Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vadászidény

Doktor Torgyán, úgy tűnik, nem ússza meg, hogy ő legyen az országrossza. Ahhoz képest, hogy néhány hete még nagykirály volt, igencsak rosszul áll a szénája. Azzal nem számolt, hogy a koalíciós partner meghirdette a vadászidényt: lehet lőni a Torgyánra!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Doktor Torgyán, úgy tűnik, nem ússza meg, hogy ő legyen az országrossza. Ahhoz képest, hogy néhány hete még nagykirály volt, igencsak rosszul áll a szénája. Azzal nem számolt, hogy a koalíciós partner meghirdette a vadászidényt: lehet lőni a Torgyánra!

A sajátságos magyar - de inkább balkáni - történetben az a legszebb, hogy a nevezett úr igen hosszú ideje uralja a honi politikai életet. Felesleges részletezni, hogy mi mindent mondott az elmúlt esztendők során, ám valószínű, hogy ebben az országban mindenki birtokol legalább egy emlékezetes Torgyán-mondatot.

Más nemzetekben a népek lóvét, részvényeket, házakat, tengerparti nyaralót bírnak, nekünk ez jutott, fejenként egy az elnöki összesből.
Doktor Torgyán mindent kibírt: simán lerázta, hogy holmi vérbírósági foltokat fedeztek fel a múltjában, az ellene lázadókat simán kirúgta a pártból - hogy a Legfelsőbb Bíróság azóta nekik adott igazat, az lényegében mindegy, mert alapvetően csak érintett személyeket hatja meg, más, például az elnököt és környezetét annyira nem.

Nehogy valaki azt higgye, hogy emiatt támadtak volna gondjai a nevezett úrnak, a legmagasabb plénum csak ítéletet hozott, a végrehajtás már nem testület dolga. Ezzel ugyan az egész le van szarva, amit mondjuk egy maffiózó megtehet: beint, elköltözik Ciprusra, vagy Thaiföldre, aztán onnét lengeti kinyújtott ujját a magyar igazságszolgáltatásnak.

De ezzel ne is foglalkozzunk, koncentráljunk arra, hogy doktor Torgyán igazi tündöklése a választások után kezdődött, amikor a pártja a Fidesszel egyetemben bevonult a hatalomba, aztán magáévá tette, legyűrte azt.
Mint azóta kiderült, Torgyán miniszter leginkább a külföldi utazások során fejlesztette a magyar vidéket, de azért jutott valamelyik budai domboldalra is energia, meg a Fradira, ami arról nevezetes, hogy minden évben centenáriumot ülnek a klubnál, és maga a miniszter rúgja ki az edzőt, vagy éppen azt, akit a folyosón talál.
Torgyáni és kisgazda sztorikat szinte mindenki ismer, az egy főre eső ügyek száma elég jelentős, ám az egésszel van egy kis probléma.

A lóláb ott laffog kifele erőteljesen, hogy az említett csapat 1998 óta űzi játékait, praktikáit, nem kevés segédlettel, sajtó, tévé leugatva, kazetta elszedve.

A csapat pedig, miután megregulázott mindenkit, csinálta, amit csinált, most már nagyjából lehet tudni, hogy mit. Kontroll híján elég vadul, gátlástalanul, meg aztán ne legyünk igazságtalanok, akadt még egy-két marha, illetve nagyjából független újság, tévé, ahol nem hagyták annyiban a kollektív lealázást és az ámokfutást.

Amíg nem szavazták meg a kétéves költségvetést, addig doktor Torgyán hű szövetséges, a nép atyja, az ország napja, a nemzet esze volt, miután azonban ült a voks, egyből kolonc lett.

Hirtelen meg kellett vizsgálni az utazásait, az építkezését, magnókazetta is került, ami elég gyíknak tűnik Székely úr elrakott húszmilliójához képest. Egyébként nyugi, lesz majd más is. Doktor Torgyán azt hitte, hogy kell még valamire a Fidesznek, ezért nyugodtan elment Dél-Amerikába cseresznyézni, meg drogot irtani, Venezuelát visszacsatolni.

Azzal nem számolt, hogy a koalíciós partner meghirdette a vadászidényt a miniszterre: lehet lőni a Torgyánra. És tüzelnek is, leginkább azok, akik lelkesen szopogatták, sajnos, manapság úgy megy, hogy lehet rendelni a médiától. Tökmindegy mit, ha kell, királlyá koronázzák az illetőt, ha meg úgy hozza az érdek, akkor leanyázzák. (A legsúlyosabb, hogy szó sincs megvételről, sokan úgy érzik, hogy ha kér a hatalom, akkor azt teljesíteni kell, mert különben baj lesz.)

Most már csak az a kérdés, hogy a vadászathoz miért kellett állami felhatalmazás? Így elég ízetlen és természetellenes az egész, mint indiai maharadzsa által rendezett tigrisszafári. A nagyvadat etetik, kényeztetik, kecskét kap, borjút, de közben bazi nagy magasleseket építenek köré, és ha eljön az idő, föntről jól kupán lövik, vagy lövetik.

Egyébiránt ennyit arról, hogy miért érdemes a hatalommal üzletelni, illetőleg megéri-e jóban lenni a magasságos maharadzsákkal.

(Krámer)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés