Kétmilliárdnyit kért a nép

A múlt heti közgyűlést követő sajtótájékoztatón dr. Szabó Gábor, Szombathely polgármestere emígyen foglalta össze a költségvetés első olvasatának vitáját: a képviselők színházat rendeztek a publikumnak, vagyis az egyéni választókerületek, az egyes ágazatok képviselői benyújtották a számlát.Kétmilliárdnyit kért a nép

A múlt heti közgyűlést követő sajtótájékoztatón dr. Szabó Gábor, Szombathely polgármestere emígyen foglalta össze a költségvetés első olvasatának vitáját: a képviselők színházat rendeztek a publikumnak, vagyis az egyéni választókerületek, az egyes ágazatok képviselői benyújtották a számlát. Ami igencsak vaskosra sikeredett: egyes számítások szerint kétmilliárd forintnyi plusz bevétel kellene ahhoz, hogy a kívánságlista végére érjenek.

Bár a múlt évben már volt egy míting Bükön, ahol képviselők megpróbálták egyezkedni arról, mire fordítsák a vasi megyeszékhely tízmilliárdos költségvetését, a csütörtök délelőtti háromórás produkció nem volt valami fényes: mindenki mondta a magáét.

Kinek az egyesülete kapjon többet?
A szocik volt alpolgármestere a tűzoltók negyven millióját hiányolta, meg a környezetvédelmi kiadásokra szánt pénzt, amelyet szeretne megháromszorozni. Parázs vita bontakozott ki a peremkerületi egyesületek támogatására szánt összeg körül. Csinger Péter, a gyöngyöshermáni városrész képviselője nehezményezte, hogy egyformán osztják a százezreket a régi egyesületek, és a frissen alakult körök számára. Dr. Pál Mária Rita felvette a neki dobott kesztyűt, és megvédte a Derkovits lakótelepen tavaly alakult egyesületet, mondván: karácsonyi ajándékosztás, sportnap és ehhez hasonló rendezvényekre is szükség van, s bár ott tartanának, hogy a kultúra, a művészet ápolása lenne a legfontosabb feladat, mint azt történik a gyöngyöshermáni kerületben.

Miből lesz pénz a nagyberuházásokra?
A kisgazda Koller László ismét elővette régi ötletét: minden egyéni választókörzetben megválasztott képviselő kapjon másfél milkót, melyet szabad belátása szerint költsön el.
A már említett sajtótájékoztatón a polgármester is elismerte: néhány vaskos tétel hiányzik a költségvetésből. Példaként említette a vasútállomás rekonstrukciójának önrészét, ami legalább százmillió forint. (A százéves épületet egy-másfél év alatt egymilliárdért vágná rendbe a MÁV, ha a város is beszáll a buliba.) Aztán ott van az új városi sportcsarnok ügye, ami a jelek szerint a Fidesz egyik nagy választási dobása lesz, ha sikerül addig megépíteni. Még nem tudni, hogy hol és miből, de az előkészületekre már az idén kell forrást tervezni.
A másik kedvenc, a központi játszótér ügye is terítékre került. Annak idején a város a Tescotól bevasalt 70 milliót, amiért módosították a rendezési tervet. Ez a pénz a Szombathelyért Alapítvány számláján pihen, s csak játszótér építésére lehet elkölteni. A Sportligetben álmodták meg a városfejlesztők az attrakciót, ám a szükséges közműfejlesztésre legalább ötvenmilliót kell az adófizetők pénzéből áldozni.

Marad a koszos fal, a csöpögő csap?
S hogy mindezekért cserébe miről kell lemondani? A legnagyobb érvágás az intézményi felújítások elmaradása lenne. Tavaly elkészült egy átfogó vizsgálat arról, hol kell festeni, vizesblokkot, tetőt cserélni, mik a legsürgetőbb tennivalók az iskolákban, óvodákban. A legpesszimistább számítások szerint is ez legalább félmilliárdos tétel lenne a költségvetésben. Ám a tervezet ennek az összegnek csupán a tizedét irányozta elő.
Folyt köv., mondták a közgyűlésen. Tehát még azokról a konkrétumokról (kétévente legyen csak a mostani évenkénti helyett fúvósfesztivál, az MSH szálljon ki néhány rendezvényből s így tovább) sem döntöttek, amely a tervezet végén határozati javaslat formájában szerepelt.

Somos

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet