Mi lett veled városi lap?

Tavasszal Szombathely vezető politikusai úgy döntöttek: meg kell regulázni Savaria Fórum általuk kinevezett főszerkesztőjét és ügyvezető igazgatóját. Azóta főszerkesztők jönnek-mennek, a lap színvonala meg mélyrepülésben. A hírek szerint most kifelé áll a rúdja az egész puccsot levezető új ügyvezető igazgatónak is. Hogy elbocsátják-e, a holnapi közgyűlésen fog kiderülni.

Tavasszal Szombathely vezető politikusai úgy döntöttek: meg kell regulázni Savaria Fórum általuk kinevezett főszerkesztőjét és ügyvezető igazgatóját. Azóta főszerkesztők jönnek-mennek, a lap színvonala meg mélyrepülésben. A hírek szerint most kifelé áll a rúdja az egész puccsot levezető új ügyvezető igazgatónak is. Hogy elbocsátják-e, a holnapi közgyűlésen fog kiderülni.

Az önkormányzati választások után a városi lap addigi főszerkesztője, s megteremtője, Horváth Szilárd önként távozott. 8 éves SZDSZ-es városvezetés után pedig hatalmas Fidesz győzelem született Szombathelyen.

Egy szerződés története
Az új gárda neves főszerkesztőt szeretett volna megnyerni a lap élére, így esett a választás Prieger Zsoltra, a Vas Népe munkatársára, aki éles tollú publicista és az oknyomozásban kegyelmet nem ismerő újságíróként vált ismertté. Hogy megnyerjék, olyan, öt évre szóló szerződést kötöttek vele: ha valódi ok nélkül bocsátják el, a hátralévő idő bérével megegyező végkielégítés jár neki. Később ebből sok bonyodalom, meg mendemonda származott. Pedig egyszerűen arról volt szó: Prieger így szerette volna biztosítani függetlenségét, hogy politikai okból ne tudják elbocsátani. Ő már ugyanis valószínűleg tudta, amit a városvezetés nem sejtett: a hatalomra került Fidesszel épp oly kritikus lesz majd, amilyen az előző öt évben az SZDSZ-el és az MSZP-vel volt.

Durva dolgok
Rövid idő elteltével azonban mégis kezdett nekik valami derengeni, s amikor Szabó Gábor nyelvvizsgaügyében a városi lap fogalmazott talán a legkeményebben, a „városházi fiúk” fejében megfogalmazódhatott a gondolat: mit irogat ez itt rólunk a „mi pénzünkön”. Először a Savaria Fórum ügyvezető igazgatóján keresztül próbáltak nyomást gyakorolni a főszerkesztőre, s miután ez nem működött, jött a kemény kéz. Prieger elbocsátását nyíltan nem vállalták fel - ugyanis akkor ki kellett volna fizetniük a végkielégítést is - inkább kirúgták az ügyvezetőt, s helyébe ültették Kovács Gézát. Neki jutott a feladat, hogy lehetetlenítse el Prigert, hátha az magától távozik. És aztán itt következtek mindenféle ronda dolgok, cikkek kicenzúrázása a lapból, a szerkesztőség tagjainak kizárása az épületből, és egyéb nyalánkságok. (Erről mi is részletesen beszámoltunk.) Tiltakozhatott az ellenzék, fogalmazhatott Szabó Gábornak tiltakozó levelet a város értelmisége, nem történt semmi. Egy darabig az ellenzék meg revolverezte a polgármestert, hogy nem szavazza meg a fizetésemelést, ha nem távolítja el Kovács Gézát, de nem jutottak eredményre.
Prieger végül - miután hónapok múlva megkapta a levelet, hogy saját hibája miatt elbocsátották - pert indított Kovács Géza, vagyis a lapot kiadó kht. ellen. A tét a 7 milliós végkielégítés, az ügyet pont ma tárgyalják Kőszegen.

Egy vicces lap
S hogy mi történt közben az újsággal: Kovács Géza egy darabig egyesítette magában az ügyvezetőt és a főszerkesztőt. Új munkatársakat keresett, megváltoztatta a lap külsejét, és minimál színvonalú alkotást tett le városi lap gyanánt. A cikkek nélkülözték - a természetesen eltűnt kritikai hangvétel mellett - az elemi mondattani és helyesírási szabályokat. A hirdetők meg szépen elpártoltak a Savaira Fórumtól. Végül már olyan nevetségessé vált a dolog, hogy keresni kellett egy új főszerkesztőt. Ez lett a lap régebbi munkatársa, Mayer Judit, aki valamennyire konszolidálta a lapot, és megmentette Kovácsot a már kiküldésre váró selyemszalagtól. Meg is kapta a jutalmát, az ügyvezető igazgató minden indoklás nélkül elbocsátotta. Állítólag félt, hogy Mayer Judit esetleg megkaparintja az ő pozcióját is. Akadt helyette más, egy a helyi újságírásban ismeretlen úr, azóta Csehov novellákat és filozófiai szösszenetek is lehet olvasni a Savaria Fórumban.

Vádbeszéd a közgyűlésben
Judit ment és búcsúzóul mondott egy kis beszédet a múlt havi közgyűlésen. Mint állampolgár kért szót a kulturális koncepció kapcsán, és egykori szakkollégiumi társában és barátjában, Szabó Gáborban próbálta élesztgetni a lelkiismeretet. El-elcsukló hangon beszélt a Savaria Fórum utóbbi két évéről: hogy ezalatt 3 ügyvezetőt és 7 főszerkesztőt fogyasztott el az önkormányzat, hogy nincs helyi médiarendelet és senki sem tudja, hogy a tájékoztatás, vagy a politikai befolyásolás eszköze a városi lap. Neki azt mondta a polgármester, azért kell távoznia, mert túl objektív volt vezetése alatt az újság. Vagyis nem találtatott elég részlehajlónak. Egyébként is, milyen jogon utasítgatják a főszerkesztőt egyes képviselők, hogy mi legyen, és mi ne legyen a lapban? Végül egy Bibó idézettel zárta a felszólalását, miszerint a politika és az erkölcs egymással összetartozó fogalmak, és csak reménykedni tud benne, hogy ez érvényesül Szombathelyen is.
Mindez úgy látszik nem tette túl nagy hatást a polgármesterre, mert mindössze azt jegyezte meg, hogy máskor jobban meg kell nézni, hogy valóban a közgyűlés napirendjéhez akar-e hozzászólni valaki. Egyébként: ő megpróbálta kibékíteni Kovács Gézát és Mayer Juditot, de hát nem ment.

Itt a vége?
Valami azonban mégis történhetett a háttérben - a költségvetés elfogadáshoz talán nem árt az ellenzék segítsége sem - mert ugyanezen a közgyűlés felállítottak egy média bizottságot. A 3 koalíciós, 2 ellenzéki, 1 független képviselőből, és a polgármesterből álló bizottságnak lesz a feladata, hogy döntsön a Városi Televíziónál, és a városi lapnál felmerülő vitás kérdésekben. Ők dolgoznák ki a helyi médiarendeletet is. A holnapi közgyűlésen pedig eldől, eltávolítják-e posztjáról Kovács Gézát - a mór megtette kötelességét, a mór mehet - avagy újabb hónapokat kap ajándékul Prieger eltávolításáért a város vezetőitől.

Nyugat

A Sa-fo egykori foszerkesztoje így látja

Nem született ítélet a Savaria Fórum főszerkesztője ügyében

A Savaria Fórummal kapcsolatos cikkeink:

Elküldték Kovács Gézát
Nem lesz médiabizottság
Papírgyűjtés
Elfújta a szél
Városi hetilap újságírók nélkül
Új idők, új lapok
Puccs a Savaria fórumnál
Sajtószabadság szombathelyi módra
Főszerkesztő-ügyvezető 0:1
Az értelmiség tiltakozik a cenzúra ellen
Szocialista óvás a városi lap ügyében
Nincs fizetésemelés és megegyezés

Vonatkozó link:
Az Igazi Sa-Fo

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet