Sertéshizlaldát a Fő térre!

Ha a szombathelyi közgyűlésnek lenne vér a pucájában, megszavazna egy vallomást, hogy bocsika, kedves nép, de nem áll módunkban rendbe tenni.

Az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy egy gazdaságilag viszonylag előnyös helyzetben levő 80 ezres megyeszékhely lakossága szeretne egy pofás főteret. Van ez így. Egyáltalán nem meglepő, hogy a városvezetés - elviekben - magáénak érzi az ügyet, mivel a méltányolandó esztétikai megfontolásokon túl az is mellette szól, hogy egy ilyen főtér-business cudarul látványos dolog, a buta alattvaló a saját két szemével csekkelheti, megyen előre a világ, hátra lehet hát dőlni a karosszékben, nyugiban nézni a tévében a Rózsagyurit, jöhet sör, ropi, jó kezekben a város.

Nem tűnik ez nehéznek!
Szerintem száz emberből kilencvennek sejtése van, hogyan is kellene levezényelni az ilyesmit. Először is jó nagy hírveréssel pályázatot kiírni, minél nagyobb neveket csábítani a részvételre, majd egy köztiszteletben álló zsűri kiválasztja a legmegfelelőbb tervet, amelyet a lakók is támogatnak. Akár egy népszavazást is lehetne tartani, miért ne, erről szól a demokrácia, nem a zárt ajtók mögötti maszatolásokról.

Ahogy az aktuális széljárás kívánja...
Ennyi lenne hát a munka, jó lenne, ha felhomályosítaná valaki a teendőkről a városházi politikusainkat. Ők ugyanis reménytelenül inkompetensnek és töketlennek mutatkoznak a Fő téri felújítás ügyében (is). Átfogó koncepció híján toldozások-foltozások vannak csak, egy kis gusztustalan burkolat ide, egy térnek hátsó részét mutató szobor oda, s ha más nem jut eszünkbe, esetleg ültessünk növényeket, vagy vessük fel a növényzet teljes kivágását. Ahogy éppen az aktuális politikai széljárás vagy gazdasági lobbi kívánja. Csak a vak nem látja, mi folyik itt - vagy nem folyik - a Fő tér felújítása címén.

A legjobbkor a legjobban
A történet csúcspontja, a katarzis, politikusaink újfent nekirugaszkodása a számukra gigantikus problémának. Néhány befolyásos személy elhatározza, hogy milyen pöpec lenne egy faunos szökőkút a Fő téren - ami persze nem lehetetlen, de nem ez itt a lényeg. A lényeg az, hogy a turistaszezon elején iszonyúan szétdurranják a tér közepét, ipartelepeken használatos vaskerítéssel lekerítik a munkálatokat, majd hajrá, adj neki, elő réselő, ásó, kapa nagyharang.

Mindaddig megy a happening, amíg saját párttársaik, csapattársaik is megkérdőjelezik a project létjogosultságát, persze szigorúan esztétikai és népdemokratikus alapokon. Az, hogy mindkét érv viccesen hangzik az elmúlt négy év tükrében, nem jut eszébe senkinek, mint ahogy az ellenzék is elfeledkezni látszik arról a csekélységről, hogy nekik is volt nyolc évük bizonyítani. Mindegy, minden jó, ha vége jó, a munkálatoknak annyi, a gödröt betemetik (ez a gödörtemetés nekünk, magyaroknak nagyon megy), ha meg nem, ott lesz az egyetlen idegenforgalmilag is értékelhető esemény, a Savaria Karnevál központjában, mint a város jelképe. Amúgy az is. Újfent győzött az ésszerűség, a szakértelem, a demokrácia.

Adjuk egy kft-nek!
Már Lenin is megmondta, ami nem megy, nem kell erőltetni. Hagyjuk hát az esztétikai szempontokat a búsba, adjuk ki a területet valami káeftének, lehetőleg városházi kapcsolattal, mindjárt felpörögnének az események. Minek is lehetne létjogosultsága a város központjában? A benzinkút és autómosó már megvalósult, ugye, de jó forgalma lehetne egy cross-motor pályának vagy egy céllövölde-dodzsem paradicsomnak, kényelmesen elhelyezhetők lennének olyan ipari létesítmények, mint egy komolyabb trafóház, palahányó, veszélyes hulladék tároló vagy sertéshizlalda. Esetleg egy rakétasiló.

Bármi lesz a döntés, a képviselőinket fülüknél fogva kellene elcígelni, mondjuk, Besztercebányára, hogy látva-lássák, mit is lehet kihozni egy nagyméretű történelmi főtérből. Irgum-burgum.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet