Polgár-gulyás védegylet módra

Se vurstli se virsli, ez a piknik nem majális. Délidőben nótaszó helyett - imádság után, és foci előtt - jön a kultúra, benne a közös ügy: a független és etikus sajtó, tehát a Heti Válasz.

Se vurstli se virsli, ez a piknik nem majális. Délidőben nótaszó helyett - imádság után, és foci előtt - jön a kultúra, benne a közös ügy: a független és etikus sajtó, tehát a Heti Válasz.

A Polgári Védegylet Nyitra utcai szombati búcsújáról már csak a szabad nép hiányzik, ők ezen a szombaton valahol máshol vertek tanyát.

Gulyás-imázs imádsággal, kenyérrel és...
A konzervatív koszt dicséretes, a bográcsgulyás védegylet módra két szelet kenyérrel megbolondítva elragadó élvezet. A sátor oldalában a meglett korú hölgy is elégedetten mormolja: "Ilyen jót még sohasem ettem." (Elgondolkodtató.)
A szeptember-köszöntő védegyleti randevú hajrájában járunk, túl az ébresztő fúvósparádén, az ökumenikus istentiszteleten, a "Szombathely képes levelezőlapokon" című könyvbemutatón, és a lenge ruházatú tinédzserek botos táncán, a majoretten. Majd százan ácsorgunk és ücsörgünk itt a külvárosi ligetben: a hangulat családias, érdeklődők helyett jobbára csak kísérőkbe (a népes tánccsoport rokonaiba), sajtómunkásokba és a város szenátusának polgárbarát tagjaiba botlunk, ők a szervezők. Időközben azonban nő a létszám, a tábor a közeli nyugdíjas-otthon, és a hajléktalanszálló egy-két lakójával egészül ki.

A borongós, zsibbadt idő ellenére a hangulat lelkes
Bár az olcsó motorolaj nem nagyon fogy, a kicsinyke pult mögött ácsorgó árus mégsem sopánkodik, megállapítja, a felállított standon Suzuki sem kelendőbb, azt sem hordták szét, mint a vattacukrot. A nagyobbak, vagy húszan az út bal oldalára, a padokhoz rendeződnek, szembe velük, az út másik oldalán egy felmikrofonozott sátor áll, benne az illusztris vendégek gyülekeznek. A műsor munkacíme: "Sajtóhelyzet napjainkban - kötetlen beszélgetés. A valóság és a médiavalóság viszonya az írott és az elektronikus sajtóban, valamint az üzlet, a politika és a tisztességes tájékoztatás szempontjainak, viszonya a sajtóban." A meghívottak: Tellér Gyula szociológus, író, publicista, és Szőnyi Szilárd a Heti Válasz c. hetilap munkatársa.

"Az újság napjaink reggeli imája"
Vallja Tellér Gyula, majd hozzáteszi: "Ha nem kapjuk meg, elvonási tünetek is jelentkezhetnek rajtunk." Az ő feladata most a beetetés, helyesebben az elméleti aláfestés. Az egykor az SZDSZ soraiban harcoló politikus manapság már mint a miniszterelnök egyik jobb keze működik, nem csoda hát, ha előadásának gerincét a liberális sajtó túlsúlyának elemzése teszi ki.

Ki tartja életbe a liberális sajtót?
Először a fölény meglétét bizonyítja, egy-két éve összeállított statisztika eredményeit boncolgatja. Ezután sorra cáfolja azon hipotéziseket, miszerint azért gyenge a jobboldali sajtó: mert az olvasók a baloldali lapokat szeretik, és a jobboldali újságírók gyengébben írnak. Szerinte az ok sokkal egyszerűbb, ezekbe a lapokba (mint Népszabadság, 168 óra, Magyar Narancs, Népszava, Magyar Hírlap...) 98-ig a liberál-bolsevik kormány mesterségesen pumpolta a reklámbevételt, innen hát az erő. (Kérdezném, ha ez a bravúr nekik, a balnak négy év alatt sikerült, a "jobbnak" három év alatt miért nem?) Mert ugye egy újság nem az előfizetőiből él, mondja, hanem a reklámbevételekből. (Megjegyzésként felsorolnám a Heti Válasz e heti számának hirdetőit: Magyar Televízió, Magyar Nemzet és Duna Televízió.)

Amikor Juszt zsarolta Freit...
Tellér Gyula eztán egyéb szakmai titkokba is beavat, megtudhatjuk, hogy egyes - természetesen kizárólag liberális - lapok mögött manapság is kemény politikai és anyagi érdekek dominálnak, továbbá, hogy a kereskedelmi csatornák is rosszak. Értelmez egy aktuális ügyet is: "Frei Tamás, tudjuk, tévériporter. Feladata a szenzáció felfedezése, termelése.... Most azonban úgy gondolta, ő majd létrehoz egyet, megszületett a bérgyilkos-interjú. Míg Tamás a szenzáció-gyártásra adta a fejét, addig Juszt a politikában utazik, rájött a cselre, megzsarolta imígyen: ť Tamás lebuktatlak, vagy bevallod, hogy maga a miniszterelnök kért fel erre az interjúra...Ť". A végső tanulság annyi, hogy Jusztot ezért a zsarolásért senki sem vonta felelősségre, mert a liberális és kereskedelmi csatornák olyan fokon állnak, hogy...."(idáig hallom).

Mire figyel egy liberális-konzervatív lap?
A szót Szőnyi Szilárd viszi tovább, aki arra hivatott, hogy bemutassa szakmáját és lapját, a Heti Választ. A rögtönzött reklám szimpatikus: mérsékelt és higgadt. A határt a szerkesztő középen húzza meg: a cél minél több ember szája íze szerint formálni a mondatokat. Mindezt intelligens módon teszi, a negatív példákat például többnyire saját környezetében élő, jobboldalinak vallott újságírókról veszi.
Megtudhatjuk, amellett, hogy az újságírás közös ügyünk, olyan lappal állunk szemben, ami egyszerre szabadelvű és konzervatív. Ezen meglepő állítást így magyarázza: ha egy gyerek le akar ugrani a kilencedikről, minden szülő konzervatív, de hogy miként akadályozza meg, abban már lehet liberális is, például diavetítést rendez a szomszéd szobában. (Valahogy így) Ők tehát, bár jobboldalinak vallják magukat, mégis közös halmazt keresnek a szabadelvűséggel. Megtudjuk, a polgári lap kiemelten odafigyel például a nyelvi pontosságra, és arra, hogy minél kevesebb idegen szót használjon, meg arra is, hogy se "tiszteletlen kritikát", se "korlátlan tiszteletet" ne gyakoroljon. Szerinte "minden újságíró tudja milyen tábor írója", azonban ők mégis elsősorban a szakmaiságot és az objektivitást tartják fontosnak. Itt el is búcsúzik, majd egy köteg friss Választ helyez az érdeklődők elé és hozzáteszi: ingyenbe elvihető.

A program még egy kispályás barátságost is ígér: az Újságírók válogatottja nemsokára a Keleti Városrész Polgári Érdekvédő Egyesület csapatával versenghet majd. Hajrá fiúk, mi azonban hazafelé vesszük az irányt...

MataHari

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet