"Megöntözlek szódavízzel, hogy ne hervadozzál..."

Nálunk is akadt néhány legény, aki gondoskodott arról, hogy "lány ne maradjon szárazon". A fegyverarzenálban jelentős szerepet kapott a nagy hatótávolságú szódáspalack és a közelharcban kitűnően használható vízzel teli vödör is.

Nálunk is akadt néhány legény, aki gondoskodott arról, hogy "lány ne maradjon szárazon". A fegyverarzenálban jelentős szerepet kapott a nagy hatótávolságú szódáspalack és a közelharcban kitűnően használható vízzel teli vödör is. Vegyi fegyvert (szagos vizet) egyre kevesebben vetettek be. A csapatmozgást bicaj és roller segítette.

Húsvét hétfő reggele nem éppen leánylocsolásra termett. A fagypont körüli levegő csak üres utcákat és tereket borzongatott Szombathelyen, és ez a pangás aztán az egész napot jellemezte.

Így kell locsolni, fiam!
Legkorábban a jól öltözött apák "ébredtek", akik fiúcsemetéikkel és kellőképpen mély benyomást keltő kölnivízzel felszerelkezve indultak a nagyik és rokonok felvirágoztatására. A tömbházak lépcsőházai hamarosan az "elefánt az illatszerboltban" effektusra emlékeztettek, a tömény és gyomorszorító illatfelhő helyenként szinte áthatolhatatlan falat alkotott.

Kilenc óra magasságában aztán a serdülő legények is erőre kaptak, és csapatokba verődve gyűjtögették a bátorságot a szívdobogtató fruskák megkörnyékezésére. Az erősítést fejenként egy-két üveg szóda, esetleg egy-egy nagy vödör hideg víz jelentette, kölnit itt már nyomokban sem lehetet felfedezni.
Legfőképpen az oladi és a Joskar-Ola városrészen volt szembetűnő a mozgolódás. Aki még nem volt disznóölésen és jól fülelt némi betekintést nyerhetett a tipikusan falusi esemény hangulatába. A lépcsőházakból ugyanis időnként vérfagyasztó sivalkodás hangja szűrődött ki, amit valószínűleg a meleg ruha alá behatoló jeges szódavíz csiklandozása váltott ki az áldozatokból.

A tapasztalatok alapján a leányok felkészültek a locsolókra, ugyanis a laza pólók alatt fürdőruha lapult. A fiúknak egyébként meg kellett küzdeniük a lányok kegyeiért, nem ronthattak ajtóstul a házba. Gyakran 5-10 perces párbeszéd előzte meg az áhított kapu megnyílását, ami mögött néha több ifjú leány is összegyűlt. És bár a lányok hevesen káráltak az őket locsolókra azért azt mindenki tudja, szomorú lehet az a leány, akit nem locsolnak meg. (És milyen jó azoknak, a ki szó szerint fürödhettek a népszerűségbenJ)

Piros tojás helyett zötyögős Kinder
A piros tojást a XXI. században felváltotta a 3in1 technológia, azaz a zötyögős belsejű Kinder tojások vitték a prímet. Nincs macera, nem fogja meg a nadrágzsebet, és a csavartnyakú zsiráfbetéttel lehet majd riogatni az unokákat is.

A délután egyig nyitvatartó lerakatok extra szódaforgalmat bonyolítottak le, jópár helyen újabb adagot kellett rendelni, mert a gyerkőcök harci kedve csillapíthatatlan volt. Dél környékén Olad több pontján harci helyzet alakult ki a portyázó fiúcsapatok és az utcára kimerészkedett, vagy orvul bekerített lányok között. A srácok vizet nem kímélve szépítették a tiniket, akik hangos sikongatással köszönték ezt meg nekik, aztán váratlanul a lányoknál is megjelentek a szódásszifonok, tartalék patronokkal. Két lány kifejezetten sokáig tartotta a frontot, de egy balul sikerült elszólás után ("álljatok meg, elfogyott a vizem!") ők is alaposan leamortizálódtak.

Provokálnak, majd visítoznak...
Akadtak igazán vakmerőnek tűnő nőneműek is. Ők feltűnően elsétáltak néhányszor egy-egy fiúcsapat előtt, majd amikor a srácok észbekapva megadták nekik a húsvéti tisztességet visítva rohantak barátnőikhez és "elpanaszolták", hogy meghajtották őket a fiúk...

És akadtak alternatív locsolók is, akik nehézlovasságként kisbusszal hajtottak a szélső sávban és bő szódaáldást zúdítottak a buszmegállókban várakozó emberekre "Éljen a nyúl!" felkiáltással.

A vidám és társaságközpontú húsvétolók mellett természetesen most sem maradtak el a markecolók, akik főleg a tízemeletes háztömböket járták. Egyszerre 2-3 lakásba becsöngetve kívántak boldog húsvétot, természetesen kinyújtott marokkal. Sok helyen, tanulva az előző évek tapasztalatából, inkább adtak 50-100 Ft-ot a kölyköknek, mintsem hogy újból megrugdossák az ajtajukat...

Jön a virtuális loccs?
Délután egy órára ismét elcsendesült Szombathely, az utcák teljesen elnéptelenedtek és a sörözőkben is csak néhányan támasztották az állukat. Rejtély, hová tűnik el egy egész város lakossága, de hogy nem egymással szórakoznak, az biztos.
Talán a Vad Angyal és társainak keze van a dologban, mindenesetre ha ez így folytatódik, akkor néhány év múlva sokan SMS-ben és email-ben néhány perc alatt elintézik a "formaságokat", virtuális loccst küldve a kiszemeltek fejére, majd nyugodtan bámulják tovább Picachu és mindenféle vad angyalok eszement sztorijait.

 

Buli a Múzeumfaluban
Nem maradtak azok sem program nélkül, akik húsvéti népszokásokkal akartak megismerkedni. A Falumúzeum ötödik éve várta gazdag programmal a kilátogatókat. Nagyon népszerűek voltak a régies ügyességi játékok, például a dióütés, tojásgurítás, de ki lehetett próbálni a tojásfestést, íjászatot is, miközben mézeskalácstól ragadt össze az ifjú emberkék leendő bajsza. A szabadtéri színpad sem árválkodott üresen, Boglya és Sorella Népzenei Együttesek, valamint Joós Tamás szórakoztatta a családokat. Akik ellátogattak a Skanzenbe kellemesen tölthették el az idejüket, igazi családias hangulatban.

 

tánczos

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet