A falak szexuális élete

Minden az ősemberrel kezdődött: falra festették vágyaik netovábbját, ezáltal ejtve fogjul annak lelkét. A test megszerzése így már sokkal könnyebb volt. Szerintük. Mindenesetre ez az ösztön az SMS-ek korában is tovább él. Falfirkák a XXI. században Szombathelyen.

Minden az ősemberrel kezdődött: falra festették vágyaik netovábbját, ezáltal ejtve fogjul annak lelkét. A test megszerzése így már sokkal könnyebb volt. Szerintük. Mindenesetre ez az ösztön az SMS-ek korában is tovább él. Falfirkák a XXI. században Szombathelyen.

Szerencsére a szokások változtak. A rajzok helyét nagyrészt átvette a betű, de valljuk be talán jobb is így, hiszen nehéz lenne a millió pálcikaemberből ráismerni példul a Gizire. Ma már nevén nevezhetjük (írhatjuk) a babát, és ha elég ügyesen csináljuk, akkor az üzenet talán célba is ér. (Nem úgy mint az újságok "Szív küldi" üzenetei: "Szőke lány! Láttalak a buszon. Válaszolj!")
Kisiskolás korban az ember gyereke füzetekbe, könyvekbe, lépcsőházi falakra véste be a hőn imádott leány, vagy fiú nevét. Később ki-ki a maga módján fejlődött. A legtöbb civilizált lélekből kihal a firkavágy (lehet, hogy kiölik?), míg másokban munkál a színrelépés ösztöne, még ha a társadalom el is ítéli a szólásszabadság ezen elferdült változatát. Mindenesetre a falak őszinték. Tükrözhetik megrontójuk lelkivilágát, gondolatait, vágyait, véleményét... Sorozatunkban bemutatjuk Szombathely gyöngyszemeit. Az első részt nem is szentelhetjük másnak, mint a szexualitásnak.

Hősszerelmesek
"A SZERELEM VAK", talán ez a felismerés munkált abban a hősszerelmesben, aki az oladi városrészen észrevette az üres óriásplakáthelyet és a milliókat érő reklámfelületre embernagyságú vallomást pingált: "SIMO I WANT YOU I NEED YOU I >love< YOU" Biztos vagyok abban, hogy sokan újabb reklámfogásnak hitték a művészien megkomponált plakátot, ami így napokig hirdette országnak, világnak, hogy valakinek sokat jelent a titokzatos Simo. Egyébként megfigyelhető, hogy sokan próbálják csillogtatni idegennyelv tudásukat. A Fő tér nyilvános WC-jének külső falán található egy kétszavas gyöngyszem: "LOVE BEJA". Talán valóban jobban jártunk az angol szóval, hiszen a magyar megfelelője sokkal hosszabb és nagyobb a hibaszázalék is. A Körmendi út egyik családi házának falán láthatunk példát arra, amikor az előbb említett hibaszázalékot megpróbálja valaki minimalizálni - valószínűleg saját képességeinek ismeretében. "RÚDI" -mindössze ennyi, de ez mindent elmond.

Azonban mielőtt nagyon elérzékenyülnénk valami miatt deja vu érzésünk támadhat pár házzal arrébb: "PITYÚ" -a szókincs és az írásjegyek alapján arra következtethetünk: "HA LÓ NINCS K*RNI IS JÓ" (Körmendi út). A tömör fogalmazásra jó példa a Centenáriumi híd alatt olvasható "SZ*P*K" felirat. Ki-ki elmorfondírozhat rajta: helyzetjelentés, esetleg állapot meghatározás rejtőzik a betűk mögött, vagy ez egy cégér? Az sem világos hím, avagy nőnemű lény írta-e a feliratot. Már csak azért sem, mert a Rohonci úton büszkén hirdeti a felirat: "SZ*PNI JÓ!", alatta ugyanazzal a kézírással: "JANI". Ha már az orális szexnél tartunk, látogassunk el a Thököly aluljáró telefonfülkéjébe: "KABD BE!" -uszít kissé helytelenül egy piros filctollas, mire valaki hagyományos tollal replikázott: "KAPJA BE A FOGASKERÉK!". Igaza van...

Eszmeterjesztők
A szombathelyi parkerdőben drogellenes környezetvédők ütötték fel a fejüket. Az egyik táblán világosan megfogalmazzák elveiket: "NE SZÍVJ FÜVET, SZÍVJÁL INKÁBB F*SZT!". De hogy ne essünk tévedésbe íme egy felvilágosító jellegű mondat egy iskola bejáratával szemben: "AZ AGYUNK IS LEHET EROGÉN ZÓNA"
Természetesen a homoszexualitás sem kerülheti el a falakat, szokatlanul bőbeszédű feliratot találhatunk a Szent Flórián úton: "TUDJA MEG AZ EGÉSZ VILÁG, NATASA SZERETI KINGÁT!" Ugyanebben az utcában és még vagy tucatnyi helyen a városban ugyanazzal a kézírással gyanúsítja valaki éber rendőreinket ferde hajlamokkal: "BUZI ZSARUK!". Nem vagyok írásszakértő, de azért szembetűnő, hogy ugyanez az elme szülte a szintén sok helyen virító mélyértelmű "RÁSZOKSZ A SZ*RRA!" üzenetet is. Néhány centire a már említett "RÚDI" felirattól a napokban megjelent egy újabb adalék is: "BUZI KABOS CSALÁD".

Vadul szexuálisak
A vágyak és feltételezések mellett olvashatunk sikersztorikat, dicsekvéseket is: "MEGB*SZTAM A LEGYET!" (Szabadságharcos utca), "MEGVOLT A MONI" (Hunyadi út), "JÓ VOLT VELED LACI, TAMÁS!" (Körmendi út), "ÁTB*SZTAM A BOLTOST!" (Faludy F. u., egy bolt oldalán).
Aztán ott vannak, akik szeretik elrontani mások örömét. A Hefele Menyhért aluljárójába fújta fel valaki nagy betűkkel a "SZERETLEK DETTI!" üzenetet és még nyíllal átlőtt szívecskét is rajzolt hozzá (a’la búcsúi giccs). Nem kellett sokat várni a kiegészítésre: "MOTHER FUCK" -imígyen szólott Zarathustra... A fuckolódásra nem is vesztegetnék sok időt, ebből akad elég, azonban a kilencvenes évek elején a Thököly aluljáró kerékpáros lehajtóján felfigyeltem egy nagyméretű ötletes feliratra. Az egész a NIKE emblémára épült, azaz a NIKE alatt a "pipa", mellette pedig a Just do it! (csak tedd meg) szlogen. A falfirkász csupán a márkanevet változtatta át az angol FUCK kifejezésre (a nemi érintkezés vulgáris megfelelője), így egyszerre mélyebb értelmet kapott a reklám.
A hirdetőtáblák mindig kedvelt célpontjai a firkászoknak. A vasútállomás aluljárójában érdekes módon a főfal óriásplakátjára szinte mindig valamilyen bombázó hölgyemény kerül, akit az unatkozó diákok, katonák, arrajárók rövid idő alatt felvérteznek hatalmas fallikus jelképekkel, humorosnak szánt megjegyzésekkel. A hirdetés így egyfajta üzenőfalként is szolgál, ráadásul rendkívül "olvasmányos". Az alkotóknak könnyű dolguk van, hiszen a plakát bokamagasságban kezdődik, lévén alacsony a mennyezet...
Nem gondolta viszont végig tettét az a nőhiányban szenvedő egyed, aki egy harisnyát reklámozó manöken óriásplakátja alá fújta falra vágyát: "MEGB*SZNÁM!" és még egy nyilat is pingált, hogy mindenki biztos legyen abban, kire is irányul ez a megkülönböztetett figyelem. Azonban a plakátok változnak, a felirat örök: a manöken már régen eltűnt és a városunkba látogatók vakarhatják a fejüket, vajon ki akar erőszakot tenni Frei Tamáson, a Pedigree kutyákon, vagy éppen a legújabb mobiltelefonon. (Hasonló bakit követett el valaki a Vörösmarty - Szent Márton út kereszteződésében, de már gondolva a külföldiekre a nyíl alatt itt a "FUCK" szó díszeleg, jelenleg egy gépkocsireklámra mutatva)

Szójátékosok
A Szűrcsapó utcában bukkantam egy kedves szójátékra, amit sajnos azelőtt eltávolítottak, mielőtt fénykép készült volna róla. A lényeg: egy falon futó fa díszléc tetejére festett valaki egy csuklyás halálfejet. A díszléc test kapott még kaszát szorongató csontkezet és csontlábat is. A remekmű alá felírta a mester az alkotás címét: "A HALÁL FA SZÁRA"

A vizuális képzelőerőre gyakran szükségünk lehet. A Paragvári úti iskola falába vésett érzelmekből kiderül, hogy a vakolatba nem is olyan egyszerű a betűvetés, rajzolni pedig szinte lehetetlen légkalapács nélkül. Ez azonban nem tántoríthat el egy szerelmespárt, így született meg a nagy mű: "BENI + LILLA = SZÍV"
Az igazi szerelem mindent elbír -tartják a bölcsek. Igaz ez a falra is. A Károly Róbert utcában láthatunk erre jó példát, ahol a "ROHADT ANYÁD" és "HÜLE KACSA" feliratok sem tántorították el a legényt attól, hogy libazöld színnel az előbbi feliratok fölé fesse "SZANDRA I LOVE YOU" üzenetét. Megható...
Ez a felsorolás csupán bemelegítésre elég. Aki nyitott szemmel jár városunkban szinte minden sarkon találhat magának színes, érdekes gyöngyszemet, ami lehet "IZGATÓ ZÖLD", vagy éppen "P*NCIRÓZSASZÍN". Ha ismernek megörökítésre érdemes feliratokat, rajzokat, kérem írják meg, hogy bemutathassuk a világnak.Addig is egy immár lemeszelt felirattal búcsúzom: "ELMENTEM! RÖGTÖN KEZDHETJÜK ELŐLRŐL"

tánczos

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet