A sofőr is elment

Meghalt a két és fél évvel ezelőtti, 18 halálos áldozatot követelő Deutschlandsbergi busztragédia sofőrje. Kolcsár Józsefet, aki maga is súlyos belső sérüléseket szenvedett a baleset során, 46 évesen, kórházban érte a halál.

Az egész országot megdöbbentő baleset 1999. január 24-én, az ausztriai Deutschlandsbergnél történt. A kőszegi és szombathelyi diákokat szállító busz  a sítábor első napján a szállásra tartva egy lejtőn felgyorsult, a domboldalnak ütközött, majd a mélybe zuhant. A baleset következtében 18-an haltak meg és 28-an sérültek meg, köztük tizenöten súlyosan.

A rendőrségi vizsgálat akkor azt derítette ki, hogy a tragédiát a 20 éves Neoplan busz fékrendszerének műszaki meghibásodása, illetve a sofőr vezetési hibája okozta. Kolcsár József maga is súlyos belső sérüléseket szenvedett a baleset során, később szívinfarktust is kapott, és pszichiátria kezelés alatt állt.

Az osztrák hatóságok  a busz vezetőjét 1999. májusában gondatlan veszélyeztetés miatt három év börtönre ítélték. Az indoklás szerint Kolcsár tudott a műszaki hibáról, ráadásul rosszul választotta meg a vezetési sebességet is. A büntetésből 19 hónapot töltött le a grazi börtönben. Egy évvel ezelőtt, rossz egészségi állapota miatt hazaengedték Magyarországra. Azóta Szombathelyen élt visszavonultan.

Pénteken bekövetkezett halála előtt a Vas Megyei Markusovszky Kórház intenzív osztályán ápolták, élete utolsó napjaiban már kómában volt. Rendkívül rossz fizikai és pszichés állapota vezetett 46 évesen bekövetkezett haláláig.

A baleset egyik súlyos sérültje, a most 19 éves kőszegi Cserkuti Gábor jelenleg is rehabilitáció alatt áll, száz százalékos rokkant, agysérülése következtében szinte alig lát, mozgása nehézkes.

Édesanyja Cserkuti Istvánné a buszsofőr halálának hírére úgy fogalamzott: mint embert nagyon sajnálja Kolcsár Józsefet, de míg él, nem tud megbocsátani, hiszen fia neki köszönheti azt, hogy már soha nem lesz olyan ember, mint a baleset előtt.

Cserkutiék a mai napig küzdenek azért, hogy fiuk teljes életet élhessen. Gábor túlvan több rehabilitációs kezelésen, és szeptembertől iskolába fog járni, gyógyíttatása azonban óriási összegeket emészt fel, melynek megszerzéséért folyamatos harcban állnak a biztosítóval.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet