1.42 milliárdból ezt a közintézményt is kipofozzák Szombathelyen

Ma a támogatói szerződést is aláírták, úgyhogy hozzuk is a részleteket.

Nem titokzatoskodunk tovább, persze, hogy a Szombathelyi Képtárról lesz szó. Ami ugyan nem is olyan régi múzeuma a városnak, közadakozásból is építették alig 32 éve, viszont annál lepusztultabb állapotban van. Beázik, rossz a hőszigetelése, tereit nehéz kifűteni. Mára elavult lett ez az egész kiállítóterekből álló komplexum.

Képtár
Képtár
Vágvölgyi Bálint

De hagyjuk a siránkozást, a lényeg, hogy már biztos, 2020 március végéig rendbe teszik a Képtárat. Sikerült hozzá Szombathelynek pénzt szereznie: a TOP-os projektszerződését ma írták alá a városházán, amihez nem kell önerő, a támogatás összege pedig 1.42 milliárd forint.

A Képtár létrejöttétől 1995-ig a megyei múzeumi szervezethez tartozott, utána önállóvá lett, 2012-től pedig a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeként működik. Országos gyűjtőkörű múzeum, textilgyűjteménye az országban egyedülálló. Évente 15-20 időszaki kiállítást rendeznek itt, ebben a minőségében a "Kunsthalle" intézménytípushoz sorolható. A Képtár részét képezi egy az országban is egyedülálló kortárs textilgyűjtemény. 2500 darabból álló anyaga főként a már 1970 óta Szombathelyhez kötődő textilbiennálék nyomán került a múzeumba.

2000 négyzetméter kiállítótérrel rendelkezik, ez három, egyenként 500 négyzetméteres nagyobb kiállítóteret jelent, de vannak kisebb galériák is. Az épülethez egy jól felszerelt festményrestaurátor műhely is tartozik, valamint egy 10.000 kötetes szakkönyvtár és adattár is, ezen kívül még konferencia- és vetítőterem valamint egy gyermekfoglalkoztató.

A mai támogatási szerződés aláírását követően kezdődhet meg egyáltalán a tervezés

Még hátra van a közbeszerzési eljárás és a kivitelező kiválasztás is, a tényleges építési munkálatok pedig valamikor jövőre indulhatnak el.

"Képtár turisztikai célú fejlesztése” című támogatási szerződés ünnepélyes aláírása
"Képtár turisztikai célú fejlesztése” című támogatási szerződés ünnepélyes aláírása
Vágvölgyi Bálint

Puskás Tivadar polgármester még elmondta, hogy a felújítási munkálatokat megpróbálják úgy időzíteni, hogy minél rövidebb időre kelljen a képtárat bezárni.

Az Éva-malomra is jut majd valamennyi pénz

Megtudhattuk továbbá, hogy a Modern Városok Program keretében 300 millió forint áll majd rendelkezésükre a volt Éva-malom átépítésére, ahol a Schrammel-gyűjteményt kívánják elhelyezni. ( Erről bővebben korábban itt írtunk. Kínai plázából újra műemlék lehet: múzeumi negyedet terveznek Szombathelyre 2017. March 31. 11:00 ) A polgármester szavai szerint azzal, hogy az Iseumot már korábban felújították, most pedig megújul a képtár és új kulturális funkciót kap

az Éva-malom épülete, létrejön Szombathelyen az a jelentős turisztikai vonzerővel bíró "múzeumi negyed" amely a városfejlesztési tervekben szerepelt.

Koczka Tibor (Fidesz) még hozzátette, hogy Szombathelynek jó esélyei vannak az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésére, a bőség zavarával küzdenek a pályázati anyag összeállításánál, annyi a megmutatni való érték. A pályázat leadásának határideje december 20-a lesz, a 80 oldalas anyagot jövő héten zárt közgyűlésen tárgyalják meg.

Magyarné Vadász Irén, a Magyar Államkincstár helyi vezetője még közölte: a megyében jelenleg 154 támogatott projekt fut, ebből 25 a szombathelyi.

Végezetül, ezek a felújítások várnak a Képtárra:

Sok konkrétum tehát még nincs, amit megtudtunk, ezeket biztos kicserélik a szombathelyi képtárban:

• Tetőfelújítás
• Homlokzat felújítás
• Teljes belsőépítészeti felújítás
• Épületgépészeti rendszerek felújítása
• Az erősáramú rendszerek felújítása
• A gyengeáramú rendszerek (biztonságtechnika
(riasztórendszer), tűzjelző rendszer, hangosítás, strukturált hálózat) felújítása
• Villámvédelmi rendszer felülvizsgálata
• Parkosítás, környezetalakítás, zöldfelületek felújítása

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Kínai plázából újra műemlék lehet: múzeumi negyedet terveznek Szombathelyre

Tudják, hol áll a belvárosban az Éva-malom, amiből aztán kínai pláza lett? Miért műemlék ez a műmárvány homlokzatú épület, és mit terveznek ide?

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Valódi tájékoztatásra vágysz? Vagy elég a propaganda? Dönthetsz! Támogasd a Nyugat.hu-t