Jussukat kérik a tűzoltók

A szombathelyi lánglovagok is csatlakoztak azokhoz a tűzoltókhoz, akik elmaradt műszakpótlékjuk miatt pert indítottak a fenntartó, vagyis a helyi önkormányzat ellen. A tárgyalás március 12-én lesz Szombathelyen.

A szombathelyi lánglovagok is csatlakoztak azokhoz a tűzoltókhoz, akik elmaradt műszakpótlékjuk miatt pert indítottak a fenntartó, vagyis a helyi önkormányzat ellen. A vasiak már tavaly tavasszal elkezdték az egyeztetést: először a városi parancsnoknak címeztek egy beadványt, majd ügyvédet fogadtak a polgármesternek írtak levelet. Mivel kikosarazták őket, a munkaügyi bírósághoz fordultak. A tárgyalás március 12-én lesz Szombathelyen.

 

Néhány évvel ezelőtt valamelyik élelmes tűzoltó, vagy jogász előbányászott a törvények közül egy passzust, amely arról szólt, hogy a tűzoltók, akik egy napot szolgálnak, kettőt pihennek, ugyanúgy jogosultak délutáni és éjszakai műszakpótlékra, mint bármely heti váltásban robotoló melós. A felettesek először nem akarták elhinni, hogy a törvény a beosztottjaikat védi, de amikor egy próbaperben Legfelsőbb Bíróság kimondta, valóban megilleti a fenti járandóság a tűzoltókat, elkezdték vakarni a fejüket, miből is fizethetnének.

A fővárosi tűzoltóknak például kétmilliárdra rúg a kamatokkal együtt a műszakpótlék, Szombathelyen ugyanez az összeg mintegy negyvenmillió forint. A szombathelyi tűzoltók tisztában voltak azzal, hogy az önkormányzati költségvetésben nem szereplő tételt nem lesz könnyű kiutalni, ezért tavaly ősszel azt ajánlották: kezdjék el a pótlék számfejtését és idén, amikor már elfogadták a költségvetést, fizessék ki járandóságukat. A kompromisszum nem jött létre, így készült el a keresetlevél, és a Szombathelyi Munkaügyi Bíróság március 12-re tűzte ki a 86 tűzoltó kontra önkormányzat pert.

A tűzoltóktól megtudtuk, ők szeretnének minél előbb a pénzükhöz jutni, ezért készek a tárgyaláson kívüli megegyezésre. A bruttó 60-90 ezer forintos fizetésük mellé általában plusz 15 ezer forintot jelentene a pótlék. A visszamenőleg fizetendő összeg pedig általában 3-400 ezer forint, csak néhány öreg róka kapna valamivel többet, mint bruttó félmillió forint.

A Nyugat úgy tudja, hogy az önkormányzat képviselője és a városi tűzoltó parancsnok között elkezdődött az egyeztetés, s ezzel a problémával a pénzügyi bizottság is foglalkozott. Információnk szerint céltartalék között szerepelne a 40 millió forint.

A lánglovagok biztosak benne, hogy javukra ítél majd a bíróság. Az országban Győrött fizetett az önkormányzat, a miskolciak számlájáról pedig a végrehajtó emelte le a milliókat.

A teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ebben az ügyben egy másik próbaper is zajlik. A győriek miután kipengették a pénzt, beperelték a Belügyminisztériumot. Az ok: amikor létrehozták az önkormányzati tűzoltóságokat, vagyis a belügy lepasszolta a tűzoltókat, műszakpótlék kifizetéséhez már nem adott pénzt. Most a jogászokon a sor, hogy a helyhatóságok elveszett millióit visszaszerezzék.

Somos

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet