Orbán Viktor Egyházashetyén

"Nagy napra ébredtek ma az egyházashetyeiek. Délelőtt tizenegy órakor a község és a környék apraja-nagyja már izgatottan várta, hogy megpillanthassák a kormányfőt" - így kezdődhetett volna tizenöt évvel ezelőtt a híradás a miniszterelnök látogatásáról.

"Nagy napra ébredtek ma az egyházashetyeiek. Délelőtt tizenegy órakor a község és a környék apraja-nagyja már izgatottan várta, hogy megpillanthassák a kormányfőt" - így kezdődhetett volna tizenöt évvel ezelőtt a híradás a miniszterelnök látogatásáról.

Csakhogy Berzsenyi Dániel szülőfalujában ezúttal nem Lázár György, hanem Orbán Viktor vizitált szombaton. Méghozzá ballagáskor, így a Nyugat néhány perces késéssel érkező tudósítója is talált még magának ülőhelyet a színpaddal szemben, az út szélén sorakozó békebeli székek egyikén.

A ballagással azért nem lehet konkurálni...
Ez egyben azt is jelentette: nem biztos, hogy a négyszáz lelket számláló falu minden lakója kivonult a millenniumi zászlóavatásra...

Nem mintha nem lenne népszerű ember a kormányfő, illetve nem adóznának tisztelettel az egyházashetyiek Berzsenyi Dániel születésnapjának, de ha a gyerek ballagása és a jeles nap között választani kell, akkor...

Viszont a médiarabszolgáknak nem volt alternatívájuk, így nyolc operatőr, hat fotóriporter, kilenc újságíró követte a miniszterelnök minden lépését. Tizenegy előtt néhány perccel lépett ki polgármesteri hivatalból Orbán Viktor, Egyházashetye polgármestere, Majthényi László társaságában. Mielőtt a protokoll vendégekkel együtt elindultak volna Berzsenyi szülőházához, Orbán Viktor elkezdte keresni a "Tanár urat". Hamarosan előkerült a Tanár úr is, azaz Nemeskürty István is. Profi politikushoz méltóan a kormányfő sok emberrel kezet fogott, barátságosan megsimogatta a karon ülő gyermekeket, és a menet szép lassan átvonultak az ünnepség színhelyére.

Ki jött el és ki nem?
Rövid leltárt készítettünk, kik követték közvetlenül a "főnököt". Az érthető, hogy térség országgyűlési képviselőin (Kovács Ferenc, Györkös Péter) kívül ott láttuk a menet élén a környékbeli települések polgármestereit és Markó Pétert, de feltűnt néhány szombathelyi illetőségű egyén. Például Szabó Gábor polgármester, Prugberger Emil alpolgármester és Varga Zoltán megyei sportigazgató. (Aki ezúttal különösen jó érzékkel választott reggel inget a sötét öltönyéhez, ugyanis Orbán Viktor, hozzá hasonlóan, mélykék kék inget viselt ezen a napon.)

Meglepő módon, az ünnepség alatt Szabó polgármestert nem, Prugberger alpolgármestert viszont közvetlenül a szónoki emelvény mellett, a potentátok számára fenntartott helyen állhatott.

Az még érthető, hogy a tömegben feltűnt Gyimesi József országgyűlési képviselő és családja is. Viszont a kívülálló számára rejtély, miként került a notabilitások közé Kovács Jenő, a közútkezelő kht. igazgatója. A hírek szerint a személyes kapcsolatoknak köszönhető, hogy Ivanics Ferenc, a szomszédos megyei közgyűlés elnöke is ott volt az ünneplők első sorában. Ahol persze voltak hivatalból megjelent államtitkárok is...

Nemzeti egység
Maga az ünnepség egy volt a sok közül. Legfeljebb annyiban más, hogy az elmúlt évtizedben Hetyére települt vasi értelmiségiek személyes kapcsolataik révén a Fidesz első számú vezetőit ellenzéki korukban minden évben vendégül látták a Hetyei Napokon. Így sikerülhetett személyesebb hangvételűre a millenniumi zászlóavatón Orbán Viktor szónoki beszéde.

A miniszterelnök egyébként láthatóan felkészült, avagy felkészítették...
Annyi bizonyos, hogy a történelem vérzivataros évtizedeit felidéző beszédet hallva az értő fülek újra felfigyelhettek a nemzet egységet, a nemzet összefogását sürgető gondolatokra. Csalhatatlan jeleként annak, hogy a Fidesz irányt váltott, a kirekesztő politizálás helyébe a közös jövő közös reménye szlogen lépett.

Hiányzott a megye koszorúja
A zászlólobogtatás, iskolások, tanítók produkciói után a megye vezetői a maguk módján szintén emlékezetessé tették az Orbán-látogatást. Ambrus Lajos író, aki az ünnepségen az összekötő szövege mondta, a Berzsenyi-ház megkoszorúzására szólította a vendégeket. Először a miniszterelnök és a polgármester lépett elő, majd következtek a megye vezetői, a megye országgyűlési képviselői. Ők pironkodva mutatták: nincs náluk koszorú... Így esett, hogy a megyei notabilitások koszorú nélkül sétáltak el a házhoz, hajtottak fejet az emléktábla előtt és vonultak vissza a meghökkentő aktus után.

Dél is elmúlt már, mire elénekelték az ünnepségét végét jelentő Szózatot a résztvevők.

Biztonsági emberek gyűrűjében
A tömeg ezután nem széledt szét. Nagyon sokan szerettek volna kezet fogni, autogramot kérni Orbán Viktortól. A biztonsági emberek kedvenc programja, amikor a tömeg gyűrűjében kell vigyázni a célszemély épségét. Addig, amíg a miniszterelnök a fogadás helyszínére elvonult, az avatott szemek megfigyelhették, miként kell a fontos emberre vigyázni. Az erősebbek szoros gyűrűbe vonták, úgy, hogy csak egyetlen irányból vonulhassanak eléje a "rajongók".

Aztán láthattuk a magas, vékony, napszemüvegest, aki mindig a fontos ember közelében volt. Kezében aktatáskára emlékeztető fekete bőrtáska, amely valójában összehajtogatott "fémpajzs", melyet egy mozdulattal kibontva, a test elé tartva, az esetleges merénylet alkalmával megmentheti a célszemély életét.

Jöjjön velünk focizni!
Az aláírásgyűjtők között többségben voltak a nők és a gyerekek, de akadt, aki nem kért, hanem adott. Egy konszolidált úriember borítékba helyezett fényképet nyújtott át Orbán Viktornak: ha jól hallottuk a tömegben, akkor a németországi Kokó-meccsen készült a felvétel, s azon Viktor éppen a győzelmet ünnepli.

Arról, mi történt a fogadáson, majd egy másik alkalommal, a meghívottaktól szerzett információk alapján számolunk be. Azt viszont elárulhatjuk, mivel mentette ki magát Orbán Viktor, amikor egy helybeli fiatal a hagyományos délutáni focimeccsre szóló meghívást tolmácsolta.

"Sajnos nem maradhatok, mert időm nem engedi. De különben sem fociznék, mert holnap bajnokim lesz a megyeiben, és Csákvár ellen mindig rangadót játszunk."

Somos Zsolt

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet