Bűzt mindenkinek?

A Vas megyeiek közül eddig leginkább a sárváriak érezték, milyen szaga van annak, ha valahol állattetemeket dolgoznak fel. Az ATEV legendás illatára mindenki emlékszik, aki meleg nyári napon valaha is átautózott a sárvári Rába-hídon...A legújabb vasi bűztörténet Bükön játszódik...

A Vas megyeiek közül eddig leginkább a sárváriak érezték, milyen szaga van annak, ha valahol állattetemeket dolgoznak fel. Az ATEV legendás illatára mindenki emlékszik, aki meleg nyári napon valaha is átautózott a sárvári Rába-hídon...A legújabb vasi bűztörténet Bükön játszódik, ahol a falu közvetlen szomszédságában építették meg a Nestlé állateledelt gyártó üzemét.

A helybeliek, ha nem is voltak ott az átadási ünnepségén, azt rögtön tudták, hogy mikor kezdődött el a próbaüzem. A szárazeledelt gyártó egység ugyanis elviselhetetlen szagot kezdett el árasztani. S ha nem a falu felé tereli a szél az illatfelhőt, nincs menekvés: a bükiek hibába csuknak be ablakot, ajtót, a bűzt még a szobában is lehet érezni.

Volt egy ígéret
A bükieket 1998-ban egy falugyűlésen próbálta megnyugtatni az akkori Jupiter Kft. vezetősége, hogy az új gyár termelése nem jár sem zajjal, sem bűzzel. A menedzsment tévedett. Mentségükre legyen mondva, ők már nincsenek a helyükön (a tulajdonosok három év alatt három vezetőgárdát is kipróbáltak), így nem tudhatják, hogy az új üzem mellett élők napjait hónapokon át megkeserítette a kamionok érkezése, pakolása, távozása. Ez volt kisebb, és egyszerűbben orvosolható gond, hiszen a kamionterminál megépítése után ez a probléma megoldódott.

Mint a rothadó krumpli
Sokkal gázosabb ügy a szaghatás. A Damjanich utcában lakók a gyárral kertszomszédok, ezért ők álltak a tiltakozó mozgalom élére.
Most, amikor a történet első felvonása már véget ért, és a másodfokú hatóság, vagyis a megyei közigazgatási hivatal a tiltakozás nyomán visszavonta a gyár ideiglenes használatbavételi engedélyét, már látható, hogy sohasem volt végleges engedélye az üzemnek.
S miközben négy műszakban ontják a kutyakaját, viszik kamionszámra Európa keleti felébe a jóféle eb étkeket, a bükiek egyfolytában az eget kémlelik. Pontosabban a széljárást, ugyanis ha szerencséjük van, akkor a bűzt a senki földjére viszi a szél, de ha nem, akkor beteríti a fél falut - ahogyan az egyik helybeli fogalmazott -, a rothadó krumpli illatára emlékeztető illattenger.

Majd a csoda biofilter?
Mielőtt fogadásokat ajánlanánk, mi lesz a közigazgatási határozattal, vagyis a helyi önkormányzat engedelmes hatóság módjára végrehajtatja-e az üzem bezárását elrendelő verdiktet, térjünk ki arra a nem elhanyagolható körülményre, hogy a Nestlé csaknem négyszáz embernek ad munkát, a becslések szerint húsz-harmincmillió forint iparűzési adóval gazdagítja a helyi költségvetést. S ha ehhez hozzátesszük, hogy a kiszivárgott hírek szerint politikai erőket is felvonultatott a multi, akkor nem nehéz megjósolni a végeredményt: májusra elkészül a "csoda" biofilter, addig pedig jogi csűr-csavarral megoldják, hogy a termelésben ne legyen fennakadás.

Persze biofiltert eddig is ígérték az üzem tulajdonosai, de a hozzáértők szerint nem véletlenül húzták idáig a beszerelést. Egyrészt a beruházás költsége több százmillió forintra rúg, másrészt, ha továbbra is négy műszakban, huszonnégy órán át főzik a kutyakaját, akkor a berendezés fenntartása iszonyú plusz költségeket jelent.

Somos Zsolt

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet