Sikkasztott az alelnök

Nagy érdeklődésre számot tartó tárgyalás zajlott ma délelőtt Zalaegerszegen. A vádlottak padjára ültették Koller Lászlót, a vasi közgyűlés kisgazda alelnökét. A per rövid volt, már délután egykor ítéletet hirdetettek: sikkasztás miatt egy év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés és háromszázezer forint bírság.

Az országos és a helyi sajtó munkatársai toporogtak ma délelőtt kilenc órakor a zalaegerszegi bíróság huszonhármas számú tárgyalóterme előtt. A média kitüntetett figyelmének oka: a vádlottak padjára ültették Koller Lászlót, a vasi közgyűlés kisgazda alelnökét. A per rövid volt, már délután egykor ítéletet hirdetett a bírónő. Sikkasztás miatt egy év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés és háromszázezer forint megfizetése - szólt a verdikt.

A nyelvvizsga ügy árnyékában kirobbant botrányra talán még sokan emlékeznek: Koller László -aki a szombathelyi közgyűlés tagja, a megyei közgyűlés kisgazda alelnöke - ellen 1999 nyarán kezdtek el nyomozni. A lakótársak nevében az egyik lakó jelentette fel az egykori közös képviselőt a szombathelyi kapitányságon. Az ügy végül elfogultság bejelentése miatt a zalaegerszegi bíróságon kötött ki. Dr. Czipóth Edit bírónő egyedül ült a pulpituson és cseppet sem tisztelte a magas politikai tisztséget viselő vádlottat. A mai tárgyaláson a vádat képviselő vezető városi ügyész, Koltay Tibor szintén acélos volt, nemegyszer hivatkozott arra, hogy aki ilyen fontos ember, annak az átlagembernél jobban kell ismerni a jogok és kötelességek együttesét.

Hétköznapi történet
A sztori egyébként hétköznapi, s ha a vádlott politikai karrierje nem ível ilyen magasra, valószínűleg nem lenne szenzáció gyanús a történet, hiszen közös képviselők tucatja ellen indult eljárás az elmúlt években. Koller Lászlót 1996 tavaszán választották meg, ahogy fogalmazott, közfelkiáltással közös képviselőnek Szombathelyen, a Kassák utca egyik háztömbjében. Vallomása szerint fogalma sem volt arról, mi is a kötelessége, csupán annyit tudott: be kell szedni a közös költséget, meg kell reparáltatni, ha elromlik egy zár, vagy egy ajtóbehúzó. A vádlott állítása szerint azzal sem volt tisztában, hogy a felújítási alap számlájára és az üzemeltetési költségek bankszámlájára kell befizetnie a beszedett pénzt. Csakhogy később kiderült: kezdetben (1996 tavaszán) ezekre a számlákra még rendesen, vagyis két egymást követő hónapban befizette a beszedett pénzt Koller László. Hogy mi történt az évek során, ma már nehéz kibogozni. Viszont 1998-ban a Vasvíz Rt. fizeti meghagyás bocsátott ki, vagyis bírósági úton akarta behajtani a Kassák utcai társasház be nem fizetett vízdíját. Ez a tény nem maradt titokban, így 1998 őszén több lakó is nehezményezte, hogy semmit nem tudnak a befizetett közös költségekről. A vádlott egyetlenegyszer sem készített éves mérleget, nem tájékoztatta tömbház 50 családját pénzük sorsáról. A vádlott ekkor türelmet kért: kórházban lévő feleségére és három gyermekére tekintettel a lakók belegyeztek abba, hogy néhány hét múlva mutassa be a közös képviselő a megfelelő bizonylatokat.

Tiszta lappal
A néhány hétből végül több hónap lett. Koller László könyvelőhöz fordult, aki az adóbevallási szezon és az iratok között fellelhető óriási rendetlenség miatt csak májusra végzett az egyenleg készítésével. Időközben a Kassák utcaiak a West Inköz Kft.-t szerették volna megbízni közös képviselői teendők elvégzésével. A kft. képviselői azonban kikötötték: csak tiszta lappal hajlandóak indulni. Ugyanakkor Koller, illetve könyvelője nem adta át nekik a megfelelő iratokat. A patthelyzetnek a rendőrség vetett véget: a könyvelőtől lefoglalták a dokumentumokat. (Azóta a West Inköz is beadta a derekát.)

A tárgyaláson a napnál is világosabb volt, hogy a bírónőt nem győzték a vádlott érvelései, a keresztkérdésekre (Miért nem mondott le már az első évben, ha látta, hogy nem tud megbirkózni a feladattal, miért otthon tartotta a pénzt, hogyan halmozódhattak fel hatalmas tartozások, melyeket miért csak azután egyenlített ki, hogy lemondott közös képviselőségéről...?) nem volt képes érdemi válaszokat adni.

A védő sem volt csúcsformában, hiszen formai hiba (a bíróság csak a tárgyaláson és nem a vádirat kézhez vételétől számított 15 napon belül nem kapta meg a védelem által felkért szakértő jelentését) miatt utasították el azt a bizonyítási indítványt, hogy másik könyvszakértő is vizsgálja át az anyagokat.

Első fokon kemény ítélet
Mindezen baljós előjelek után az ítélet sem lehetett kétséges: egy év börtön, három év próbaidőre felfüggesztve, plusz 300 ezer forint pénzbüntetés, némi bűnügyi költség...

Az enyhítő körülmények között szerepelt a három kiskorú gyermek eltartása, valamint az, hogy a körülbelül egymillió forintra tehető tartozásokat végül megfizette a vádlott.

Koller László egyébként felmentésért, vagy ha nem, akkor enyhítésért fellebbezett. Így csak másodfokon születik majd meg a jogerős ítélet.

Somos Zsolt

Vonatkozó cikkeink: Újabb szombathelyi képviselő ellen indult eljárás (1999.09.02)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet