Egy keserű-édes betegség

Szakértők véleménye szerint a cukorbetegek száma tizenöt éven belül megduplázódik hazánkban. Aggasztó az is, hogy a korábban főleg 40 év felettieket érintő kór egyre nagyobb számban fordul elő a fiatalabbak körében. Az e hétvégén Szombathelyen megrendezett konferencia a témát érintő legújabb kutatási eredményeket járta körül.

Szakértők véleménye szerint a cukorbetegek száma tizenöt éven belül megduplázódik hazánkban. Aggasztó az is, hogy a korábban főleg 40 év felettieket érintő kór egyre nagyobb számban fordul elő a fiatalabbak körében. Az e hétvégén   Szombathelyen megrendezett konferencia a témát érintő legújabb kutatási eredményeket járta körül.

Tizenegyedik Dunántúli Diabetes Hétvégének a Helyőrségi Klub adott otthont. Az egyik legrangosabb konferenciának számító Diabetes Hétvége előadásain és kerekasztal-beszélgetésein több mint 300 orvos, diatetikus és nővér osztotta meg egymással tapasztalatait. A folyosókon 21 kiállítási stand várta az érdeklődőket, ahol az újdonságok ismertetői mellett termékminták, kóstolók és gyakorlati bemutatók fogadták a látogatókat.

Igazi népbetegség
A cukorbetegség 2-es típusa (időskori cukorbetegség) igazi népbetegség. Magyarországon az ismert betegek száma több, mint 600 ezer (az ország összlakosságának kb. 6 százaléka!), de a valós szám ennek a kétszerese is lehet. Szakértők véleménye szerint a cukorbetegek száma tizenöt éven belül megduplázódik. Aggasztó, hogy a korábban főleg 40 év felettieket érintő betegség egyre nagyobb számban fordul elő a fiatalabbak körében. Ennek legfőbb oka a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás. Mint megtudtuk, a diabéteszes beteget orvosi szempontból úgy kell tekinteni, mintha már átesett volna egy szívinfarktuson. A cukorbetegek körében igen nagy számban fordulnak elő szív- és érrendszeri betegségek, valamint ez a betegség a vezető oka a vakságnak, végtag-amputációnak és a vesebetegségnek is.

Ezek a súlyos következmények a diabétesz időbeni felismerésével elkerülhetőek lennének, azonban mivel a cukorbetegség "nem fáj", ezért a betegek csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a szövődmények már kialakultak. Ezért kiemelkedő fontosságú, hogy a szakemberek megosszák egymással tapasztalataikat.

A legrosszabbért a glucose spike felelős
A konferencia egyik csúcstémája az étkezést követő túlzott vércukorszint emelkedés (ún. glucose spike) és annak gyógyszeres kezelése volt. A glucose spike felelős a cukorbetegek szív- és érrendszeri betegségeiért és haláláért. Sok olyan ember van, akinek vércukorszintje étkezés közben túlzottan megemelkedik, tehát fokozottan ki van téve az előbb említett betegségeknek. A vércukorszint mérést viszont nagyon sok esetben éhgyomorra végzik, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi az ilyen kiemelten veszélyeztetett cukorbetegek azonosítását.

Sokáig nem volt elérhető olyan terápia, ami az étkezést követő túlzott vércukorszint emelkedést kezelte volna. Magyarországon az idei évben kerül forgalomba az a szájon át bevehető gyógyszer, amely védelmet nyújt az étkezést követő túlzott vércukorszint emelkedés ellen.

A cukorbetegség kialakulásában fokozottan veszélyeztetettek:
  • az összes túlsúlyos
  • ahol a családi ágon volt cukorbeteg
  • 4 kg feletti gyermeket szült nő
  • magas vérnyomással rendelkezők
  • szívinfarktuson, agyvérzésen átesettek
  • 45 év felettiek

A rendezvény keretében megtartott sajtótájékoztatón dr. Vándorfi Győző a Veszprémi Kórház ügyvezető főorvosa és a VEAB diabetes munkacsoportjának elnöke elmondta,  hogy a társadalombiztosítás költségvetési alapon működik, ezért nagyban függ a politikai ciklusoktól. Amíg nem lesz egy nemzeti konszenzus az összes párt között, addig nem várható jelentős előrelépés e téren, mivel a szűrés igen nagy összegű "befektetésnek" számítana, hiszen széles rétegekről van szó (lásd táblázat), ráadásul 10-15 évre előre kellene szervezni.

Dr. Baranyai Marietta, a szombathelyi Markusovszky kórház adjunktusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a cukorbetegek tartva a diszkriminációtól nem csak a munkahelyi felvételiken titkolják el betegségüket, de szűkebb környezetükkel sem osztják meg titkukat. Ezzel pedig nagy veszélybe sodorják magukat.

A Diabetes c. újság online változata elérhető itt

tánczos

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet