Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagy művész volt, nyugodjék békében! Meghalt Zsigmond Vilmos

A kortárs film- és fotóművészet egyik legjelentősebb alkotója január elsején, életének 86. évében hunyt el - közölte a honlappal az operatőr üzlettársa, Yuri Neyman. Mint egy hollywoodi moziban, szinte a semmiből indult, és alulról építette fel amerikai álomkarrierjét.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

"Zsigmond Vilmos az aki soha nem felejtette el, hogy magyar, hogy mit köszönhet ennek az országnak és szülővárosának Szegednek”. Az oly jellemző mondatot IIlés György mondta világhírű tanítványáról, akinek Újév napján bekövetkezett halálát első rossz hírként közölték a hírügynökségek. A Színház- és Filmművészeti Főiskola Operatőr szakán, Illés György osztályában, 1956-ban végzett és a forradalom eseményeit társaival folyamatosan filmezte az az utcán.

Forrás:MTI
MTI
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Nyugatra menekített anyagaik felhasználásával készült a „Magyarország lángokban”című világszerte bemutatott dokumentumfilm. Zsigmond az Egyesült Államokban alulról építette fel pályáját. Fotózott tablóképeket, dolgozott filmlaborban, dokumentum-, és reklámfilmekben vállalt feladatot.

A '70-es évek amerikai újhullámos filmjei után a sci-fi hozta meg neki a sikert, amikor Steven Spielberg a „Harmadik típusú találkozások” filmjének fényképezéséért 1977-ben Oscar-díjat kapott. Ezt követte Michael Cimino szocialista országok tiltakozását kiváltó „Szarvasvadász” című kultuszfilmje, amelynek „megejtő képi világáért” operatőri-díjjal őt jutalmazta az Angol Filmakadémia. Az általa fényképezett közel hatvan filmből Magyarországon csak hármat, legutóbb a „Bánk bán”operafilmet forgatta. Speciális világítási technikája, kiforrott fényképezési stílusa ellenére mindig vallotta: „a rendező és a forgatókönyv kívánalmainak kell magamat alárendelnem”.

Fotóművészete előtt a Ludwig-múzeum az elmúlt évben tisztelgett. A közel 200 darabot számláló fotóanyag bemutatta alkotói gondolkodásmódjának fő jellegzetességeit és láthatók voltak a filmes életmű legjellegzetesebb darabjai is. Zsigmond Vilmos 86 éves volt. Nyugodjék békében!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés