Merjünk nagyok lenni?!

Régóta téma Szombathelyen az új levéltár, de a végső lökést, hogy foglakozzunk az épülettel, az Internetezők adták: a városkép megannyi csúfsága közül ezt jutalmazták Citrom-díjjal.

Régóta téma Szombathelyen az új levéltár, de a végső lökést, hogy foglakozzunk az épülettel, az Internetezők adták: a városkép megannyi csúfsága közül ezt jutalmazták Citrom-díjjal.

A flaszter-polgár már csak ilyen: örökké morgolódik. Tegyük hozzá, rosszindulat helyett leginkább a jobbító szándék vezérli. Egyébiránt anno a városközpontban üres telkén hosszú évekig csúfoskodó gödröket sem kedveltük. Most, amikor végre építettek rá - levéltárat, üzleteket, irodákat, parkolót - megint csak elégedetlenkedünk. A parkoló lejáratát a népnyelv síugrósáncnak, a monstre szellőzőnyílásokat pedig egyszerűen krematóriumnak csúfolja. Sőt nem átall rosszízű megjegyzéseket tenni a kizárólag neki emelt mediterrán kapuzatra is. Pedig itt Szombathelyen most mertünk nagyok lenni...

De milyenné?
A belsikátorban található Levéltár tövében, egy bunkernek álcázott szellőző oldalához, az újonnan felállított ülőkékre csapódunk: induljon hát a szem sétája. Két nekifutásra, két különböző útitárssal: egy nevére kényes építésszel (legyen MS Mester), akire a helyi telefonkönyv bogarászása közben leltünk, és város jelenlegi főépítészével, Kutnyánszky Lászlóval (KL).
MS: Terjedelmes épület, kevés ablakkal, hatalmas osztatlan felületekkel. A tervezést elsősorban a funkció határozhatta meg. Messziről látszik, ez egy raktárhelység, kevés az ablak, nagy a tömeg, és csarnokszerű a forma.
Talán nem kellett volna egy ilyen épületet pont a belváros egyik legértékesebb helyére építeni. Máshol nem szúrna ennyire szemet. Tervpályázatról sem hallottam, pedig ekkora beruházásnál illett volna, nem is helyit, legalább országosat kiírni.
KL: Amikor az ötlet megszületett, én még mezei építész voltam. Történetéről csak annyit tudok, amennyit hallottam: állítólag a beruházók sokáig töprengtek azon, hogy az új levéltárat hova is helyezzék el. A lehetőségek között szerepelt a volt orosz laktanya és a Szőllősi úton a kastély épülete is. Annyi biztos, levéltárat semmiképpen sem lett volna szabad erre a frekventált területre építeni, más megoldást kellett volna keresni!

A Mediterrán ház hiányáról, és a sikátor új hangulatáról
MS: Nincs stílusa, legalábbis az általam ismertek egyikébe sem sorolható be. Neo-eklektikusnak jó indulattal sem nevezhető, a high-techtől és az organikus építészettől is nagyon messze van. Engem az APEH székházra emlékeztet, hiszen az sem igazán illik bele a környezetébe. Nem véletlen a hasonlatom, hiszen tudom azt, hogy ugyanaz az építész tervezte. (Heckenast János, a szerk.) Akit egyébként egy kifejezetten jó szakembernek tartok, ezért sem értem azt, amit látok.
KL: Szívem szerint azonban semmit sem építettem volna ide, inkább megmentettem volna a Mediterrán házat.
De ha már egyszer ide került: nem szabadott volna egy hatalmas, egybefüggő tömbből kialakítani. Látatlanban mondom: ezt a funkciót több kisebb, jobban a sikátorba illeszkedő épületből is meg lehetett volna oldani.
MS: A Belsikátorra néző súlyos homlokzattal a Forgó elvesztette a hangulatát, ide egy sokkal mozgalmasabb épület kellett volna építeni. Nem hiszem, hogy itt az építész diktált volna, a kényszer szülte, beruházó által diktált megoldásokat látok. A Mediterrán ház csúfos eltávolítása pótolhatatlan veszteség.

A levéltár oldalában felszerelt üres hirdetőtáblákról:
MS: Kicsinyes megoldás, a nagy ürességet valamivel takarni, ellensúlyozni kellett. Ezt elegánsabban is meg lehetett volna oldani, például besüllyeszteni a falba.

A síugrósánc avagy a parkosított betonlejtő:
MS: Én ilyet még nem láttam! Azonban úgy tudom, ez nem a tervező hibája, ugyanis ő is örökölte ezt a megoldást. Általában a mélygarázs bejáratát elrejtik, az épületbe helyezik el, itt valami miatt ezt nem tették meg. A helyen egy hangulatos, kiülős, éjszaka is benépesülő terecskét képzeltem volna el, ahol, mivel a környéken kevesen laknak, akár koncerteket is tarthattak volna. Helyette van egy újabb felszabdalt, ezáltal használhatatlan helyünk.
KL: Fogalmam sincs a gépkocsi lejáratot miért egy felső tetővel ellátott, mesterséges lejtővel oldották meg. Talán a hótól akarták így megvédeni? Szerintem esztétikusabb lett volna, ha a gödör fölé nem emelnek semmit, ha igen, akkor is mondjuk egy üvegtetőt. De ha már így alakult, a síugrósáncból például a zöld tető helyett egy lelátót is ki lehetett volna alakítani, már csak egy kis színpad kellett volna elé.

Bunker vagy krematórium?
MS: A mélygarázs szellőzését sokkal esztétikusabb is meg lehetett volna oldani. Az persze többe került volna. Bent a parkoló oldalában, a mediterrán kapu mögött a piramisra emlékeztető megoldást már sokkal intelligensebbnek tartom.
KL: A belvárosban parkolóhiány van, különben pedig a törvény is előírja, hogy minden új beruházásnak saját területén kell gondoskodnia a parkolásról. A mélygarázs tehát szükséges, annak pedig szellőznie kell. Ezek funkciójukban biztosan megfelelnek az elvárásoknak, azonban esztétikailag nem igazán jók. Gondolom, elsősorban az anyagiak határozták meg a formájukat.

Diadalív árnyékában, egy sehová nem vezető kapu:
MS: Egy pótlék, jelzés a város felé, egy épület (a Mediterrán ház) mementója. Nyugaton, legalábbis kulturált helyeken az ilyen épületeket megőrzik. Ez a kapu nekem így csak egy geg.
KL: Csak a helybéliek tudják, mire is emlékeztet ez a kapu. Aki soha sem hallott a Mediterrán házról, nem érti mire ez, hiszen sehová sem vezet. Az ilyen kapunak invitáló hatása van, a mögötte lévő hátsó udvaron azonban semmi olyasmi nincs, amiért érdemes rajta átmenni.

A sóhajok sárga hídja:
MS: Megint csak azt kell mondanom, igénytelen. Lehetett volna egy tetszetősebb, üveg-fém hidat építeni, nem pedig CK lapokból összetákolt valamit. Egy igazit, nem pedig egy utólag, giccses rátétekkel díszített, megemelt folyosót.
KL: Az összeköttetés sem túl szerencsés, bár nem jártam még benne, de nekem úgy tűnik, ez a folyosó túl szűk. Ráadásul a megjelenése is rendkívül előnytelen.

A déli fal (A Spar felöli rész), a szellőzőkkel, és az üresen álló irodákkal:
MS: Egyhangú, minimál architektúrával, csupán az eresz alatt vannak díszek, ezek is látszatmegoldások. Nem tudom, mi van bent, hiszen a megrendelő igényeihez és pénztárcájához mérten kell a terveket kialakítani. De annyi biztos, tagolni lehetett volna, ritmust, játékosságot belevinni. Az eladó üzlethelységek csendes irodának megfelelnek, azonban a szellőzők miatt a kirakatokat nem lehet látni, ráadásul a gyalogos forgalomtól is teljesen elzártak. Kíváncsi leszek, így kinek kellenek!

Utóhang:
MS: Már egy ideje mi építészek is nézegettük, és egyre csak szörnyülködtünk, mi is került ide! Szakmai berkekben is csak találgattuk, miért lett ez ilyen? Egy épület 50 évre készül, tehát ez a mi életünkben már biztosan itt marad. Ahogy elnézem vasbeton vázas, úgyhogy idővel a kitöltő elemeket ki lehet majd cserélni, az ablakok helyzete is megváltoztatható, de a szerkezete adott lesz.

Nyugat

Vonatkozó cikkeink:
Mediterrán végzet (1999. 12.13)
Akció egy házért (1999.09.13)
Síugrósánc a belvárosban
Felavatták a belvárosi ugrósáncot

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet