Lehet tíz forinttal kevesebb?

Hétfőtől már tölthetjük a MOL áránál 10 forinttal olcsóbb üzemanyaggal is falánk autónk benzintankját. Hogy hol? Szombathelyen a Magyar Autóklub által üzemeltetett Klubpetrol töltőállomáson.

Hétfőtől már tölthetjük a MOL áránál 10 forinttal olcsóbb üzemanyaggal is falánk autónk benzintankját. Hogy hol? Szombathelyen a Magyar Autóklub által üzemeltetett Klubpetrol töltőállomáson.

A nagy 2000-es benzináremelések idején merült fel az ötlet az Autóklubnál, hogy nonprofit hálózat létrehozásával olcsóbb tankolási lehetőséget biztosítanak az autósoknak. A terveket hamarosan tettek is követték. A most megnyitott, szombathelyi. Lovas úti kút a negyedik az országos hálózatban, de a tervek szerint év végéig legalább nyolcvan Klubpetrol benzinkút nyílik országszerte.

Szerényebb külső, olcsóbb árak
A Magyar Autóklub (MAK) és a Hungaronafta Kft. tulajdonában álló kutaknál minimum 10 forinttal olcsóbb üzemanyagot lehet tankolni. Mihez képest? A viszonyítás alapját a mindenkori MOL-árak határozzák meg. A szombathelyi - meglehetősen puritán - töltőállomáson jelenleg a 95-ös oktánszámú benzin mellett még gázolajat találhatunk. Ezzel meg is dőlt az a híresztelés, hogy ezek a kutak a legszegényebb rétegeket célozzák meg. (A Trabantok, Wartburgok keveréket igényelnek, a Ladák, Skodák pedig ólompótlóval dúsított 98-ast.)

Első blikkre kicsit szokatlan a kút, mert hát hozzászoktunk a csillogó-villogó "nagyokhoz", a csábító shopokhoz, autómosóhoz... Már szinte el sem hisszük, hogy egy kocsi megtankolásához nincs szükség az előbb említett tartozékokra. A kút egyébként némi nosztalgiát is ébreszt az emberben. Ezt erősítik a kutasok is, akik nem számítógépükön "ütik ki" a kuncsaftot, hanem saját szemükkel győződnek meg róla, mennyi is a végösszeg. Szintén szokatlan már, hogy annál fizetünk, aki megtankolta az autónkat.

Egyébként ez az egyszerűség is közrejátszik az üzemanyag olcsóbb árában. Maga a töltőállomás telepítése is töredékébe kerül a multik által épített kutakénak Egy "színes" kút létesítésekor átlagban egymillió dollárral - 300 millió forint - számolnak a multinacionális cégek, ehhez jön még a telek ára, míg a fix telepítésű Klubpetrol kutak 20-25 millió forintba kerülnek, és természetesen az egyszerű létesítmény fenntartása is olcsóbb.

Csak pártoló matricával
A tankolás feltétele is van, a  pártoló tagságot jelképező matrica, amely egy évre 1500 forintjába kerül az autósnak. Könnyen kiszámítható, hogy ez a "beruházás" 150 liter benzin tankolása után kezd nyereséget termelni. (Egy 7 literes átlagfogyasztású autónál ez 2100 km-re elegendő üzemanyag)

Mint Horváth Sándortól és Galos Tamástól - a szombathelyi állomás két benzinkutasától - megtudtuk hétfő óta érezhetően nő a forgalmuk, és már van visszatérő vásárlójuk is. Ottjártunkkor is folyamatosan érkeznek az autók, pedig a kút a város egyik kevésbé frekventált részén a Lovas úton, a volt D-telep területén található.

Előkerülnek a kannák
Egy "kispolszki" csomagtartójából előkerül egy békebeli benzinkanna, hogy a tankba töltött 17 litert még kiegészítse a tulajdonos újabb tíz literrel. A sok régebbi típusú kocsi közül kitűnik egy csillogó új Opel Vectra. Tulajdonosa - Kéri János - kérdésünkre elmondta, hogy egy közeli településről jött be, hogy megtankolja autóját. Tisztában van vele, hogy a viszonylag nagy távolság miatt szinte semmit nem nyer azzal, hogy tíz kilométerrel többet autózott a tíz forinttal olcsóbb benzinért, de mint mondta: ő ezzel teszi le a voksát a kezdeményezés mellett, és erre bíztatja autóstársait is.

Tánczos

Várhatóan Magyarország minden Tesco áruházának parkolójában nyílik a közeljövőben Klubpetrol töltőállomás. A terjeszkedés sebessége nagyban függ attól, hogy hányan vásárolnak pártoló kártyát. Jelenleg negyvenezer fő felett van a számuk

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet