Szemétkedés

Szemétkedés Egy ország jóléte leginkább lomtalanításkor mérhető le - tanultam még anno gimnáziumban magyartanáromtól. A megállapítás pár kilométerre az osztrák határtól könnyen csekkolható lenne, feltéve ha gyorsabb lennék több száz honfitársamnál, akik már jó előre értesültek sógoraink lomkiszórási terveiről.

Egy ország jóléte leginkább lomtalanításkor mérhető le - tanultam még anno gimnáziumban magyartanáromtól. A megállapítás pár kilométerre az osztrák határtól könnyen csekkolható lenne, feltéve ha gyorsabb lennék több száz honfitársamnál, akik már jó előre értesültek sógoraink lomkiszórási terveiről.

Itt is őrzik a placcot
Természetesen az értesülésnek ára van, egy-egy precíznek mondható hulladékgyűjtési címlista 500 és 2000 Ft közötti áron cserél gazdát. A nagy nap előtt már megindul a népvándorlás. Magyar testvéreink utánfutós Ladáikkal megszállják az osztrák területeket és testi erejük, valamint famíliáik nagysága sorrendjében annak rendje-módja szerint felosztják a placcot. Más felségterületére portyázni roppant egészségtelen, de általában ezt mindenki megtapasztalja az első alkalommal. (Ha szájhagyomány útján még nem értesült a veszélyről, akkor hamarosan megismerkedhet a szájonvágás hagyományosnak tekinthető módszereivel.)

Aki kapja, marja
És hogy miért olyan népszerű EU-s szomszédunk kidobott holmijai között matatni? A válasz egyszerű: a magasabb életszínvonal miatt. Amíg nálunk az elromlott, kivénült, másra már nem használható dolgoktól válunk meg fájó szívvel, addig osztrák szomszédainknál jócskán akadnak olyasmik, amiket egyszerűen megúnt a gazdájuk, vagy újabbra cserélt. Néha egész kincsesbányával érkeznek haza a szemfüles lomvadászok: működőképes számítógépek, hűtők, színestelevíziók, alig használt bútorok jelentik az aranyrögöket, de bőven akad egyéb "újrahasznosítható" hulladék is. Néha megesik, hogy a túlbuzgó lomgyűjtők véletlenül felpakolják az utánfutó aljára a házigazda vadonatúj, több tízezret érő kerékpárját, esetleg némi személyes használatú tárgyát is, vagy éppen a kerti törpének kél lába, de ha sietni kell, akkor nem figyelhet mindenre az ember gyereke.Következő vasárnap megélénkül a zsibi és gyorsan gazdára találnak a lomok. Ilyenkor igazán jó üzletet is lehet kötni, ha az eladó nincs tisztában portékája értékével.

Harcias guberálók Szombathelyen
De mi a helyzet a mi házunk táján? Ezekben a hetekben Szombathely több városrészén is szerveztek lomtalanítási akciókat, általában szombati napra. Sokan már pénteken kikészítették a feleslegessé vált tárgyaikat, gondosan elrendezve, el ne hordja a szél a könnyebb lomokat. A péntek este városunkba érkező külföldiek akár Ázsiában is érezhették volna magukat, mivel az utcákat ellepték a bicikli után kötött kis kocsival szlalomozó lombúvárok. A zsírosabb falatokért sok helyen dúlt a harc. A szópárbajok mellett néha egy-egy ököl is elsült. A legharciasabbak a színes szoknyás, sok pereputtyos asszonyok voltak, akik nem átallották megrugdosni és leköpdösni azokat, akik az általuk is kiszemelt dologra vetettek szemet. Fotós kollégánknak a "Rohadjon ki a szemed, te g*láda, hogy tapossam ki a beledet..." kezdetű áldás és egy repülő borosüveg jutott (valószínűleg nem visszaváltható).

Kifosztottak és érintetlenek
A lomkupacok szüzességének megállapításához nem kell nagy szakértelem. Ahol a szemetet az út közepén fújja a szél és az epicentrum hat-nyolc méteres körben koncentrálódik, ott már nincs mit keresni senkinek, szinte biztos, hogy már minden értékesíthető portéka gazdára talált. Gondos és tiszta válogatásra nincs idő, "az utcán farkastörvények uralkodnak" (sic!).
A guberálók legfőbb segítői a gyerekek, akik profi módon "terítik az anyagot", hogy már csak szemezgetni kelljen belőle, másrészt felderítőként is előreküldhetők és nem utolsósorban ha összecsapásra kerül a sor, akkor valószínűleg az a győztes, akinek a kölyke a legszívbemarkolóbban tud visítani.

Szombat délre aztán helyreáll a rend. Az utolsó szeméthalmot is elnyeli a Városgazdálkodás gyűjtőkocsija a guberálók nagy részét pedig a kocsmák jótékony félhomálya.

Tánczos

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet