150 ember veszíti el munkahelyét Celldömölkön a napokban

Romlik a piaci helyzete, ezért jelentős létszámleépítést kezdett a Wewalka.

Dolgozóinak többségétől megválik a napokban a Wewalka. A 11 éve a vasi városban működő cég piaci helyzete az utóbbi időben jelentősen romlott ezért döntöttek a leépítés mellett. Fehér László, polgármester a Nyugat.hu kérdésre azt mondta, a Wewalka vezetői néhány hete jelezték neki, hogy megválnak körülbelül 150-170 embertől.

A Celldömölkön működő cukrászipari vállalat eddig elsősorban több, Magyarországon is ismert nagy Nyugat-európai élelmiszerláncnak gyártott péksüteményeket. Az utóbbi években azonban ezek a hálózatok változtattak stratégiájukon és elkezdték saját maguk gyártani a félkész termékeket, amiket aztán a boltokban berendezett látványpékségekben sütnek készre. Ez a gyakorlat odáig vezetett, hogy a Wewalka korábban virágzó piaca jelentősen csökkent.

A Wewalka celldömöli gyárépülete a Google Maps fotóján
Google Maps

A gyár zöldmezős beruházással érkezett Celldömölkre 2005-ben. Dolgozóinak száma a kezdeti 70-ről a csúcsidőszakban 400 fölé ugrott. A város polgármestere úgy tudja, hogy a jövőben aligha várható, hogy hasonló létszámban dolgoztatna a cég, amelynek nehéz helyzete a város számára is problémát jelent, hiszen az üzem a környék egyik legjelentősebb adófizetője.

Kerestük a Wewalkát, amely egy rövid közleményt küldött. Ebben azt írják, hogy pontosan 143 dolgozótól válnak meg illetve, hogy a nyers tészta gyártás területén folytatják a tevékenységüket.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz az érintett családokkal, akiknek most legalább egy fizetéssel kevesebből kell élniük. A celldömölki polgármester szerint vannak vállalatok, amelyek már jelezték felé, hogy tudnának munkát adni a most elbocsátott emberek egy részének. Helyi vállalkozás azonban egyelőre nem jelentkezett, miközben a Wewalka dolgozóinak többsége a városban vagy a környéken él.

(Címlapfotó: a Wewalka osztrák központja, forrás: wewalka.at)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet