Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

127 éve született Derkovits Gyula, Szombathely egyik leghíresebb képzőművésze

Posztumusz Kossuth-díjas magyar festő és grafikus. Sajátos, rá jellemző művészetet alakított ki a modern nyugat-európai stílusirányzatok. Egyik leghíresebb alkotása a Dózsa-sorozata.

1894. április 13-án született Derkovits Gyula, Szombathely egyik leghíresebb képzőművésze, akiről a szokásokhoz híven most is megemlékezett a város.

Bonyhádi Zoltán/Szombathely MJV

A róla elnevezett lakótelep három önkormányzati képviselője, Horváth Soma alpolgármester, Kopcsándi József és Czeglédy Csaba, valamint a Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola igazgatója, Reichert Judit koszorút helyezett el ma a Rohonci úti Derkovits-szobornál, amit Varga Imre készített 1977-ben.

Bonyhádi Zoltán/Szombathely MJV

Derkovits Gyula (Szombathely, 1894. április 13. – Budapest, 1934. június 18.)

Posztumusz Kossuth-díjas magyar festő és grafikus. Sajátos, rá jellemző művészetet alakított ki a modern nyugat-európai stílusirányzatok (az expresszionizmus, a kubizmus és a konstruktivizmus) mentén.

Témáit a hétköznapi életből vette, a szegény embert és környezetét festette meg, de a természet is megjelenik képein, s főleg karakterisztikus alakjai mély benyomást keltenek. A grafikai és festészeti technikának, de még a kisplasztikák készítésének is nagy mestere volt, fametszet, rézkarc egyaránt került ki a keze alól. Ismeretesek kevés számú agyag- (később műkőbe öntött) és faplasztikái is.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Tovább az oldalra