Mivel adjuk el Szombathelyt?

Mert hogy valamivel ismertebbé kellene, tenni, az bizonyos. Ma ugyanis, valljuk be, arctalan a mi városunk. Talán segít a több helyen is felbukkanó ötlet: legyen római város Szombathely!

Mert hogy valamivel ismertebbé kellene, tenni, az bizonyos. Ma ugyanis, valljuk be, arctalan a mi városunk. Talán segít a több helyen is felbukkanó ötlet: legyen római város Szombathely!

Legutóbb a Vas Megyéért Egyesület ülésén került napirendre a kérdés, milyen jövője lehet Szombathelynek. Az előadó-ötletadó szerepet Sági József, Szombathely fideszes országgyűlési képviselője vállalta magára. Rögtön a bevezetőben meg is állapította azt, amit már mi is régóta sejtettünk, csak épp kimondani nem nagyon akarta senki: Szombathely már nem a Nyugat Királynője, mint volt a századfordulón. Sőt: még egyszer nem is lesz az. Ettől azonban még ki lehet alakítani számára egy olyan arculatot, amely újra kiemelné a többi város közül. Csak azt kellene eldönteni, mi legyen az. És aztán minden mozgatható és összeszedhető pénzt erre kellene költeni.

Jó példák vannak már előttünk: Győr a Barokk város, Veszprém a Királynék városa, Keszthely pedig most szabadalmaztatta a Balaton fővárosa címet.

Akkor lássuk, Szombathelynek milyen három kitörési pontot talált Sági Jószef.

Szombathely, az iskolaváros
Ennek feltétele a főiskola egyetemmé válása. Hiszen Szombathelyről ma főleg azért mennek el tanulni a fiatalok, mert ott magasabb színvonalú képzésben tudnak rész venni. Össze kellene fogni a megyének, városnak, sőt, még a megye nagy cégeinek is, hogy egyetem lehessen Szombathelyen.

Szombathely, a kultúra, a művészetek városa
A képviselő szerint az alapok már megvannak: például a Savaria, és egyéb táncversenyek, vagy a Bartók Fesztivál és Szeminárium. Nagyon kellene azonban egy konferenciaközpont (mondjuk a Savaria szállóban), mert a konferenciákhoz kapcsolódóan jó néhány kulturális rendezvényt is lehetne tartani. Ma ugyanis Szombathely egynapos város: ezalatt mindent meg lehet itt nézni. Addig pedig nem jönnek ide szállodaépítők, amíg nincsenek a turistákat 3-4 napig itt marasztaló programok.

Valami hasonlót gondolt dr. Pusztay János, a főiskola uralisztika tanszékének vezetője is, amikor azt mondta: Berzsenyi jelenleg "3 napos főiskola". A diákok hétfőn jönnek és csütörtökön már el is mennek. Azért vannak itt, hogy valahogy áthidalják a két buli közötti időszakot. Ha van egyetem, minden van. Elit értelmiség, sok program, és végre bekerülünk a nemzetközi vérkeringésbe.   

Szombathely, a római város
Sági József szerint sok magyar város neve kapcsolódik össze valamely történelmi korral, de a Római város titulus még szabad. Ezt kellene Szombathelynek kihasználni, és mindenhol erre emlékeztetni a Szombathelyre érkezőt. (No és erre építeni minden a városról szóló kiadványt) Római hangulatú vendéglátóhelyek korhű öltözetű pincérekkel, üvegpadló a Fő téren, hogy római mozaikok és városromok felett sétálhassunk (a példa már adott van az OTP új székházában). És így tovább...

Mindehhez persze sok milliárd kellene, de úgy látja, mivel egyedülálló dologról van szó, talán össze lehetne kalapolni...

Ez utóbbi ötlet másnak a fejében is megfordult - és ebben valószínűleg nagy szerepe van az utóbbi évek legnagyobb szombathelyi sikerének, a Savaria Karnevál nyári felújításának. Sákovics Csaba tanácsnok is a római városként szeretné látni Szombathelyt. Mint a városi lapban elmondta, a város történelmi hagyományai, a Savaria Karnevál, a Iseum, a Romkert és más római kori emlékek is mind erre predesztinálják. 

Most már csak az a Nyugat, s gondoljuk az olvasók kérdése is, hogy vágyálomról, vagy reális elképzelésről van szó. Első lépésként a városatyáknak kellene megegyezniük arról, hogy valóban ebben látják a jövőt. Aztán követeznek az anyagi kérdések, hiszen az elmúlt években még az Iseum és a Romkert emlékeinek megfelelő megőrzésére és bemutatásra sem sikerült elég pénzt szerezni. Igaz, ahogy a Savaria Karnevál mutatta, az itt élőknek semmi kifogása nincs az ellen, hogy Szombathely legyen a római város.

D.J.

(Fotók: Savaria Karnevál 2000 nyara)
Te is elmondhatod véleményedet az erről szóló fórumunkban

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet