Az arabok együttéreznek...

Az arab világot sokkolta az Amerikát ért támadás-sorozat. "Mélységesen átérzik azonban a lakosság fájdalmát, a palesztínok ugyanis nap mint nap kénytelenek elszenvedni hasonló tragédiákat." Arab vezetők véleménye a történtekről.

Az arab világot sokkolta az Amerikát ért támadás-sorozat. "Mélységesen átérzik azonban a lakosság fájdalmát, a palesztínok ugyanis nap mint nap kénytelenek elszenvedni hasonló tragédiákat." Arab vezetők véleménye a történtekről.

Az arabok felszólították az Egyesült Államokat, hogy vizsgálják felül politikai célkitűzéseiket, mivel az efféle elvek erőteljesen provokálják a szélsőséges támadásokat. Több iszlámvezető is ezt az álláspontot képviseli, ám mindannyian rettegnek az esetleges ellencsapástól. A következőkben néhány érintett tegnapi nyilatkozatát tesszük közzé.

Hosam Arafat, a Palesztín Felszabadítási Népfront vezetője:
"Népünk megdöbbenve szemlélte az eseményeket, de mindannyian értik hogy miért vitték véghez azokat az ismeretlen elkövetők: az utóbbi tizenegy hónapban olyan eseményekkel kellett szembesülnünk, amilyeneket New York most egy nap alatt átélt. Folyamatosan ostrom alatt tartották a palesztin népet, Apache helikopterekkel és egyéb amerikai fegyverekkel. Tudjuk, min megy most keresztül az amerikai nép, ezért szeretnénk kifejezni őszinte együttérzésünket.
Ne feledjük azonban, hogy az amerikai kormányzat Közel-Kelettel és a szegényekkel való bánásmódja is felelőssé tehető a vérontásért. Az Államoknak ezért tanulnia kell a történtekből, de hiba lenne ezt az arab és muszlim népen megtorolnia. Egy ilyen erős és összehangolt hadműveletet egyébként is csak az izraeli titkos szolgálat, a Mossad képes véghezvinni."

Ali Badwan, a Palesztín Demokratikus Felszabadítási Front szóvívője:
"Szervezetünknek semmi köze amerikai célpontok elleni akciókhoz, ráadásul mindig is elítéltük azokat a támadásokat, amelyek civilek ellen irányulnak. Megmozdulásaink palesztin fennhatóság alatt álló területekre és kizárólag az izraeli telepesek ellen összpontosulnak."

Qais Abdul Karim, a Front egyik vezetője, Ramallahból:
"Semmi szükségünk nincs egy ilyen akcióra. Teljes mértékben ellene vagyunk mindennemű támadásnak, melynek célpontjai ártatlan emberek. Meggyőződésünk, hogy egyetlen palesztin szervezetnek sem volt köze a New York-i tragédiához.
Az amerikaiak minden erőfeszítést megtesznek majd annak érdekében, hogy arab és palesztín szervezeteket vádoljanak a szörnyű tettel, mintegy ártatlannak nyilvánítva Izraelt, és szabad kezet adva nekik hogy még intenzívebben folytassák támadásaikat a palesztin nemzet ellen.
Mindenesetre, ami most Manhattanben történt, megköveteli Washingtontól az egész világ felett uralkodni akaró politikájának újragondolását, és az iszlám világgal szembeni előítéleteinek felfüggesztését."

Ahmed Yassin, a Hamas alapítója:
"Ami történt, az a gyengékkel szembeni amerikai magatartásnak köszönhető. Amerika elvetette az igazságtalanság, a diszkrimináció és a gyűlölködés magvait, most pedig elérkezett az idő a termés betakarítására. Mi ugyan nem támogatjuk az ártatlan emberek elleni erőszakot, de Amerikának változtatnia kell a politikáján."

A Hamas gázai vezetője, Ismaeel Haniya:
"Mi a palesztin földért harcolunk. Következésképpen nem kívánjuk bevonni szent harcunkba a világ más országait. Cionista körök azonban előszeretettel használják ki ezeket az eseményeket arra, hogy beszennyezzék a törvényes palesztin mozgalmakat, melyek az izraeliek által jogtalanul birtokolt földek visszaszerzésére irányulnak."

Islamabad afganisztáni nagykövete, Abdul Salam Dhaif:
"Messzemenően elítéljük a véghezvitt terrortámadást, és reménykedünk a bűnösök mihamarabbi kézrekerítésében.
Azt azonban lehetetlennek tartom, hogy Osama Bin Laden állna az események hátterében, ő ugyanis egy gyenge, mindössze 70 kilós ember, nem volna képes véghezvinni egy ekkora akciót. A biztonság kedvéért persze megszakítottunk vele mindennemű kapcsolatot. Akárki is követte el ezt a támadást Amerika ellen, minden valószínűség szerint az Egyesült Államok egyik nagy riválisa."

Talat Musallam egyiptomi katonai szakértő szerint az akciót valószínűleg már régóta eltervezték:
"Az akciót nem magasan képzett profi pilóták hajthatták végre, de mindenképpen olyanok voltak, akik valamennyire értettek a repüléshez. Amerikának mindemellett el kellene érnie - politikájának átértékelése útján -, hogy ne lehessen további gyűlölködés és emiatt terrortámadások célpontja. Abban nem lehetünk biztosak, hogy Izrael indította a támadást, de biztosan ki fogják használni a szituációt.

Az arab országok előnyére válhat az, hogy végre kihangsúlyozhatják az Egyesült Államok emberi jogokat figyelmen kívül hagyó attitűdjét."

( forrás: www.gulf-news.com)

- Phreak -

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet