24 millió egy balesetért

Mintegy 24 millió forintos kártérítést és 300 ezer forintos havi járadékot ítélt meg a Legfelsőbb Bíróság Koszogovits Andreának, aki egy hat évvel ezelőtt táncpróbán balesetet szenvedett a szombathelyi Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban.

Mintegy 24 millió forintos kártérítést és 300 ezer forintos havi járadékot ítélt meg a Legfelsőbb Bíróság egy hat évvel ezelőtt táncpróbán balesetet szenvedett lánynak és édesanyjának a Vas Megyei Művelődési és Ifjúsági Központtal szemben. A döntést elfogadta a megyei önkormányzat, melynek elnöke azt mondta: megszületett az első amerikai típusú kártérítési ítélet.

A bénulással járó baleset hat éve érte az akkor 17 éves szombathelyi Koszogovits Andreát. Egy újságíró kérésére az akrobatikus rock and rollt táncoló páros próba után visszament a művelődési ház próbatermébe, hogy bemutasson egy figurát a fotósnak. A lány egy dobás után rosszul ért földet, és csigolyája megsérült. Azóta tolókocsihoz van kötve.

Az alperes szombathelyi Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ, illetve fenntartója, a megyei önkormányzat eddig már 2 millió forint nem vagyoni és 275 ezer vagyoni kártérítést fizetett Koszogovits Sándornénak, a lebénult lány édesanyjának. A Legfelsőbb Bíróság mostani döntése alapján pedig - a kamatokkal és perköltséggel együtt - több mint 24 és fél milliói forintot kell megtérítenie. Mindezen túl a bíróság Koszogovits Andrea javára havi 157 ezer, édesanyja javára pedig 148 ezer forintos havi járadékot állapított meg. Az indoklás szerint "ezen összegek tartalmazzák mindazon, a normál életvitelt meghaladó pluszköltséget, amelyek a balesetből adódó életminőség-megváltozás miatt merülnek fel".

Markó Péter, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke tudósítónknak úgy nyilatkozott: valószínűleg "az első amerikai típusú kártérítési ítélet" született meg Magyarországon. Véleménye szerint a bíróság nem mérlegelte, hogy a fenntartót mekkora mértékben terheli ezzel az összeggel. Markó Péter hozzátette: a megyei önkormányzat nehéz gazdasági helyzetben van, komoly gondot okoz ennek az összegnek a kifizetése. Az ítélet a megyei művelődési központot sújtja, amelynek fenntartója a baleset időpontjának 50-50 százalékban a megyei önkormányzat és Szombathely önkormányzata volt. Markó szerint ezért a városnak is ki kell vennie részét a kártérítésből.

Dr. Kövesdi Zoltán, a szombathelyi közgyűlés jogi bizottságának vezetője szerint a megyeszékhely munkáltatói jogot már nem gyakorol a művelődési intézmény felett. Mivel intézményirányító társulás sincs a két önkormányzat között, úgy véli, a várost nem terheli anyagi felelősség az ügyben.

G. J.

Forrás: Népszabadság, 2001. április 30.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet