Fehér köpeny és krumpliorr

A bohócdoktoroknak sok mindenhez kell érteniük. Cilinderből Pokémont varázsolnak, majd zuhanyzórózsával műtétet improvizálnak, vasalóval mentőt hívnak, és injekciós tűvel lufit fújnak.

A bohócdoktoroknak sok mindenhez kell érteniük. Cilinderből Pokémont varázsolnak, majd zuhanyzórózsával műtétet improvizálnak, vasalóval mentőt hívnak, és injekciós tűvel lufit fújnak.

Vidéken először Szombathelyen viziteltek bohócdoktorok. A húsvéti, sajtó számára prezentált díszelőadás már megvolt, a csöppségek azonban két szappanbuborék és egy bűvészmutatvány között, a kamerák kereszttüzében zavartan kapkodták fejüket. A kedélyjavító műtétek intimitása ezúttal elmaradt, a kis betegek rémülten tekintettek a nem várt tömegre. Lala doktor és bohóctársai, bár érezték, a nevetés és lelki gondozás most kevésbé lesz hatásos, azért becsülettel mulatattak tovább, sikerült is egy-egy mosolyt varázsolni az ijedt arcokra. A bemutató csak a kezdet volt, a bohócterápia, és vele a gyógyító mosoly eztán heti egy alkalommal a szombathelyi gyermekosztályon is jelen lesz.

Műtét zuhanyrózsával
A bohócdoktorok, bár kusza kockás öltözetükre fehér köpeny húznak sokkal inkább előadóművészek, mintsem orvosok. Speciális felvételivel választják ki őket, majd testre szabott képzésben részesülnek. A többség bábosként vagy színészként kezdte pályafutását. Képzésük a bohócdiploma megszerzése után sem ér véget, havonta közös tréningen fokozzák a nevettető kedvet.

A jó fehérköpenyes nevettetőnek kicsit értenie kell a zsonglőrködéshez, bűvészkedéshez, ismernie kell pár artistamutatványt, egy-két verset és mulatságos dalokat. Cilinderből, ha kell Pokémont varázsolnak, majd zuhanyzórózsával műtétet improvizálnak, vasalóval mentőt hívnak, és injekciós tűvel lufit fújnak. Tudásuk azonban ennél is gazdagabb, a beteg gyerekek ugyanis nem csak egy bohócparádé nézői lesznek. A mosolyvizit több előadásra szól, a bohódoktorok rendszeresen, hetente látogatnak. Idővel, ha hosszú hónapokat tölt a kis beteg a kórházba, jó barátok, lelki társak is lehetetnek.

Robin Williamsnek is ment
A nevetésterápia ötlete egy amerikai orvos, Hunter Adams nevéhez fűződik, aki 1986-ban ezzel az alternatív módszerrel egészítette ki a súlyos betegségben szenvedő gyermekek gyógyítását. Történetét egy amerikai produkcióban, a Patch Adamsban (Robin Williams főszereplésével) is feldolgozták. Az film, vele az ötlet nagy siker lett, a módszer gyorsan terjedt. A hazai tanítványok egy non-profi szervezetbe rendeződve végzik munkájukat.

Csoportosulásuk, a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítványa 1999 óta működik. Az elmúlt évben Budapest gyermekkórházaiban heten ügyeltek, több mint hétezer gyermekhez vitték el a nevetés örömét. Hetente egy alkalommal vizitelnek, a kórház összes kis betegével külön, egyénileg foglalkoznak. A bohóckodáson túl az orvosokkal és nővérekkel együttműködve folyamatosan figyelemmel kísérik a kis betegek fizikai és lelki állapotát. A jókedvet hozó mutatványok egyébként igen hatékonyak, ezt nemzetközi kutatások is igazolják. A magyarázat: állítólag a nevetés oldja a betegség kiváltotta feszültséget, és a neurohormonális rendszeren keresztül aktivizálja az immunrendszert is.

A hazai bohócdoktorok nemrég saját filmet készítettek, a Bohócparádét. Ez amolyan oktatófilm, amellyel megtanulhatjuk, miként lehet mindennapos a nevetés nemcsak a kórházban, hanem otthon, a családokban is. Mert a kutatók szerint a nevetés nemcsak a betegségeket, hanem a félelmeket is elűzi, optimizmust és megnyugvást hoz.

ps

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet