A falak szexuális élete

Minden az ősemberrel kezdődött: falra festették vágyaik netovábbját, ezáltal ejtve fogjul annak lelkét. A test megszerzése így már sokkal könnyebb volt. Szerintük. Mindenesetre ez az ösztön az SMS-ek korában is tovább él. Falfirkák a XXI. században Szombathelyen.

Minden az ősemberrel kezdődött: falra festették vágyaik netovábbját, ezáltal ejtve fogjul annak lelkét. A test megszerzése így már sokkal könnyebb volt. Szerintük. Mindenesetre ez az ösztön az SMS-ek korában is tovább él. Falfirkák a XXI. században Szombathelyen.

Szerencsére a szokások változtak. A rajzok helyét nagyrészt átvette a betű, de valljuk be talán jobb is így, hiszen nehéz lenne a millió pálcikaemberből ráismerni példul a Gizire. Ma már nevén nevezhetjük (írhatjuk) a babát, és ha elég ügyesen csináljuk, akkor az üzenet talán célba is ér. (Nem úgy mint az újságok "Szív küldi" üzenetei: "Szőke lány! Láttalak a buszon. Válaszolj!")
Kisiskolás korban az ember gyereke füzetekbe, könyvekbe, lépcsőházi falakra véste be a hőn imádott leány, vagy fiú nevét. Később ki-ki a maga módján fejlődött. A legtöbb civilizált lélekből kihal a firkavágy (lehet, hogy kiölik?), míg másokban munkál a színrelépés ösztöne, még ha a társadalom el is ítéli a szólásszabadság ezen elferdült változatát. Mindenesetre a falak őszinték. Tükrözhetik megrontójuk lelkivilágát, gondolatait, vágyait, véleményét... Sorozatunkban bemutatjuk Szombathely gyöngyszemeit. Az első részt nem is szentelhetjük másnak, mint a szexualitásnak.

Hősszerelmesek
"A SZERELEM VAK", talán ez a felismerés munkált abban a hősszerelmesben, aki az oladi városrészen észrevette az üres óriásplakáthelyet és a milliókat érő reklámfelületre embernagyságú vallomást pingált: "SIMO I WANT YOU I NEED YOU I >love< YOU" Biztos vagyok abban, hogy sokan újabb reklámfogásnak hitték a művészien megkomponált plakátot, ami így napokig hirdette országnak, világnak, hogy valakinek sokat jelent a titokzatos Simo. Egyébként megfigyelhető, hogy sokan próbálják csillogtatni idegennyelv tudásukat. A Fő tér nyilvános WC-jének külső falán található egy kétszavas gyöngyszem: "LOVE BEJA". Talán valóban jobban jártunk az angol szóval, hiszen a magyar megfelelője sokkal hosszabb és nagyobb a hibaszázalék is. A Körmendi út egyik családi házának falán láthatunk példát arra, amikor az előbb említett hibaszázalékot megpróbálja valaki minimalizálni - valószínűleg saját képességeinek ismeretében. "RÚDI" -mindössze ennyi, de ez mindent elmond.

Azonban mielőtt nagyon elérzékenyülnénk valami miatt deja vu érzésünk támadhat pár házzal arrébb: "PITYÚ" -a szókincs és az írásjegyek alapján arra következtethetünk: "HA LÓ NINCS K*RNI IS JÓ" (Körmendi út). A tömör fogalmazásra jó példa a Centenáriumi híd alatt olvasható "SZ*P*K" felirat. Ki-ki elmorfondírozhat rajta: helyzetjelentés, esetleg állapot meghatározás rejtőzik a betűk mögött, vagy ez egy cégér? Az sem világos hím, avagy nőnemű lény írta-e a feliratot. Már csak azért sem, mert a Rohonci úton büszkén hirdeti a felirat: "SZ*PNI JÓ!", alatta ugyanazzal a kézírással: "JANI". Ha már az orális szexnél tartunk, látogassunk el a Thököly aluljáró telefonfülkéjébe: "KABD BE!" -uszít kissé helytelenül egy piros filctollas, mire valaki hagyományos tollal replikázott: "KAPJA BE A FOGASKERÉK!". Igaza van...

Eszmeterjesztők
A szombathelyi parkerdőben drogellenes környezetvédők ütötték fel a fejüket. Az egyik táblán világosan megfogalmazzák elveiket: "NE SZÍVJ FÜVET, SZÍVJÁL INKÁBB F*SZT!". De hogy ne essünk tévedésbe íme egy felvilágosító jellegű mondat egy iskola bejáratával szemben: "AZ AGYUNK IS LEHET EROGÉN ZÓNA"
Természetesen a homoszexualitás sem kerülheti el a falakat, szokatlanul bőbeszédű feliratot találhatunk a Szent Flórián úton: "TUDJA MEG AZ EGÉSZ VILÁG, NATASA SZERETI KINGÁT!" Ugyanebben az utcában és még vagy tucatnyi helyen a városban ugyanazzal a kézírással gyanúsítja valaki éber rendőreinket ferde hajlamokkal: "BUZI ZSARUK!". Nem vagyok írásszakértő, de azért szembetűnő, hogy ugyanez az elme szülte a szintén sok helyen virító mélyértelmű "RÁSZOKSZ A SZ*RRA!" üzenetet is. Néhány centire a már említett "RÚDI" felirattól a napokban megjelent egy újabb adalék is: "BUZI KABOS CSALÁD".

Vadul szexuálisak
A vágyak és feltételezések mellett olvashatunk sikersztorikat, dicsekvéseket is: "MEGB*SZTAM A LEGYET!" (Szabadságharcos utca), "MEGVOLT A MONI" (Hunyadi út), "JÓ VOLT VELED LACI, TAMÁS!" (Körmendi út), "ÁTB*SZTAM A BOLTOST!" (Faludy F. u., egy bolt oldalán).
Aztán ott vannak, akik szeretik elrontani mások örömét. A Hefele Menyhért aluljárójába fújta fel valaki nagy betűkkel a "SZERETLEK DETTI!" üzenetet és még nyíllal átlőtt szívecskét is rajzolt hozzá (a’la búcsúi giccs). Nem kellett sokat várni a kiegészítésre: "MOTHER FUCK" -imígyen szólott Zarathustra... A fuckolódásra nem is vesztegetnék sok időt, ebből akad elég, azonban a kilencvenes évek elején a Thököly aluljáró kerékpáros lehajtóján felfigyeltem egy nagyméretű ötletes feliratra. Az egész a NIKE emblémára épült, azaz a NIKE alatt a "pipa", mellette pedig a Just do it! (csak tedd meg) szlogen. A falfirkász csupán a márkanevet változtatta át az angol FUCK kifejezésre (a nemi érintkezés vulgáris megfelelője), így egyszerre mélyebb értelmet kapott a reklám.
A hirdetőtáblák mindig kedvelt célpontjai a firkászoknak. A vasútállomás aluljárójában érdekes módon a főfal óriásplakátjára szinte mindig valamilyen bombázó hölgyemény kerül, akit az unatkozó diákok, katonák, arrajárók rövid idő alatt felvérteznek hatalmas fallikus jelképekkel, humorosnak szánt megjegyzésekkel. A hirdetés így egyfajta üzenőfalként is szolgál, ráadásul rendkívül "olvasmányos". Az alkotóknak könnyű dolguk van, hiszen a plakát bokamagasságban kezdődik, lévén alacsony a mennyezet...
Nem gondolta viszont végig tettét az a nőhiányban szenvedő egyed, aki egy harisnyát reklámozó manöken óriásplakátja alá fújta falra vágyát: "MEGB*SZNÁM!" és még egy nyilat is pingált, hogy mindenki biztos legyen abban, kire is irányul ez a megkülönböztetett figyelem. Azonban a plakátok változnak, a felirat örök: a manöken már régen eltűnt és a városunkba látogatók vakarhatják a fejüket, vajon ki akar erőszakot tenni Frei Tamáson, a Pedigree kutyákon, vagy éppen a legújabb mobiltelefonon. (Hasonló bakit követett el valaki a Vörösmarty - Szent Márton út kereszteződésében, de már gondolva a külföldiekre a nyíl alatt itt a "FUCK" szó díszeleg, jelenleg egy gépkocsireklámra mutatva)

Szójátékosok
A Szűrcsapó utcában bukkantam egy kedves szójátékra, amit sajnos azelőtt eltávolítottak, mielőtt fénykép készült volna róla. A lényeg: egy falon futó fa díszléc tetejére festett valaki egy csuklyás halálfejet. A díszléc test kapott még kaszát szorongató csontkezet és csontlábat is. A remekmű alá felírta a mester az alkotás címét: "A HALÁL FA SZÁRA"

A vizuális képzelőerőre gyakran szükségünk lehet. A Paragvári úti iskola falába vésett érzelmekből kiderül, hogy a vakolatba nem is olyan egyszerű a betűvetés, rajzolni pedig szinte lehetetlen légkalapács nélkül. Ez azonban nem tántoríthat el egy szerelmespárt, így született meg a nagy mű: "BENI + LILLA = SZÍV"
Az igazi szerelem mindent elbír -tartják a bölcsek. Igaz ez a falra is. A Károly Róbert utcában láthatunk erre jó példát, ahol a "ROHADT ANYÁD" és "HÜLE KACSA" feliratok sem tántorították el a legényt attól, hogy libazöld színnel az előbbi feliratok fölé fesse "SZANDRA I LOVE YOU" üzenetét. Megható...
Ez a felsorolás csupán bemelegítésre elég. Aki nyitott szemmel jár városunkban szinte minden sarkon találhat magának színes, érdekes gyöngyszemet, ami lehet "IZGATÓ ZÖLD", vagy éppen "P*NCIRÓZSASZÍN". Ha ismernek megörökítésre érdemes feliratokat, rajzokat, kérem írják meg, hogy bemutathassuk a világnak.Addig is egy immár lemeszelt felirattal búcsúzom: "ELMENTEM! RÖGTÖN KEZDHETJÜK ELŐLRŐL"

tánczos

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet