Hogyan próbáljuk meg átvágni a fináncot?

Azt mondta egyszer valaki: "- Aki a határon átlép, az csempész.", ugyanis az emberek többsége nincsen tisztában a törvény előírásival, vagy tudatosan szegi meg azokat.
Azt mondta egyszer valaki: "- Aki a határon átlép, az csempész.", ugyanis az emberek többsége nincsen tisztában a törvény előírásaival, vagy tudatosan szegi meg azokat.

Újra és újra bebizonyosodik, hogy az ember az egyik legfurcsább állatfaj a Földön. Ebből következik, hogy a csempész állatfajnak három alfaja van.

A csempészek rendszerezése
Az első a "csempészusz tudatlanikusz", avagy a tudatlan csempész, aki nem is sejti, hogy törvényt sértett. Itt a vámhivatalon múlik, hogy pár ezer forint miatt is eljárást indít ellene, vagy rugalmasan kezeli a helyzetet.
A második a "csempészusz alkalmikusz" az alkalmi csempész. Ő már tudja, hogy tiltott úton jár, de: "úgyis csak egyszer teszem, olyan nagy baj nem lehet..." felkiáltással, ügyesen vagy kevésbé ügyesen elrejtve az elrejtendőt próbál a határon átlépni, és a vámvizsgálatnál már késő a bánat.

A harmadik, a legveszélyesebb a "csenmpészusz hivatászusz" a hivatásos csempész, aki rendszeresen, haszonszerzés célzattal, magának, vagy megrendelésre (és itt lép be a képbe a vámorgazdaság, ami a csempészet szoros velejárója) sérti meg a törvényeket.

Hogyan lehet lebukni?
A csempészet pszichológiája azt mutatja, hogy bármennyire is igyekszik palástolni (vagy talán éppen ezért), amikor az ember tilosban jár, viselkedése megváltozik. Számtalan apró jelből lehet következtetni: zavart, túl ideges vagy túl nyugodt, kéze remeg, verejtékezik, túl előzékeny vagy túl elutasító, csábítgat, fenyegetőzik, kapkod. És itt jön a "fináncusz hungarikusz" a magyar finánc, aki ezeket és más tényezőket mérlegelve, a kockázatelemzést segítségül hívva próbálja a határon átlépőket megszűrni.

A legnehezebb dolga a tudatlan és hivatásos csempészekkel van. Az elsővel azért, mert nem is tudja, hogy törvényt sért, ezért nála a jelekből következtetni nem lehet, a hivatásos pedig színészeket megszégyenítő ügyességgel tudja a begyakorolt tisztes polgár szerepet eljátszani. Ez nyerő! Az alkalmi csempész pedig az esetek nagy részében a "könnyű préda".

Az alkudozások ideje
És most nézzük meg a lebukás pillanatát. A vámvizsgálat sorrendje a következő: 1. jelentkezési kötelezettség - vagyis odagurulsz a vámos elé. és átnyújtod az útleveledet. 2. áru bejelentési kötelezettség - vagyis ő megkérdezi, hogy van-e valami bejelenteni valója...? Te meg válaszolsz valamit. 3. áru bemutatási kötelezettség.
Ha te valótlan mondasz a 2-es pontnál, már csempész is vagy, és ha ezek után előkerül, amit te gondosan elrejtettél, peched volt.

A lebukás pillanatát követő "variációk reakcióra" című műsor pedig végtelen. Van, aki sztoikus nyugalommal tűri a következményeket, de ez a legritkább. A legtöbben alkudoznak, könyörögnek, fenyegetőznek, mentegetőznek: "nem tudtam, hogy vámköteles...", "elfelejtettem bejelenteni...", "most ilyen semmiségből ügyet csinálnak?...", "a nagy halakat kapnák el inkább...", "megbeszélhetnénk?", "had vigyem el, ez nekem sürgősen kell, holnap hozok ide helyette ugyanilyet..." (de hiába, a vámáru innét már bűnjel) "én nem fizetek büntetést, inkább leülöm...", és a végtelenségig lehetne sorolni.

Most miért kockáztatunk?
Nagyobb értékű műszaki cikkeket, tartozékokat, mobiltelefonokat változatlanul nagy előszeretettel próbálnak meg becsempészni. Az alkoholtermékek még mindig kelendőek, a cigaretta csempészete is rendkívül megerősödött, és itt van a kábítószer. Ma már nemcsak tranzit ország, hanem cél ország is vagyunk, és hiába a drogellenes törvény szigorítása, a könnyű pénzkereseti lehetőség még mindig sokakat csábít arra, hogy vállalva a lebukás kockázatát, így próbáljanak meggazdagodni.

Ne felejtsük azonban: A törvény nem tudása nem mentesít a következményeitől. A jogszabály nem tesz különbséget alkalmi és hivatásos csempész között. ugyanolyan büntetést kap mindkettő...

Ami a csempészetről tudni kell
A csempészet mióta vámhatárok léteznek, egy illegálisan működő kereskedelmi forma, főleg ha üzletszerűen gyakorolják. De mi is az a csempészet?
A Btk.(Büntető törvénykönyv) 312.§ (1) a., pontja szerint:
Aki vámárut vámellenőrzés alól elvon, vagy a vámteher, illetve a vámbiztosíték megállapítása szempontjából lényeges körülmények tekintetében valótlan nyilatkozatot tesz.

A törvénytényállások szövegei sokszor még azok számára is nehezen értelmezhetők, akik jártassak ezekben, hát még nekünk átlagembereknek, ezért a tisztánlátás érdekében egy kicsit járjuk a fenti mondatot.

Csempészetet csak vámárura lehet elkövetni, de vajon mi is ez? A legegyszerűbben úgy lehetne megfogalmazni, amit a határon behoztak, akár ideiglenesen, akár véglegesen, és a vámköteles keretet meghaladja. Az értékhatár nem kereskedelmi forgalomban, (magánforgalomban) 31700 Ft. Kereskedelmi forgalomban (vállalkozásoknál, vállalatoknál, cégeknél) értékre tekintet nélkül kell vámot fizetni.

Ha csempészünk, megsértjük az államhatáron lebonyolódó áruforgalom tisztaságát, és mivel nem fizetünk vámot, megrövidítjük a központi költségvetést. Attól függően, hogy mekkora csempészett tárgy értéke: 50000-ig szabálysértést, 50001-től 2000000,-ig vétséget, 2000001,-től bűntettet követünk el.

Mivel azonban bűncselekményt csak szándékosan lehet elkövetni, a gondatlan elkövetés értékre tekintet nélkül szabálysértés lesz. Súlyosbító körülmény lehet viszont az elkövetési érték, ha üzletszerűen, bűnszövetségben, a kulturális javak körébe tartozó tárgyra, vagy ha bűnszervezet tagjaként követték el.

Az elkövetési magatartás kétféle lehet: 1. Egyszerűen elrejtjük a dolgokat a finánc elől. 2. Nyilatkozunk ugyan a vámáruról, de a benyújtott számla a valós értéknél kevesebbről szól.

non

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet