Szombathelyi özönvíz - foglyul esett utasok

Két órás esőzés bénította meg Szombathely közlekedését kedden délután. A nagy mennyiségű csapadék egy helyijáratos buszt is túszul ejtett, utasokkal együtt.

Két órás esőzés bénította meg Szombathely közlekedését kedden délután. A nagy mennyiségű csapadék egy helyijáratos buszt is túszul ejtett, utasokkal együtt.

A többnapos kánikula után megváltásnak tűntek az égen gyülekező felhők, azonban ekkora felhőszakadásra senki sem számított. A trópusi esőzésekhez hasonlatos vihar villámgyorsan csapott le a városra. Pillanatok alatt megteltek az üzletek és az eső elől fedezéket nyújtó beugrók lengén öltözött járókelőkkel, akik reménykedtek, hogy futózáporral van dolguk. Nos, nem nekik lett igazuk. Az eső kitartóan esett két órán keresztül. A város szélén található meteorológiai állomáson 31 mm esőt regisztráltak, ami a tavalyi júliusi esőmennyiségnek csaknem a fele. A csatornák is hamar feladták a reménytelen küzdelmet, így a város több pontján bokáig érő vízben gázolhattak a gyalogosok és az autósok, de volt, ahol még ennél is rosszabb volt a helyzet.

A Zanati úti aluljáró két dologgal hívja fel magára a figyelmet évek óta: vagy egy magasabb teherautó platóját borotválja le, vagy csónakázásra invitálja a gyanútlan autóvezetőket. Most ez utóbbival örvendeztette meg a "7 E" jelzésű csuklós-busz utasait, ugyanis a jármű nemes egyszerűséggel kerékagyig merült az aluljáróba leömlő vízbe és megfeneklett. Az utasok kétségbeesve figyelték az egyre emelkedő vízszintet, de a busz belsejét biztonságosabbnak ítélték, mint hogy kievickéljenek a "partra", bár a koszos lé már az alsó lépcsőket nyaldosta.

A járhatatlan utat azonnal lezárták, ezzel még tovább tetézve a közlekedési káoszt, jókora kerülőre kárhoztatva a munkából hazafelé tartókat. Közben a busz kiszabadítására expedíciót indított a Volán és egy vontatójárművel néhány próbálkozás után sikerült szárazra húzni a pórul járt buszt. A félórára tússzá vált utasokat pedig egy száraz mentesítő járattal, pótjegy váltása nélkül juttatták el eredeti úti céljukhoz.

Bár a történet a buszon ülők számára happy end-del végződött, ezen a délutánon mégis sokan vették a szájukra a Volán nevét. Az esőben várakozó utasokat senki nem tájékoztatta arról, hogy járatok maradnak ki, még a gyűjtőhelynek számító vasútállomáson sem. Arra a kérdésre, hogy "mikor indul végre busz a városba?" az egyik buszsofőr flegmán egy "Honnét tudnánk?"-kal válaszolt, ami a locsogó eső ellenére is felszította az utasokban szunnyadó szikrát és lélekmelengető anyázás kezdődött. Akik telefonon kívántak információhoz jutni, azok a Volán számának tárcsázása után a "hívott szám átmeneti túlterheltség miatt nem kapcsolható" üzenettel találták szembe magukat.

Az eső közben elállt, a víz leszivárgott a csatornába, a Szombathely "másik partján" rekedtek is átkelhettek, megy minden a régi kerékvágásban. A Zanati úti aluljáró is már új áldozatokra vadászik. Ha nem csal a statisztika, akkor most egy kamion platója lesz soron. Abban pedig csak reménykedhetünk, hogy nem éri el Szombathelyt valami "igazi" természeti katasztrófa. Mert akkor jajj nekünk...

tm

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet