Ami még nem volt: ellenzéki igen a költségvetésre

A szombathelyi városatyák a múlt héten négy tartózkodás - és az ellenzék igenje mellett - elfogadták a megyeszékhely idei költségvetését. Bár 13 milliárd forint szerepel a főösszegben, a képviselőknek ezúttal sem volt különösebben nagy mozgásterük pénzek elosztásánál.

A szombathelyi városatyák a múlt héten négy tartózkodás - és az ellenzék igenje mellett - elfogadták a megyeszékhely idei költségvetését. Bár 13 milliárd forint szerepel a főösszegben, a képviselőknek ezúttal sem volt különösebben nagy mozgásterük pénzek elosztásánál.

A mentőövet ezúttal a gázközmű-vagyon több mint félmilliárd forintja jelenti, melyet várhatóan az év közepén utal át a kormányzat. A tervek szerint ebből a pénzből egyebek között felújítják a Fő teret és elkezdik a Tó fürdő rekonstrukcióját.

Megegyeztek
Mielőtt a költségvetési rublikák böngészését elkezdenénk, érdemes szólni a közgyűlési vitáról is. Már reggel tízkor egy órás késéssel kezdődött a politikai show, és este nyolckor még mindig a költségvetés című, első pontként jelölt témánál tartottak a városatyák. Az MSZP-SDSZ ellenzék szerint azért, mert a költségvetés előkészítetlensége, és az egyeztetések elmaradása miatt gyakorlatilag a közgyűlésen kellett megalkotni a költségvetést. A "közös alkotás" azonban jól sikerülhetett, hiszen a választások óta nem volt arra példa, hogy az ellenzék is igen mondjon a pénzosztogatásra.

Mint mondták, most ezért tették, mert sikerült minden jelentős kérésüket elfogadtatni a várost vezető polgári koalícióval. Az idei költségvetésnek ugyanis van egy sajátossága, a Gázközmű vagyon kifizetéséből példátlan mértékű bevételhez juthat a város. (Az idén érkező 500 millió forint kézpénzen kívül különböző értékpapírokba további kétmilliárd forint jár még az önkormányzatnak.) Az ellenzék úgy vélte, megbocsáthatatlan bűn lenne, ha ennek a pénznek az elosztásból kimaradna. Láttak egy olyan veszélyt is, hogy a koalíció széthúzása miatt minden egyes igen szavazatnak nagyon-nagy jelentősége lett volna a költségvetés elfogadáskor. Így megeshetett volna, hogy szavazatuk fejében olyan egyéni igényekkel állnak elő a képviselők, amelynek kielégítése szétforgácsolja az 500 milliót. Pedig szerintük ebből nagyobb beruházásokat kell indítania a városnak.

Summa summarum, a több órás vita után már nem volt akadálya a kvázi egyhangú voksolásnak. (Ki tudja, talán még az is segítette a megegyezésben, hogy hosszú hónapok óta tartó viták után a koalíció beleegyezett abba, hogy menesztik Kovács Gézát, a Savaria Fórum ügyvezető igazgatóját, akinek az eltávolítást az ellenzék régóta szerette volna elérni. )

Az iskoláknak nem sok jutott
Persze azért vannak vesztesei ennek a költségvetésnek. Például az oktatási intézmények. Az elmúlt években volt itt már átvilágítás, felröppentek hírek iskola összevonásokról, végül minden maradt a régiben. Ezúttal azonban egységes két százalékot elvontak a működési költségeikből. Mivel az oktatási bizottsága elnöke - aki maga is iskolaigazgató - , a működésképtelenség rémével fenyegetett, az ügyet azzal zárták le a képviselők, hogy a félévi módosításkor visszatérnek az iskolák pénzügyi helyzetére. Sőt, az ellenzék kérésre megszavaztak egy 25 milliós pályázható tartalékot, és 25 milliós alapot a személyi munka jutalmazásra. Arra azonban egy intézmény sem számíthat, hogy ebben az évben teszik rendbe iskolája és osztálytermeinek külsejét, még a legfontosabb javításokra is alig jut pénz.

Fő tér átépítés - teljes közműcserével
Szintén a ellenzékkel kötött paktum része volt az a lényeges módosítás, hogy a Fő tér átépítését csak akkor kezdik el, ha a részletes kiviteli terveket is látják a képviselők, illetve megérkezik a gázközmű-vagyon több mint félmilliárd forintja. No és nem csak a "látható" munkálatokra törekednek, hanem elvégzik a Fő tér alatti közművek cseréjét. Mert mi értelme lenne az új díszburkolatnak, ha minden hónapban meg kellene bontani a sorozatos csőtörések miatt. Egyébként hogy pontosan milyen munkálatokat is fed a címszó, majd később fog kiderülni.

Elkészülhet a kámoni összekötő út
Azt nem tudni, hogyan került terítékre az Aranypatak hídja, melyre már tavaly beterveztek 30 milliót, ám tény, hogy a híd (felépítése) túl messze van. Az elfogadott módosító indítvány értelmében csak megerősítik a régi fahidat és maradék 60 milliót hozzácsapják a Saághy utca felújítási alapjához. A hírek szerint az így kialakított 150 millió sem lesz elég a hihetetlenül fontos szakasz felújításához. (A várost elkerülő út és a májusi átadással tervezett Olad-Kámon összekötő út közötti Saághy utca felújítását szerződésben vállalta a város.) A szakemberek szerint nem lesz könnyű 150 millióból megvalósítani a beruházást, mivel még nem történtek meg a kisajátítások. Márpedig néhány kámoni családi ház megvásárlása több tízmillióba kerül manapság.

Közel 100 millió jut a város útjainak felújításra is, hogy pontosan mely utcák lesznek a szerencsés kiválasztottak, az majd a márciusi közgyűlésen fog eldőlni.

Ami viszont bizonyosan megépül: a központi játszótér a Sportligetben. Erre egyrészt ott a Tesco pénze (közel 70 millió forint), amely egy alapítványon keresztül érkezik, másrészt a város a terület közművesítésére 60 milliót fordít.

Béke született a kosárlabda és a futballt támogatók között. A város két nagy csapata, a Falco és a Haladás is 25 milliót kap a költségvetésből. Igaz, az önkormányzat még ezen felül is megsegíti a Haladást, ezúttal azonban csak akkor hívhatja le a fociklub az újabb 25 milliós támogatást, ha teljesíti a tervet, vagyis az aranylábú fiúk feljutnak az élvonalba.

Mindenkinek egymillió
Újdonságnak számított a költségvetés tervezetében, hogy minden választókörzet képviselője egymillió forint fölött rendelkezhessen. Ugyan volt egy elvetélt kísérlet arra, hogy ezt az összeget a duplájára emeljék, ám ezt nem fogadták el a képviselő. Viszont respektálták azt az érvelést, mely szerint a képviselők egyenlők, vagyis azok is kapjanak egymillió forintot, akik listán jutottak be a közgyűlésbe. Így hát most minden egyes képviselő szétoszthat egymilliót saját belátása szerint. Mármint beruházási célú kiadásokra...

Félbemarad a parkfelújításai program
Természetesen akad egy-két időzített bomba az idei költségvetésben. A Szombathely legyen a parkok városa című, még az előző ciklusokban indított program véget ért. (Mint ismeretes, ennek során újították fel a Szent István, avagy a Gayer parkot.) Az még nem lenne nagyobb gond, hogy a nagyobb parkok felújítása elakadt, ám az már elgondolkodtató, hogy a város kedvelt kiránduló központja, a Csónakázó-tó kimaradt a fejlesztésekből. A költségvetés előterjesztés 33. oldalán olvasható megjegyzés szerint a tó és az emlékmű dombjának rekonstrukciója legalább 80 millió forint, viszont ebben nincs benne a szigetre vezető, életveszélyessé vált gyalogoshíd újjáépítési költsége.

Igaz, a Tófürdő rekonstrukciójára, egy aquapark (vízi-szabadidő park) kialakítására 100 milliót szán a költségvetés. Hogy ez mire megy el, még pontosan nem tudni, az viszont biztos, egy vízforgató berendezés üzembe állítására kell majd belőle költeni, mert 2002 után nem működhet olyan nyilvános strand, amely nem rendelkezik ilyen berendezéssel.

És végül a gazdasági fejlesztésekről is valamit: megszavazták a képviselők azt az ősszeget is, amely a szombathelyi ipari park II. üteméhez kell.

S. Zs. - D.J.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet