Négyezer különleges ügynököt mozgósítottak

Az amerikai igazságügyminiszter, John Ashcroft és az FBI igazgató Robert Mueller nyilatkozatai szerint jó úton halad az Amerikát megtámadó terroristák elleni nyomozás.

Az amerikai igazságügyminiszter, John Ashcroft és az FBI igazgató Robert Mueller nyilatkozatai szerint jó úton halad az Amerikát megtámadó terroristák elleni nyomozás.

Ashcroft a sajtótájékoztatón elmondta: amint megérkezett a repülőgép becsapódásáról szóló első jelentés, a szövetségi nyomozóiroda helyi ügynökségei a Fehér Házzal együttműködve azonnal óriási tartalékokat mozgósítottak.

Ilyen intenzív nyomozásra még nem volt példa
A történtek óta - megerősített védelem alatt - videokonferenciák sorozatát tartotta meg a Nemzetbiztonsági Tanács, az igazságügy-, külügy-, védelmi- és pénzügyminisztérium, a FEMA, CIA, FAA, és egyéb állami szervek.

"Az igazságügy minisztérium olyan erőteljes és intenzívebb nyomozásba kezdett, amire még nem volt példa az amerikai történelemben. Az FBI teljes állománya, az igazságügy bűnügyi osztálya, az állami ügyészség és egyéb hivatalos szervek is összefogtak, és a nyomozásra összpontosítanak. Számos ügynökség az állományának egy részét is átengedi az FBI-nak, hogy még hatásosabb legyen az együttműködés a nyomozás folyamán, egyszersmind megteremtve a szabad információáramlást az különböző ügynökségek között."

Van akik ilyenkor is nyerészkedni akarnak...
A miniszter szerint a média gyakran elferdíti a tényeket, és olyan dolgok kerülnek nyilvánosságra, amelyet a felsőbb vezetés hivatalosan egyszer sem erősített meg. Aggodalmát fejezte ki, hogy sajnos még ebben a helyzetben is akadnak olyan gyáva emberek, akik élvezetet találnak a spekulálásban. A vizsgálódás ennek ellenére óriási erőkkel folyik:

"Az Amerikai Egyesült Államok terrorista-elhárítása és az FBI nemzetközi bűnözéssel foglalkozó csoportjai átvizsgálják az útnak indulni készülő repülőgépek csomagtereit, ellenőriznek minden bérelt autóval kapcsolatos nyugtát, telefonbeszélgetéseket hallgatnak le és mélygarázsok kameráinak videofelvételeit nézik vissza. Illetve valamennyi helyszín történéseit és a különböző interjúkat videokazettára rögzítik."

(Állítólag a repülőterek ellenőrzése mégsem sikerült olyan jól, egy repülőtéri alkalmazottakból álló csoportnak ugyanis sikerült - próbaképpen - késeket és csavarhúzót felvinni a gépekre. A hatóságok erre úgy reagált: kérik az embereket, ne kísérletezzenek ilyesmivel...)

Rengeteg a mellébeszélés
Mueller, az FBI igazgatója nyilatkozatában megígérte a támadásokban közvetlenül is érintetteknek, hogy minden követ megmozgatnak a bűnösök felkutatására és bíróság elé állítására. Az FBI támaszpontjain és az ország egész területét behálózó szövetségi irodákban összesen 4000 különleges ügynök dolgozik, akikhez csatlakozva további 3000 hivatalos személy is intenzíven bekapcsolódtak a nyomozásba.

A szövetségi nyomozóiroda igazgatója is úgy véli, hogy rengeteg a mellébeszélés a különböző tudósításokban:

"Napvilágra kerültek olyan hírek, melyek szerint az FBI több olyan embert is letartóztatott, akiknek köze volt a támadáshoz. Ezek nem felelnek meg az igazságnak, nem történt letartóztatás. Azonban több személy kihallgatása során ellentmondó állításokkal szembesültünk, illetve olyan egyénekre bukkantunk, akik éppen kivándorlási tilalom alatt vannak."

(Azt azonban már hivatalosan is megerősítették, hogy a terrortámadások mögött az Afganisztánban élő szaudi milliomos, Oszama bin Ladent áll. )

Az FBI nyomozása Bostonra és Miamira is kiterjed, miután egyes jelek arra mutatnak, hogy az eltérítőknek közük van ezekhez a helyszínekhez. Továbbá szakértők próbálják majd modellezni az öngyilkos terroristák repülőútját, hogy minél pontosabb képet kapjanak a támadók elképzeléseiről.

- Phreak -

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet