Ledőltek Manhattan ikertornyai, ég a Pentagon, evakuálják a Fehér Házat

Rövid időn belül két személyszállító gép repült bele a New York-i World Trade Center ikertornyába. Az irodaház déli tornya összedőlt, az áldozatok száma ezrekre rúghat. Repülőgép zuhant a Pentagonra is.

Rövid időn belül két személyszállító gép repült bele a New York-i World Trade Center ikertornyába. Az irodaház déli tornya összedőlt, az áldozatok száma ezrekre rúghat. Repülőgép zuhant a Pentagonra is. A Fehér Házat és a főbb kormányépületeket kiürítették. Értesülések szerint terrortámadásról van szó. A tőzsdéken leállt a kereskedés, a dollár zuhan az európai börzéken. Az olaj ára 30 dollár fölé ugrott.

Helyi idő szerint kedd reggel kilenc órakor (kelet-európai idő szerint háromkor) két repülőgép nekiment a New York belvárosában álló ikertorony, a World Trade Center északi oldalának. Értesülések szerint terrortámadásról van szó. Röviddel az akció után a 110 emeletes irodaház két tornya összedőlt. Egyelőre nem tudni, hány halálos áldozat van, de akár több ezren is meghalhattak. Az első repülőgép a déli épületbe ütközött, a második - 18 perccel később - az északiba, láthatóan céltudatosan. A füst eltakarja Manhattan egét.

Az egyik repülőgép feltételezések szerint egy Boeing 767-es, American Airlines-gép volt. Nem tudni, hogy hányan voltak rajta, és azt sem, hogy honnan térítették el. A másikat állítólag Bostonból térítették el, típusa ismeretlen. Nem tudni, hogy ki vezette a két gépet. A környéket lezárták, a mentés folyik.

Terroristatámadás

Az Associated Press jelentése szerint, ami egy magasrangú szövetségi tisztviselőre hivatkozik, terrortámadásról van szó. Ha így van, úgy az akció az Egyesült Államok történetében a legsúlyosabb ilyen esemény. 1995-ben egy Oklahoma City-i szövetségi épület ellen végrehajtott terrorista akcióban 178-an haltak meg.

Támadás a Pentagon és a külügyminisztérium ellen, evakuálják a kormányépületeket

Röviddel a New York-i támadás után érkezett jelentések szerint repülőgép zuhant az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon épületére. Az épület ég, a személyzetet evakuálják. Autóba rejtett pokolgép robbant a külügyminisztérium épületénél, részleteket erről egyelőre nem tudni. Tüzet jelentettek egy washingtoni bevásárlóközpontból is, és kiürítik az elnök lakhelyét, a Fehér Házat, valamint az összes kormányépületet.

Káosz

Közben a káosz az egész országra átterjedt. A New York-i tőzsdén felfüggesztették a kereskedést, és leállították a légiközlekedést az egész országban. Az olaj ára 30 dollár fölé emelkedett, a nagyobb európai tőzsdéken zuhannak az indexek, a dollár gyengül.

Palesztin szervezet vállalta magára az akciót

A londoni The Times internetes kiadásának értesülései szerint az akciót a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű radikális szervezet vállalta magára. A DFLP-t Szíria támogatja, Jasszer Arafat Palesztin Hatóságától független erő. Nemrég azzal került ismét reflektorfénybe, hogy az izraeliek megölték egyik népszerű vezetőjét, akit terrorizmussal vádoltak. Egyelőre azonban nem lehet biztosan tudni, hogy valóban a DFLP követte-e el a támadást, hasonló akciók esetén rutinszeren több csoport is jelentkezik. Német források szerint a DFLP vezetoje már cáfolta a korábbi kijelentést.

Bush: Amerika nem turi a terrorizmust

Az elnököt azonnal értesítették az eseményről. Bush félbeszakította programját, és televízión közvetített felszólalásán kijelentette: Amerika nem turi a terrorizmust. Hozzátette, hogy azonnal megkezdik az eset felderítését és a felelősök kézrekerítését. Összehívták a nemzetbiztonsági tanács ülését.

Forrás: Index

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet