Nem maradt fasor nélkül a Hali-pálya

Egyik napról a másikra eltűnt a Haladás-pályát övező óriás fasor legnagyobb része. A kivágott nagy, kiöregedett nyárfák forgácsai még szinte el sem tűntek, de már állnak az új fák.

Egyik napról a másikra eltűnt a Haladás-pályát övező óriás fasor legnagyobb része. A kivágott nagy, kiöregedett nyárfák forgácsai még szinte el sem tűntek, de már állnak az új fák. A látogatókat ezentúl korai juhar fogadja.

Pihéztek
A sportlétesítmény határára harminc éve telepítették a most kivágott nyárfákat. A kor igényeinek akkor tökéletesen megfelelő, gyorsan növő fák azonban egyre több gondot okoztak. A környéken lakók sokat panaszkodtak a nyárfapihékre, és az erősebb szélben letörő karvastagságú ágakra. Három éve Szombathelyen volt egy fásítási program, amely keretében a város szinte összes nyárfáját kivágták, a Haladás-pálya fái azonban megmaradtak. Nemsokára a Haladást is felszólította a város a fák kivágására - tudtuk meg Kivés Istvántól, a Haladás sportvezető-atlétikaedzőjétől, aki a kivágási-telepítési akció egyik mozgatórugója volt.

Fatelepítő sportszervezők
Bár a fatelepítés nem illik a sportvezetők profiljába, igyekeztek mindenben a legkörültekintőbben eljárni. A kivágás előtt újságcikkben és televízióműsorban is tájékoztatták a szombathelyieket, valamint összehívtak egy lakossági fórumot, amin mindössze egyetlen hölgy jelent meg, aki örömét fejezte ki a piheforrás megszüntetése felett. (Így aztán elmondható, hogy százszázalékos támogatottsága volt a kezdeményezésnek)

Ezután jött a neheze. A sportemberek behatoltak a fapiacra, tájékozódtak az árakról, majd megversenyeztették a vállalkozók ajánlatait. Ennek eredményeképpen a több mint félszáz fát 140 ezer forint (+áfa) áron sikerült kivágatni, holott érkezett 800 ezres tervezet is. A telepítésnél szintén óriási kedvezményeket harcoltak ki, így a piaci ár töredékéért jutottak kitűnő minőségű "csemetékhez". Az előzetes kalkulációk alapján a Haladásnál örültek volna, ha a kivágott fa értékesítéséből befolyt összeg fedezi a kivágás költségeit, azonban ebben is szerencséjük volt és túlteljesítették az elvárásokat. (A nyárfa nem képvisel komoly értéket a fapiacon. A gallyakból pozdorjalemezeket készítenek, a törzsből pedig raklapot.)

A győztes juhar
Az atlétikaedző társaival alaposan utánanézett az újonnan telepítendő fák igényeinek. Kertészmérnökökkel konzultáltak és közösen választották ki kizárásos alapon a pálya szélére legideálisabb fajtát. "Indult még" kategóriában szóba került a hárs (a levéltetvek által megszurkált levelekből ragacsos lé csöpög, ami nem kedvez a fák alatt megtartott vásároknak), madárberkenye (kicsi) és kőris (nincs igazán kultúrfa jellege, inkább "erdős"). Végül háromszor iskolázott korai juhar mellett döntöttek, amely Szombathely több pontján is bizonyította már életképességét. A telepítésnél ügyeltek a nyárfatönköktől való távolságtartásra, valamint húsz teherautó jó minőségű földdel egyenesítették ki a rézsű egyenetlenségeit.

Az ötvenkét fa már új helyén áll. Nyolc-tíz méter magasak, legtöbbjük virágbaborult és heteken belül lombkoronájuk is kifejlődik, így már a telepítés első évében is termetes, dekoratív fák köszönnek le a Rohonci úton közlekedőkre. Nem kell attól sem tartani, hogy a friss telepítést vandálok rongálják meg. Ugyanis aki puszta kézzel elboldogul egy tízméteres fával, annak már bőven a Haladás olimpiai csapatában a helye.

Ez a történet korántsem mondható szokványosnak kis hazánkban. Talán lassacskán eljutunk oda, hogy egyre több helyről kapunk hírt hasonló lelkiismeretességről. Az eredménye biztosan nem maradna el...

Korai juhar:

20-25 m-re is megnövő, gömbölyded koronájú fa. Sárgászöld virágai lombfakadás előtt nyílnak. Ötkaréjú levelei ősszel sárgák. Gyors növekedésű. A száraz talajú és szennyezett levegőjű helyektől eltekintve jó utcai sorfa. Parkfának is kitűnő. A Kaukázusban és Európában, így hazánkban is honos. (Forrás: Prenor)

Tánczos

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet