Intelligens tüntetés az Orbán-kormány ellen és a civil szervezetek mellett 

Az intelligencia az új tüntetési minőség. De kioltja-e az orbáni ortóságot?

Az elmúlt hetek teljesen új lapot nyitottak a magyarországi demonstrációk történetében. Vajon az erőszak nyelvével csapkodó hatalom mit tud kezdeni vele?
 
 

Az intelligencia az új tüntetési minőség. De kioltja-e az orbáni ortóságot?

Az elmúlt hetek teljesen új lapot nyitottak a magyarországi demonstrációk történetében. Vajon az erőszak nyelvével csapkodó hatalom mit tud kezdeni vele?
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Az intelligencia az új tüntetési minőség. De kioltja-e az orbáni ortóságot?

Az elmúlt hetek teljesen új lapot nyitottak a magyarországi demonstrációk történetében. Vajon az erőszak nyelvével csapkodó hatalom mit tud kezdeni vele?

Rendőr: - ...XY Szabolcs rendőrőrnagy vagyok, felszólítom Önöket...
Tömeg: - Szer-vusz, Szabolcs!

Ez csak egyetlen villanás a múlt szerda estéből, abból a szűk egy órából, amikor a tüntetők egy csoportja szembenézett a Fidesz-székházat védő rendőrsorfallal. De történt ott más is: dobálni kezdtek. Papírrepülőket. Kicsit arrébb is történt más. Az Andrássy úton menetelve fröcsögő beszólásokkal szembesültek néhányan pár odatévedő kormánybaráttól. Mit tettek erre a betaláltak? Nevetésben törtek ki. Szombat, Szabadság tér, a beszédek között DJ-k lemezelnek, az emberek meg még táncolni is mernek? Ha ezt az egy évvel ezelőtti, tanárok melletti, ugyanide szervezett, nyomasztóan lehangoló tüntetésen jósolja meg valaki, akkor én török ki nevetésben.

A friss történések legtetején pedig mindig irányba álló iránytűkként ott hullámoztak a transzparensek, amik találékonyabbak, szellemesebbek, emlékezetesebbek voltak, mint a rendszerváltás óta bármelyik utcára vonulás bármelyik filctollas üzenete.

Fiatalosch mémremixek, képlékeny költői képek, főműsoridős standup-alakításokba is beilleszthető poénok, erőteljes szóviccek ("gecicsökkentést!"), street art-feldolgozások, a Soros-repülőgépes kormánykamura csattanósan reagáló szövegkörnyezetek - sosem volt ennyire jó tüntetésen körülnézni, és szinte harapni a levegőben az észt.

Azt az észt, aminek számos kormánytag látványosan van híján, a sajtómikrofonok előtt egészen pszichedelikus lázálmokkal házaló Kósa Lajostól a nemzeti furkóizmus furkókirályáig, Németh Szilárdig, és amely ésszel viszont látványosan rendelkezik az az új réteg, ami mostanában tetemes számban cserélte le a párthű nyugdíjasokat és az elkeseredett középkorúakat ezeken a demonstrációkon. Azok az egyetemisták és gimnazisták, akik közül sokan életükben először csinálnak ilyesmit. És úgy csinálják, ahogy azt érzik: szenvedélyesen és szarkasztikusan.

Kérdés, hogy a savköpködő brüsszelezésbe bonyolódó, az őszödi beszéden ezerszer is túltevő hazugságokkal ellentámadásba lendülő, kritikusokat lekönyöklő, már nem is annyira szoftrasszista, de cserébe a műmájermagyaros pöffeszkedésben örömét lelő fideszes ártányvezérkar hogyan reagál erre az új jelenségre.

Egyelőre nem úgy tűnik, hogy bárhogyan is tud azon kívül, hogy mindenkit gyorsan és kontraproduktíve leügynököz, hiszen ez csak még több embert állít az önfeledt, odakacagó, kreatív, vidáman vibrálva az Oktogonon összegyűlő fiatalok mellé. Ha éppen nem ügynöközik, akkor utalásos buzizásba keveredik a kézivezérelt műsajtóján keresztül, ami ugyancsak az előbbi eredményt éri el. A minden levágott fej után kettő másik nő minősített esete zajlik, de egyelőre ezt mintha a kormány nem nagyon érzékelné. Pedig nekem is több ismerősöm igazolgatja vissza a Facebookon az aktuális tüntetéseket, mint valaha.

Korábban az volt a mondás, hogy Orbán csak a klasszikus erőből ért: úgy tűnik, hogy ez viszont kicsit sem érdekli a tüntető tömegeket.

Már abban az értelemben persze érdekli, ha közös hangerősség-próbát kell tartani a festékbombára rablánccal reagáló hatalommal szemben, de a klasszikus, pőre agresszorkodás nem vonult be az eszköztárukba, nincsen kukaborogatás és rendőrhajigálás símaszkban, az értelem dúl helyettük, amitől közismerten meglehetősen fosik a rezsim. Foshat is, egyébként. Amíg maró gúnnyal röhögik ki a legkeményebbnek szánt emberkedésüket is, addig nem tudnak mit lépni.

A tömeget szét nem verhetik, lásd kétezerhat, a saját pályájukon focizásba meg egyszerűen nem tudják őket bevonni. Szopó!

Bónusztrekk: a tömeg túlnyomó része ráadásul nem valamiféle nehezen vállalható, a borgőzmozdonyról éppen leszállt, néha kifejezetten fogszívós dolgokat bekiabáló figura (lásd), hanem sugárzó fiúk és lányok, akikkel szívesen leállna az ember beszélgetni, és a leálló ember még azt is feltételezné, hogy képesek összeszedetten nyilatkozni az ország jövőjéről és a benne elfoglalni vágyott saját szerepükről.

Persze ha a polgári engedetlenséggel komoly médiafigyelmet kiváltó Varga Gergő aktuális szavai formát öntenek, mert az arrogáns kormány továbbra sem hajlandó letérni a demokráciából kifelé vezető ösvényről, akkor ez hamarosan megváltozhat, és egyéb eszközök is előkerülhetnek a tüntetői oldalon - mint ahogy már elő is kerülnek, hiszen a héten már beleállnak a hídlezárásokba is.

Hogy meddig csordogál még a tömeg az intellektuális szellemességek medrében egy-egy Kossuth téri rendőrcicázással és EU-zászlókitűzős próbával kiegészítve, és mikor reped át a fal, amikor már csúnyább dolgok is felfakadnak, ha egyszer az országvezetés nem hagy más opciót, az egyelőre nem látszik. Cserébe viszont elsősorban az országvezetésen múlik. Pillanatnyilag más kiút számukra nincs, hogy - ha már magukhoz lealacsonyítani nem tudják a demonstrálókat - ők kapaszkodjanak feljebb, és sajátítsák el az emberi beszédmódot, térjenek vissza a vitakultúrába, amit tizenpár éve még képesek voltak alkalmazni. De mindenekelőtt töröljék el a legaljasabb intézkedéseiket.

Persze nem akarok annál idealistábbnak látszani, mint amilyen vagyok. Az viszont biztos, hogy mi is ott leszünk a hídlezárásoknál, és beszámolunk a történésekről.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés