk már, hogy lemenjünk a kriptába, amikor a gondnok gondosan kinyitotta a lejáró ajtaját. Biztos egy dohos levegőjű pókhálós pince, porfedte nyekergő lépcsővel, ijesztő sötétséggel. - gondoltuk magunkban, majd meglepődtünk leérve, a tisztaságon, fényes lámpákon, rendezettségen. Miért is lenne itt sötét és ijesztő a kripta, ha ide folyamatosan járnak hozzátartozók, és az elmúlt évtizedben is volt, akit itt helyeztek el örök nyugalomba. Átgondolatlan elvárások, de az mégis csak érdekes volt, hogy a templom alatt sétálgatunk.

Itt nyugszik P. Bendes Valerian, X. Szent Pius pápa egykori gyóntatója, de ide temették el Hefele Menyhértet is, akiről viszont azóta nem tudni, hogy itt nyugszik-e, lehet közben elszállították, a feltárások sok mindenre választ adhatnak.

A titokzatos kripta a szentély alatt

A kisebb kripta (amit most nem nézhettünk meg méretes kőtömböt emelgető erőemberek híjján), elég titokzatos a maga nemében. Nem tudni, hogy nyugszanak-e ott valakik, és ha igen, akkor kik. Két ferences atya nevét tüntették csak fel névtáblán, a többi sírbolt be lett falazva valamikor az 1950-es években. Hogy van-e bármi köze ennek a falazásnak az 1950-es eseményeknek, azt nem tudjuk (abban az évben internálták egy éjszaka a szerzeteseket Gyöngyösre, és csak 1990-ben térhettek vissza).

Jelenleg tervezés zajlik, majd engedélykérések, és jönnek a felújítások. Első körben az oldalsó bejáratra koncentráltak, de a tervek arról is szólnak, hogy a két kriptát valamilyen módon egybenyissák és látogathatóvá tegyék és cél, hogy azonosítva legyen minden ott elhelyezett. A kisebb kripta feltárásánál természetesen ha találnak valakiket, majd próbálják beazonosítani őket, még DNS-vizsgálat is szóba jöhet, de nem tudni előre semmit.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés