Vár áll ott?

Szinte a város minden magasabb pontjáról látható az a narancsárga "kastély", amely néhány hónapja tűnt fel az oladi domboldalon. A korában MSZMP-dácsaként ismert épületre rá sem lehet ismerni.

Szinte a város minden magasabb pontjáról látható az a narancsárga "kastély", amely néhány hónapja tűnt fel az oladi domboldalon. A korában MSZMP-dácsaként ismert épületre rá sem lehet ismerni.

Szűk, kanyargós szerpentinúton jutunk el a kastélynak is beillő házhoz   Környékén még építési törmelékek és friss munkák nyomai láthatók, tövében pedig új, tágas parkoló. A felvonulási épületen a BauImpex emblémája található, így náluk érdeklődünk először. Molnár Ernő -az építkezés egyik felelőse - visszafogottan válaszol kérdésünkre, mint elmondta, akad néhány rosszakarójuk a szomszédság körében, már többször feljelentették őket különböző indokokkal, ezért inkább nem árult el részleteket az építkezésről.

Így hát máshonnan tudjuk meg, hogy a ház a rendszerváltásig az MSZMP dácsájaként funkcionált, következő tulajdonosa pedig ruhaüzemet működtetett, nem sok pénzt fordítva az állagmegóvásra, karbantartásra. Aztán az épület néhány éve Kovács Sándornak, a BauImpex Hungária Építő és Szerelőipari Kft igazgatójának tulajdona lett. Azóta látványos átalakuláson esett át a."Kovács-villa" - a környéken már ezen a néven emlegetik az épületet. Bár egyszerűbb lett volna a régi "dácsát" lebontani, és új villát építeni a helyén, erre a tulajdonos nem kapott engedélyt. Így a régi falak kaptak új köntöst. A legalsó szinten étteremnek, míg a felső szinteket panziónak alakították ki. Az ide látogatókat lenyűgöző panoráma fogadja majd: gyakorlatilag már a bejárattól egész Szombathely belátható, az összes nevezetesebb épületek is mind megtekinthető.

Igyekeztünk megkérdezni a környéken lakókat is a villával kapcsolatban, meglepő módon a legtöbben nem bánják az építkezést, sőt. Bíznak abban, hogy a reprezentatív épület és a rendbetett környék emeli az oladi domb amúgy sem alacsony színvonalát. A gyors körkérdés végén talán azt a tanulságot vonhatnánk le, hogy az egyik fő "gond" abból adódott, hogy az építkezés megkezdése előtt csupán a legszűkebb szomszédsággal történt egyeztetés. Így a környéken lakók csak pletykákból informálódhattak, és féltek, hogy az étterem hangos diszkót takar, a panzió elnevezés mögött pedig nyilvánosház lapul.

Mivel magánépületről van szó, így az építőket nem szorítja határidő, de információink szerint májusra szeretnék befejezni a munkát.

Tánczos

Az Oladi dombon a hatvanas évek végén még tehenek legeltek, később a jó kilátás és a nyugodt környezet miatt egyre többen építettek itt hétvégi házat, annak ellenére, hogy elég nehézkesen lehetett megközelíteni a környéket. A csatornázással és az áramosítással együtt fejlődtek az épületek is. Egyre több hétvégi házat minősítettek át lakóházzá és egyre épülnek az új villák is. Jelen van már a telefon és a kábeltelevízió is. Nem csoda, hogy ez lett a város egyik legdrágább, legreprezentatívabb része. Az ún. Oladi Platón több mint ötszáz telket parcelláztak ki a régi TSZ területéből, itt lakóparkot alakítanak majd ki, valamint több középület is szerepel a tervekben.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet