Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

100 éve bomlott fel a Monarchia, azóta nagyon külön pályán mozog Ausztria és Magyarország

Míg az osztrákok a kicsi, semleges ország előnyeit igyekeznek kihasználni, a magyarok máig nem emésztették meg Trianont – írja egy újságíró a szomszédból.

A magyar sajtóban meglehetősen kevés figyelmet kap, hogy éppen száz éve annak, hogy felbomlott az Osztrák Magyar monarchia.

1918 októberének utolsó napjaiban dőlt össze a császárság: a Wekerle-kormány október 31-ével felmondta az 1867-es megállapodásokat, ezzel megszűnt a perszonálunió Ausztria és Magyarország között.

A százéves évfordulóra emlékszik a Thelocal.at , a császárság örökségét abból a szempontból vizsgálja, hogy hogyan viszonyul császári múltjához a két ország.

Természetesen lehet vitatkozni a leírtakkal: mindettől függetlenül tanulságos a szomszéd perspektívája.

„Egy évszázaddal az első világháborút követő felbomlás után Ausztria és Magyarország nagyon különbözően látja a Habsburgok örökségét: az egyik a császári giccset választotta, míg a másik visszatért a harsány nacionalizmushoz” – olvasható az írás felvezetőjében, megadva az alaphangot a folyatáshoz.

Az közös, hogy a háború következményeként mindkét ország elvesztett területének és lakóinak egy részét.

Az 1919-es saint-germaini békeszerződés alapján Ausztria területe a korábbinak negyedére zsugorodott, majd következő évben ezt követte Trianon.

Míg az osztrákok pénzt csinálnak a császári múltból, a magyarok egészen másként viszonyulnak Trianon örökségéhez
daserste.de

De a hasonlóság ennyiben ki is merül, a két ország ugyanis nagyon különbözően tekint a 100 évvel korábbi történelmi traumákra.

Ez derül ki a néhány évvel korábban készült közvéleménykutatásban.

Míg az osztrákok számára mára jelentéktelenné vált Saint-germain, addig Magyarország számára Trianon és Nagy Magyarország problémája és mítosza máig él, nemcsak a közbeszédben, hanem a külpolitikában is, ahol az Orbán-kormány a jószomszédi viszonyt kockáztatja a határon túli magyarok ügyének felszínen tartásával és magyar állampolgárság kiterjesztésével.

„Még ha sok határon kívüli magyar nem is ért egyet Orbán Viktor demokráciaértelmezésével, a nemzeti tündérmeséje visszhangra talál” – idéz a cikk egy magyar akadémikust, Bárdi Nándort, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyar miniszterelnök az illiberális állam elvét Tusnádfürdőn, azaz a határon kívül jelentette be.

Áldozatok

Abban megegyezik az egykori két császári ország, hogy mindkét ország egyféle áldozatnak mutatja be magát.

Ausztria a második világháború után ügyesen átpozícionálta magát a német agresszió áldozatává, majd kiaknázta előnyét annak, hogy egy kicsi, független ország.

Az egykori császári, Habsburg-múltat is leginkább arra használja, hogy eltávolítsa magát a kellemetlen nagynémet birodalmi eszméktől, eközben igen komoly turisztikai bevételekre tegyen szert Ferenc József és Sissi királyné legendájának giccses tálalásából.

A „Magyarország mint a történelem áldozata” eszmének viszont szavazatmozgósító ereje volt és van. Trianon mellé időközben csatlakozott a „kommunizmus és a liberalizmus áldozata”, amit napjainkban a bevándorlás kérdése kapcsán kiegészít „Brüsszel áldozata kép” is – mondja Oliver Rathkolb, a bécsi egyetem egyik vezető kutatója.

Brüsszel nem egy tollvonással veszi el az országot, szól a politikai sugallat, hanem azt akarja, hogy önkéntesen adjuk oda az másoknak.

Habár látszólag az osztrák szélsőjobb is kijátssza az Orbán-kártyát az egykor Ausztriához tartozó Dél-Tirol és a felvillantott osztrák állampolgárság kapcsán, valójában ennek a javaslatnak nincs támogatottsága és valószínűleg csendesen lekerül a napirendről – véli az osztrák kutató.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra