Egyre több határsértő

Szombathelyi Határőr Igazgatóság 229 kilométernyi szakaszon ellenőrzi a határt. Nincsenek könnyű helyzetben, hisz évről évre nő az illegális határátlépők, illetve átlépni szándékozók száma.

Szombathelyi Határőr Igazgatóság 229 kilométernyi szakaszon ellenőrzi a határt. Nincsenek könnyű helyzetben, hisz évről évre nő az illegális határátlépők, illetve átlépni szándékozók száma.

A Szombathelyi Határőr Igazgatóság tavalyi évét sajtótájékoztatón értékelte Kovács Dezső dandártábornok és Csáfordi József ezredes. A számok azt mutatják, hogy a határőrök sikeresen vették fel a versenyt a növekvő számú jogsértéssel. Eredményességük 77 százalékos volt.

Nagyításhoz kérjük kattintson a képre!Az igazgatóság területén 2000-ben 4082 jogsértő cselekmény történt, ennek 81 százalékát a határon - mondta Csáfordi József ezredes, igazgató. A jogsértő cselekmények száma az előző évihez képest 37 százalékkal nőtt. Változatos képet mutat a rosszútra térők állampolgársága is: 58 országból érkeztek. Összetételüket nagymértékben meghatározza az adott ország gazdasági és belpolitikai helyzete. A határsértők toplistáján románok (2117 fő) és moldávok (471 fő) szerepelnek, elsődleges úticéljuk Olaszország. Mint megtudtuk ennek legfőbb oka, hogy a román nyelv meglehetősen hasonlít az olaszhoz, így azok, akik célba érnek könnyebben tudnak boldogulni. Érdekes, hogy az előző évekhez képest jelentősen megnőtt a kínai, afgán és örmény jogsértők száma is.

A kereslet élénkíti a kínálatot. Jó példa erre, hogy a határterületi lakosság körében nőtt az embercsempészéssel foglalkozó személyek száma. A technikák is változtak: jellemző az alapos előkészítés, jó terepismeret, a legkorszerűbb technikai felszereltség, azonban az adatok szerint a határőrök is tartják az iramot. Nemrégiben bevezetettek egy új határregisztrációs rendszert: 170 körözött személyt tartóztattak fel segítségével.

2000-ben 3062 fő került idegenrendészeti eljárás alá (ez 52 százalékos emelkedés). Tavaly 147-en nyújtottak be menekült státuszt kérő kérelmet, valamennyien a tiltott határátlépést megkísérlők köréből kerültek ki.

Szó esett az augusztusban átadott szombathelyi Közösségi Szállásról is, amely a magyar határőrség legnagyobb ilyen jellegű intézménye. Nem véletlenül költöttek ennyit rá, hiszen más szálásokról - például Nagykanizsáról - is ide csoportosították át az embereket.

Kérdésünkre Csáfordi ezredes elmondta, hogy a külföldiek már teljesen belakták az épületet, a létesítmény teljes kapacitással működik. Kisebb rongálások ugyan előfordultak, de a kultúrált környezet úgy látszik jó hatással volt az emberekre. Inkább a fiatalokra jellemző a vandalizmus, míg a családok inkább otthonossá igyekeznek varázsolni szállásukat.

A Vas megyei Főügyészség rendszeresen ellenőrzi a külföldiek befogadásának, elhelyezésének, jogaik biztosításának helyzetét a szálláson. Eddig mindent rendben találtak.

Az idén már új NIVA terepjárógépkocsik szolgálják a határőröket. (Ha minden jól megy, akkor az üzemanyag is lesz a gépkocsikhoz.) Gondot okozott a tavalyi évben, hogy több mint százan mentek nyugdíjba, mert pótlásuk nem kis feladatnak bizonyult.

A kilátások az idei évre nem túl bíztatóak: a határsértések száma a tavalyi év hasonló időszakához képest 80 százalékkal emelkedett, de a vezetők szerint a Szombathelyi Határőr Igazgatóság minden tőle telhetőt megtesz a 229 kilométernyi határszakasz védelme érdekében.

tm

Miért Moldávia? A határsértők második legnagyobb csoportja Az Ukrajna és Románia között található Moldáviából érkezik, ahol óriási a szegénység. A fizetések rendkívül alacsonyak - ha egyáltalán vannak. Hivatalosan a kiutazáshoz szükséges vízum és egyéb költségek elérik a 2500 dollárt (több mint 700 ezer forint), azonban már 150 dollár is elegendő ahhoz, hogy szerencsétlen emberek illegálisan nekivágjanak a bizonytalannak. Sok család gyűjtöget arra, hogy elhagyhassa Moldáviát.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet