A polgármester nagy képe

Egy színes fotó hozta lázba áprilisban a szombathelyieket. Ugyanis a havonta megjelenő műsorfűzet hátulját ezúttal Szabó Gábor polgármester egész oldalas portréja díszítette. Megtudhattuk: ha ő nincs, kiadvány sincs.

Egy színes fotó hozta lázba áprilisban a szombathelyieket. Ugyanis a havonta megjelenő műsorfűzet hátulját ezúttal Szabó Gábor polgármester egész oldalas portréja díszítette. Megtudhattuk: ha ő nincs, kiadvány sincs.

Először Szalamandra áprilisi tréfájának véltem az egészet. Oly annyira nem tudtam, mit kezdeni vele, hogy szebb időket látott KOH-I-NOOR HARDTMUTH 1500 B feliratú, tűhegyesre faragott ceruzámmal mertem csak közeledni hozzá. Azok az idők persze elmúltak már, amikor a főhős szemet szúr, így magam is csupán aggodalommal vegyes érdeklődéssel piszkálgattam, pöckölgettem, tologattam jobbra-balra, aztán a grafithegyet az oldalak közé döfve megpróbáltam lapozgatni benne, végül egy hevesebb mozdulattal a hátoldaláról a címlapjára fordítottam.

Egészen megkönnyebbültem, amikor szorongásom tárgyra lelve végre félelemmé szelídülhetett: a legújabb Szombathelyi Műsor hátulján ott virított a polgármester egész oldalas fotója. Alatta pedig a felírat hirdette: a műsorfüzet – kiadása kikerülvén a Művészetek Háza hatóköréből –, ezúttal a polgármester támogatásával jelenhetett meg.

A választási időszak első fuvallatát sejtető nagy méretű fotóval kapcsolatban – a hiányos fogalmazásnak köszönhetően – csak találgatni lehet, miféle hozzájárulásról van szó. A város első embere részéről támogatás anyagi és politikai formában egyaránt megnyilvánulhat.Ami a politikai támogatást illeti, gyakorlatilag minden, a város életére hatást gyakorló önkormányzati döntés az ő közvetett illetve közvetlen közreműködésével történik. Ettől azonban még nem válik indokolttá fotóval ékesíteni sem a kivágatott fák csonkjait, sem a nagyáruházak homlokzatát, sem a címerrel ékesített lámpaoszlopokat vagy az önkormányzat által fenntartott intézményeket.

Az anyagi támogatás kétféle lehet. Történhet egyrészt a költségvetés által biztosított polgármesteri keretből, amely felett bizonyos feltételek mellett saját hatáskörben rendelkezhet. A költségvetési pénz közpénz. Egyik, saját hatáskörében felhasználható kerettel rendelkező tanácsnoknak, de még az alpolgármesternek sem jutott eddig az eszébe, hogy egy ilyen jellegű összeg odaítélését a maga hozzájárulásaként jelenítsen meg bármilyen formában. Nyilván itt sem erről van szó. (De igen. Szerk.) Ha mégis, úgy e fotót csak egy olyan tabló első portréjaként lehet értelmezni, amelyen a későbbiek során minden, Szombathely költségvetéséhez adóján keresztül hozzájáruló adófizető polgár képe megjelenik majd, mint a kiadvány támogatója.

Az anyagi hozzájárulás egyetlen olyan formája, amely személyes támogatásként fogható fel, amikor az ember mélyen a zsebébe nyúl, s ha teheti, segít megvalósulni egy általa fontosnak tartott célt. Ezt tették például mindazok, akik konzervet vásároltak az egyik szupermarketben az árvízkárosultak javára. Ám ott egyetlen fémdobozra sem került fotó.

A. Timon

A műsorfűzet egyébként megszólalásra ihlette az ellenzékben lévő helyi SZDSZ-t is

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet