Estére bezár eztán a múzeumkert

Októberre megújul a Savaria múzeum homlokzata és a kert is. Lesz hattyúház, új ablakok, automata öntözőrendszer és éjszakára bezáruló kertkapuk.

Egy újabb beruházásba kezd bele a város a Szent Márton terv keretében – jelentette be ma Puskás Tivadar szombathelyi polgármester. Megújul ugyanis a Savaria Múzeum homlokzata és a múzeum kert/ Deák liget/Horváth Boldizsár tér is.

Elkezdődik a Savaria Múzeum és az előtte lévő park teljes felújítása
Felszedik a zuzalékos burkolatot, könyebb lesz majd a babakocsisoknak is
Vágvölgyi Bálint

A múzeumot és környezetét szeretnék az 1905-ös állapotokat megközelítően kialakítani. A munka legnagyobb vesztese két lépcsőfok lesz. Most ugyanis 9 lépcsőn sétálhatunk be az múzeumba, ám októberre már csak 7 marad belőlük. Mielőtt azonban ótvaros krokodilkönnyeket ejtenénk a lépcsők elvesztése miatt, máris soroljuk, hogy megszépül a homlokzat, 134 db új, fa nyílászárót kap az épület és eztán majd a déli, vagyis a múzeum hátsó oldalán is ki lehet lépni az épületből. De megújul a padlástér is. Ennek mondjuk a galambok fognak legkevésbé örülni, a szárnyasok ugyanis eddig itt kedvükre randalírozhattak. Hát ennek most vége lesz. Ám Puskás kiemelte, hogy a lehető legállatbarátabb módon fognak bánni az állatokkal.

Az állatbarátságot, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a múzeumkertben a Gyöngyös-partján újra megépítik, a valaha ott állt hattyúházat. Ez egyébként azt jelenti, hogy most a múzeumkert jobb szélén található szobrokat áthelyezik.

Elkezdődik a Savaria Múzeum és az előtte lévő park teljes felújítása
Itt lesz a régi-új hattyúház
Vágvölgyi Bálint

Kiss Dávid a Szompark Kft. ügyvezetője a terveket vázolva elmondta, hogy visszaállítják a századelőn még állt kerítéseket. Ez azt is jelenti, hogy a kertet majd csak a Savaria múzeum nyitvatartási idejében lehet csak látogatni, estére be fogják zárni. A közbiztonságot egyébként nem csak ez, de a historizáló jellegű kandeláberek is segítik, amivel javul a kert világítása. Akadály mentesítenek, vagyis a zuzalékos burkolat helyett stabil burkolatot fektetnek le. Fát kivágni nem fognak, viszont egy alapos metszést véghezvisznek. Sok új paddal, szemetessel, csikk tartóval készülnek, hogy a rend és a tisztaság ezeken már ne múljon.

Elkezdődik a Savaria Múzeum és az előtte lévő park teljes felújítása
Eltüntetik a nyílvános wc-t is
Vágvölgyi Bálint

Olyanokra is gondoltak, hogy az egynyári ágyásokat évelőkre cserélik, mivel ezeknek a növényeknek kevesebb a vízigénye. Amit egyébként egy automata öntözőrendszer fog kiszolgálni.

Egy régen használt intézmény azonban eltűnik. Elbontják ugyanis a nyilvános wc maradványait.

Kérdésünkre az ügyvezető elmondta, hogy kamera rendszert egyelőre nem állítanak fel a kertben. Bíznak abban, hogy az estére bezárt parkba nem jutnak be a vandálok. Ám ha a tapasztalat azt mutatja, hogy mégis szükséges lenne a közérti kamerák telepítése, akkor nem fognak sokat habozni.

Itt lehet végigbogarászni, hogy mi hova kerül
szombathely.hu

A beruházás számokban

Savaria Múzeum homlokzat felújítás: 192 millió
Kivitelezés: 120 nap
Homlokzat nagysága: 3300 m2
Kicserélődő ablakok: 134 db

Múzeum kert felújítása: 150 millió
Burkolat nagysága: 1930 m2
Járdafelület: 400 m2
Parkoló felület: 140 m2
Gyep nagysága: 2750 m2
Évelő növényzet felülete: 136 m2
Cserje felülete: 159 m2
Öntözött felület: 3000 m2
Kerékpártároló befogadó képessége: 13 db

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet