A gyász napja

Ilyen nem volt, ilyen nem lesz, ilyen talán nincs is. Felvirradt Csepel, az összes nagy show-ra váró nagy napja. Eltemették Jimmyt. A dolog olyan volt, mint maga az énekes: felettébb ellentmondásos. Ja, és a tömegben ellopták a telefonomat is.

Ilyen nem volt, ilyen nem lesz, ilyen talán nincs is. Felvirradt Csepel, az összes nagy show-ra váró nagy napja. Eltemették Jimmyt. A dolog olyan volt, mint maga az énekes: felettébb ellentmondásos. Ja, és a tömegben ellopták a telefonomat is.

Az ember nem csoda, ha baljós előérzetekkel ébred egy nagy temetés napján, s a várt rossz dolgok be is következnek, de erről majd később… 

Fotókra vadászva
Rutinos újságíróként csak fél egykor indulunk neki Csepel megközelítésnek, a szigeten forgalom alig, útbaigazító kispapírok bőven, mégis eltévedünk. Már azt hisszük, mindenről lemaradunk, amikor meglátjuk az út mentén hosszú sorban álló embereket. Erre hozzák majd Jimmyt a görögkatolikus templomból a temető felé. Mivel az út több mint négy kilométer hosszú, mindenki találhat magának valamilyen “látó” helyet. Beállunk az út mellett ácsorgók közé és várunk. Először a fotósok hada érkezett, akik gépeikkel sűrűn kattintgatva a ügettek a menet előtt – te jobbról fotózd Józsi, én meg majd a felső szögből – ,  őszintén szólva szép teljesítmény tőlük, hogy így végigloholtak 4 kilométert.

A kényelmesebbek a tetőkre másztak fényképezni jónéhány kamerással együtt. Egy-egy jó látószöggel rendelkező butik-tető úgy nézette ki, mint egy western filmben, amikor lőállásba helyezkednek az alant elvágtató  lovak és lovasok kilövésére a felvadászok

A megörökítést a várakozón tömeg tagjai is fontosnak tartották: “megvárod, amíg a piros zöldre vált, akkor nyomod éle a gombot” okítanak mellettem egy urat.

“A többit majd megnézzük a tévében!”
A fotósok után érkezik a rendőrautó, hatalmas méretű fekete kabátosok, rendőrök, meg polgárőrök együttes erővel terelik le az útról a tömeget. Aztán következik az igazi látványosság: a fekete lovak húzta fekete hintó a koporsóval.  Előtte papok vonulnak fekete-arany ruhájukban, mellette valódi gyászhuszárok (végre tökéletesen megértettem a szó értelmét). Mögötte a közvetlen hozzátartozók, az özvegy lefátyolozott kalapban és bundában – elsősorban mindenki őt akarja látni. Vajon sír-e? Kellőképen elgyötört-e? Egyáltalán, hogy néz ki élőben a Jimmy felesége? Kapd le nekem papa! – biztatja egy asszonyka az urát

Mögötte a rokonok, és a Jimmy képével díszített kitűzőt viselő gyászolók. Köztük lépésben haladó fekete Mercedesek. Egyikben Jimmy édesanyja, aki ki-ki néz a tömegre, majd fehér zsebkendőt vesz elő, azzal integet az embereknek, sőt két kézzel csókokat is dobál. Valahol talán arra gondol, ez a sok kedves ember mind azért jött el, hogy gyászolja az ő kisfiát…

Jóval hátrébb mikrobuszon hatalmas koronát mintázó virágdísz. és hangszóró. Innen szól Jimmy hangja: Nézz le rám, ó Istenem! – nekünk épp ez a részlet jutott.

Persze ott van a vonulók közt néhány ismertebb arc is, a xéniás Schmuck Andor, a 100 folk celsiusos Orbán Józsi, a szépségkiránynő gyártó Fásy Ádám ..

“Menjünk picim, a többit majd megnézzük otthon a tévében” – mondja egy nagymama az unokájának ahogy elvonult a tömeg nagyja, és mi is elindulunk a temető felé. Miközben lepattant gyárépültek és újgazdag villák között  tovább kígyózott a menet.

Az RTL mindenekfelett
A kapunál azonban nagy meglepetés vár a rosszul tájékozódott emberekre. Csak a közvetlen családtagok mehetnek be a temetőbe, és a kapukat szigorúan őrzik. Néhányan megpróbálnak a kerítésre mászni, hátha onnan látnak, hallanak valamit. “Mondtam a főnöknek, mi lesz, ha a kerítésre másznak, az mondta, olyan úgyse lesz.” Panaszkodik egyik rendőr a másiknak, aztán hagyják lógni a delikvenseket. Egyébként is minden hiába, mert az RTL Klub helikoptere, amely végig kísérte a menetet, a temető fölött olyan hangosan kering, hogy egymás szavát is alig halljuk.

A tömeg meg el kezd várakozni, és vár és vár. Kezükben szorongatják virágaikat, koszorúikat. (A virágos pavilonok jó érzékkel nyitva maradtak, de nem ostromolják őket.) Miután mi sem tudunk mihez kezdeni magunkkal, beállunk a kocsma szerepet betöltő pavilon – fa oszlopait integető Jimmy plakátokkal díszítették fel a nagy napra – előtti tömött sorba. Gondolván, hogy mi is résztveszünk az össznépi zsíroskenyér zabálásban és forralt bor ívásban. Na, itt szabadított meg valamely rossz útra tért “Jimmy rajongó” a telefonomtól.

Aztán csak vártunk, vártunk, hiába. A temető kapui nem nyíltak meg, a szorongatott virágok nem kerültek Jimmy sírjára.

Egy óra várakozás után, csalódott tömeg jó részével együtt mi is hazaindultunk. 

Csak azt a mamát sajnálom, aki hiába szorongatta két hervatag szegfűjét, végül elszédült, és a mentőben kötött ki. Meg azt a kopott dzsekis roma házaspárt, aki két kisgyerekét is magával hozta, s valószínűleg minden pénzét összeszedte, hogy megvegyék Jimmy sírjára a kis koszorút, mégsem kerülhetett oda.

Mint már írtam, nagyon szomorú nap volt ez a mai!

D.J.

Vonatkozó cikkeink

Mindhalálig Jimmy
Három napja nyúzom magam, hogy valami értelmeset összehozzak Zámbó Jimmy életérol, haláláról, hát, nem rutinmunka, az biztos. Mert nálunk halála után vagy tökéletesen elfelejtenek valakit – akartam is mondani, hogy ez olyan feledős nemzet -, vagy úgy jár, mint Zámbó Jimmy, szabad prédául esik a médiának – meg mindenkinek.

Halál kakasszóra
Látszólag a tiszai ciánszennyezés és árvíz együttesen nem kavarta fel annyira az országot, mint most a „Király" rejtélyes halála. Egy nappal a híres énekes, Zámbó Jimmy halála után nyakunkba vettük a várost, hogy füleljünk egy kicsit, hogyan vélekednek a szombathelyiek?

Zámbó Jimmy, ahogy a keresőprogramok látják
Zámbó Jimmy ismertségére bizonyíték a nagyszámú találat. Akadnak az oldalak között dalszövegeket tartalmazók, életrajzi adatok, riportok és Jimmy gúnyoldalak is. Most az első 30 találatot tesszük közzé, nyolc nagy keresőszerver találatai alapján...

Szerinted jó-e, hogy ennyit foglakoznak Zámbó Jimmy halálával?(Szavazás a címlapon)

Misén búcsúztak a "Királytól" (www.korridor.hu)
A művészvilágot megrázta Jimmy tragédiája (www.korridor.hu)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet